Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 23 november 2020)

Unikt forskningsprojekt undersöker lateralt våld

Kristina Sehlin MacNeil ska undersöka konflikter mellan och inom urfolksgrupper och lokalsamhällen.

Fördjupad kunskap om renskötsel med hjälp av GPS

I en ny avhandling diskuteras hur traditionell kunskap och teknikbaserad kunskap fungerar tillsammans.

Den samiska konsten sätter kampen på kartan

Ny avhandling av Moa Sandström om konstnärliga synliggöranden av samiska kritiska perspektiv på samtiden.

Unikt forskningsprojekt undersöker lateralt våld
Publicerad: 19 nov, 2020

100-årig skogssamisk skrift uppmärksammas med boksläpp
Publicerad: 04 nov, 2020

100-årsjubileet av Karin Stenbergs skogssamiska kampskrift "Dat läh mijen situd" firas.

Hälsokonsekvenser om gruva etableras
Publicerad: 16 okt, 2020

Ny rapport där hälsoeffekterna av potentiell gruvetableringen i Kallak kartläggs

Fördjupad kunskap om renskötsel med hjälp av GPS
Publicerad: 12 okt, 2020

Regeringens strategi för den arktiska regionen
Publicerad: 06 okt, 2020

Den 29 september överlämnade regeringen sin strategi för den arktiska regionen 2020

Den samiska konsten sätter kampen på kartan
Publicerad: 05 okt, 2020

En historisk termin – dekanerna sammanfattar
Publicerad: 03 jul, 2020

Coronapandemin har gjort vårterminen speciell, Åsa Karlsson Sjögren och Torkel Molin sammanfattar.

Samisk språkanvändning kan öka bland samiska elever
Publicerad: 01 jun, 2020

Ny avhandling om vilka faktorer som möjliggör eller hindrar samisk språkanvändning i sameskolan.

Ny artikel om urfolksdiplomati
Publicerad: 14 apr, 2020

Samarbete i urfolksforskningen mellan Sverige och Australien i nypublicerad artikel om urfolksdiplomati.

Forskarvardag i skuggan av pandemin
Publicerad: 08 apr, 2020

Hur har forskarvardagen förändrats efter närmare fyra veckor av mer eller mindre isolerad tillvaro?

Ny rapport från Várdduo
Publicerad: 02 mar, 2020

Nationsgränsernas konsekvenser på renskötseln i området

Unik hälsostudie får fem miljoner
Publicerad: 25 feb, 2020

Studie som är den första i sitt slag i Sverige får 5 miljoner kr av Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.

Nominera Várdduos vetenskapliga pristagare
Publicerad: 06 feb, 2020

Dags att nominera till Várdduos vetenskapliga pris!

Arcum deltog på firande av samiska nationaldagen
Publicerad: 06 feb, 2020

Med sol och blå himmel firades samernas nationaldag in på Umeå universitet. Arcum var självklart på plats.

Várdduo i media om nationaldagen
Publicerad: 06 feb, 2020

Den 6e februari firas både den samiska nationaldagen och Centrum för samisk forskning 20 år. VK rapporterar.

Fira samernas nationaldag och Várdduo 20 år
Publicerad: 04 feb, 2020

Årets samiska nationaldagsfirande vid Umeå universitet blir ett dubbelt firande.

Nästan fullsatt för The Grizzlies
Publicerad: 25 nov, 2019

Urfolksfilmen The Grizzlies lockade till stor publik på bio Abelli i november. Arcum var en av arrangörerna.

Rapport: Polarforum 2019
Publicerad: 22 nov, 2019

Under tisdagen den 19 november besökte Polarforskningssekretariatet Umeå Universitet.

Framgångsrik workshop i samisk kokkonst
Publicerad: 25 okt, 2019

Torsdagen den 24:e oktober avslutades en två dagar lång workshop i samisk matkultur.

Tromsö nästa stopp för arktisk vetenskapsturné
Publicerad: 23 aug, 2019

Live föreläsningar om hur människor, ekosystem och samhällen påverkas när klimatet förändras.