Praktisk information  

Praktisk information  

UMAs öppettider 

Arkitekthögskolan är öppen måndag till fredag mellan kl 08.00-17.00. Vid andra tillfällen behöver du använda ditt UmU-kort och din PIN-kod för att komma in i byggnaden. För att gå ut när skolan är låst, använd nyckelknappen som finns bredvid dörrarna. Använd inte de gröna nödhandtagen, de är endast avsedda för nödsituationer och kommer att få ett larm att gå. UMAs studenter har tillgång till byggnaden under vardagar och helger mellan kl 06.00-23.59. 

Ansök om UmU-kort 

Umu-kortet är ditt personliga kort och innehåller flera olika funktioner som du som student behöver. Kortet fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det. 
 
Läs mer om hur du ansöker om och hämtar ut UMU-kortet här.
 

Verkstadstider 

Dörrarna till verkstaden är öppna 07.45-17.30 under vardagar. Vid andra tillfällen behöver du ditt UmU-kort och PIN-kod för att komma åt verkstaden. De stora maskinerna kan användas mellan 08.00-17.00, från måndag till fredag. Strömmen till de stora maskinerna stängs automatiskt av under övrig tid. Du kan fortfarande använda handverktyg och mindre maskiner så länge skolan under skolans öppetider (220V-uttag). 

Verkstadslicens 

Alla nya elever behöver få en introduktion i hur man använder maskinerna och lära sig om våra säkerhetsrutiner innan de kan börja använda verkstaden. Lektioner för att få verkstadslicensen hålls för nya studenter i början av höstterminen. Kontakta din årsansvarige lärare om du inte har en licens. 
Tänk på att aldrig arbeta ensam i verkstaden! 

Inköp av material i verkstaden 

Ett antal olika material kan köpas direkt i verkstaden med hjälp av systemet ALF, ett program som finns tillgängligt i verkstans dator. Exempel på tillgängliga material som finns att köpa på UMA är: vit och grå kartong, plastskivor, skumskiva, frigolit, plywood, MDF etc. Fråga våra tekniker för mer information. 

Introduktionskurs till laserskäraren och 2d-skärmaskinen 

Kontakta verkstadstekniker Håkan Hansson om du vill gå introduktionskursen till laserskäraren och 2d-skärmaskinen för att få tillstånd att använda maskinerna. Introduktionskurserna hålls vid olika tillfällen under terminerna. 

Återvinning och sophämtning 

• Återanvändbara trämaterial samlas i specificerade behållare i verkstadens monteringslokal. Allt som finns i dessa containrar är gratis för alla att använda. 
 
• Det finns papperskorgar för brännbart avfall på varje våningsplan. 
 
• Insamling för pappersåtervinning finns bredvid skrivarna på plan 3 (den vita lådan med hål i). 


• Fler återvinningskärl finns i korridoren bredvid verkstaden på plan 1, nära hissen. 


• Du kan slänga betong, sten, metaller och stora föremål i den stora gröna containern utanför verkstaden. 


• Glas, kemikalier, batterier och elektronik hämtas i verkstaden. Kasta aldrig elektronik och kemikalier med brännbart avfall! 

Om du har några frågor, fråga våra tekniker. 

Rumsbokning 

Undervisningsrummen på UMA bokas av lärare och personal i bokningssystemet TimeEdit. Studenter kan 
söka efter bokningar i TimeEdit-webben 
 
Som student vid Umeå universitet har du tillgång till grupprum på Huvudcampus, Universitetsbiblioteket (UB) och UB Konstnärligt campus som du kan reservera i anslutning till dina pågående kurser. 
 
Läs mer om de tillgängliga grupprummen och hur du bokar här.

Trådlöst nätverk 

Om du använder en egen dator eller smartphone kan du ansluta till Internet via Wi-Fi-nätverken vid Umeå universitet: 

• Eduroam är ett krypterat säkert nätverk och rekommenderas för anställda och studenter vid Umeå universitet. Eduroam är ett samarbete mellan universitet runt om i världen för att underlätta användningen av varandras trådlösa nätverk. Du behöver inte logga in för att ansluta till Eduroam men din dator måste vara konfigurerad. 

• UmU wlan är ett okrypterat gästnätverk. För att ansluta till nätverket loggar du in med ditt UmU-id och ditt lösenord. 

Läs mer om hur du ansluter till UMUs wifi-nätverk här.

Datorlab 

Datahallen på UMA har omkring 45 datorer tillgängliga för våra studenter med program relaterade till utbildningen. Använd ditt UmU-id för att logga in på datorerna. Kontakta Sven-Erik Hilberer om det uppstår problem med någon dator. Observera att datorrummet ibland kan bokas för lektioner. 

Mail-lista för studenter 

För att vi ska kunna kommunicera brett till alla UMA studenter används en särskild e-postlista. Om du upptäcker att du inte får mejlen från e-postlistan, kontakta vår IT-tekniker, Sven-Erik Hilberer. 

Utskrifter A4/A3 

Du kan skriva ut i A4- och A3-format på skrivarna på tredje våningen på Arkitekthögskolan.

Storformatsskrivare (A0) 

Det finns en A0-skrivare som används för att skriva ut stora affischer i olika format. För att kunna skriva ut behöver du en förberedd PDF-fil eftersom den stationära datorn som är ansluten till skrivaren inte har några program installerade. Du loggar in på den specifika datorn med ditt UmU-id och betalar via ALF-systemet som finns i verkstadsdatorn. 

Kontakta Sven-Erik Hilberer eller Kent Brodin om du behöver hjälp med utskrift i storformatsskrivaren. 

Lån av teknisk utrustning 

Utlåningen av UMAs tekniska utrustning sköts av Sven-Erik Hilberer och Kent Brodin. Som student kan du låna kamera, PA-system, värmekamera, lasermätare, projektorer och liknande. Vid lån av utrustning skriver du ditt UmU-id, telefonnummer och datum på whiteboardtavlan på Kent och Sven-Eriks kontor. När du lämnar tillbaka utrustningen, torkar du ditt namn från whiteboardtavlan. 

Umeå Universitets IT-support 

Som student har du tillgång till ett antal olika IT-tjänster som stöd under din studietid - ett Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, e-post och samarbetsverktyg via Office 365 samt andra IT-tjänster. Här hittar du också stöd och hjälp för när någonting i din digitala miljö krånglar. 
 
Läs mer om hur du kan få hjälp på Studentwebbens sida.

Arkitekthögskolans IT-support  

Maila vår IT-tekniker Sven-Erik Hilberer eller kom förbi hans kontor för support i IT-relaterade frågor. 

Senast uppdaterad: 2023-09-05