Vaartoe - Centrum för samisk forskning

Vaartoe betyder "ett fjäll med milsvid utsikt" på sydsamiska. Vaartoe är också en symbol för hur vi arbetar. Genom att arbeta såväl tvärvetenskapligt, gränsöverskridande som internationellt utvecklar och breddar vi den samiska forskningen.

Vaartoe söker forskningsledare

Vi söker forskningsledare inom fyra tematiska områden. Sista ansökningsdag 11 januari 2019.

Vår forskning

Aktuella publikationer

Senaste forskningsresultaten från Vaartoe

Samverkan

Vi har en bred samverkan med olika aktörer

Forskningsprojekt

Mer om våra aktuella forskningsprojekt

Nya föreståndare vid Vaartoe
Publicerad: 10 okt, 2018

Krister Stoor och Lena Maria Nilsson nya föreståndare vid Vaartoe – Centrum för samisk forskning.

1,6 miljoner till studie av samisk hälsa och levnadsförhållanden
Publicerad: 15 aug, 2018

Christina Storm Mienna och Per Axelsson vid Vaartoe – Centrum för samisk forskning beviljas forskningsmedel.

Umeåforskare får 7 miljoner för studie av urfolks erfarenheter av energiproduktion
Publicerad: 18 jun, 2018

Åsa Össbo och Kristina Sehlin MacNeil, båda vid Vaartoe har av Energimyndigheten beviljats 7 miljoner kronor.

Kristina Sehlin MacNeil tilldelas Uppsala universitets Umeåfonds stipendium
Publicerad: 14 jun, 2018

Kristina Sehlin MacNeil, vid Vaartoe, tilldelas Uppsala universitets Umeåfonds stipendium 2018.