Effekter av tidig nutrition på hjärnans utveckling och inlärningsproblem/beteendeproblem hos barn

Forskningsprojekt Vi studerar tidiga nutritions-åtgärder som minskar senare risk för beteendeproblem och inlärningsproblem hos barn. Vi undersöker jod, D-vitamin, järn och annan näring till gravida kvinnor, friska spädbarn samt prematurfödda eller lågviktiga barn.

Syftet med projektet är att undersöka om man genom att förebygga näringsbrister hos gravida kvinnor och barn kan minska risken för senare beteendeproblem och inlärningsproblem hos barn i Sverige.

Projektöversikt

Projektperiod

2016-01-01 2019-12-31

Forskningsämne

Neurologi och neurovetenskap

Projektansvarig

Projektbeskrivning

Vi undersöker bland annat följande nutritionsrelaterade faktorer och interventioner:

1. Jodbrist och D-vitaminbrist hos gravida kvinnor.
  2. Berikning av modersmjölksersättning med mjölkfettdroppsmembran.
  3. Järndroppar till spädbarn.
  4. Näringstillförsel till lågviktiga eller prematurfödda barn.

Vi kommer att följa barnens kognitiva och beteendeutveckling upp till skolåldern.

Nyckelord: Pediatrik, barn, klinisk prövning, randomiserad kontrollerad studie, utveckling, metabolism, nutrition, jod, D-vitamin, MFGM, järn, låg födelsevikt