Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 21 oktober 2020)

Nyheter

Med målet inställt på att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner
Publicerad: 15 okt, 2020

Forteanslag för projekt med målet att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner.

Lågintensiv daglig motion bra för äldres hjärta och hjärna
Publicerad: 16 okt, 2020

Redan måttliga mängd lågintensiv aktivitet minskar risken för hjärtkärlsjukdom och död bland äldre.

Sockergelé i coviddrabbades lungor ger hopp om behandling
Publicerad: 06 okt, 2020

Upptäckten av ämnet i gelén i covidsjukas lungor öppnar samtidigt för effektiva behandlingar, visar ny studie.

Forte-miljoner till Umeåforskare
Publicerad: 02 okt, 2020

Forte beviljar fyra forskningsprojekt vid Medicinska fakulteten sammanlagt 17,5 miljoner kronor.

Gelé i lungorna en orsak till död i covid-19
Publicerad: 24 sep, 2020

Lungsvikt vid covid-19 beror delvis på att det bildas gelé i lungorna. Nu har forskare hittat ämnet i gelén.

Längre expansioner i huntingtongenen än känt
Publicerad: 18 jun, 2020

Ny studie visar att oväntat många i Norrbotten och Västerbotten har genetisk risk för Huntingtons sjukdom.

Program minskade 70-åringars risk för hjärtkärlsjukdom
Publicerad: 15 jun, 2020

Risken för hjärtkärlsjukdom kan sänkas även på äldre dar, visar stor studie av 70-åringar i Umeå..

Psykisk hälsa går djupare än huden vid psoriasis
Publicerad: 04 jun, 2020

Andra fysiska sjukdomar leder i ännu högre grad än hudsjukdomen till psykisk ohälsa vid psoriasis.

Med SciLifeLab-stöd tar Umeåforskare upp kampen
Publicerad: 13 maj, 2020

Sex projekt kring covid-19 startas av forskare inom medicin och kemi.

Institutionen för folkhälsa erbjuder KRAFT-utbildningar i sommar
Publicerad: 08 maj, 2020

Har du tid över i sommar? Passa på att läsa en helt nätbaserad kurs om fysisk aktivitet och hälsa.

Hur jobbigt kan det vara?
Publicerad: 08 maj, 2020

Forskningsprojekt ska mäta fysisk belastning bland äldre i fysiskt krävande yrken.

Oväntat uppsving för vissa utbildningar
Publicerad: 17 apr, 2020

Ingenjörsutbildningarna har lockat oväntat mycket. Medan sjuksköterskeutbildningen lockade mindre än väntat.

Pressat sjukhus ger sämre behandling för strokedrabbad
Publicerad: 25 mar, 2020

Sjukhus med hög beläggning är mindre benägna att lägga in patienter med stroke direkt på en strokeenhet.

Avhandling: Tät app i telefon hjälp mot urinläckage i världen
Publicerad: 17 mar, 2020

En app som utvecklats vid Umeå universitet fungerar mot urinläckage bland kvinnor, visar avhandling.

Forskare efterlyser ny strategi mot coronaviruset
Publicerad: 09 mar, 2020

Sverige borde lärt av andra länder och agerat mer aktivt tidigt mot coronaviruset, argumenterade forskare.