Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)

Avhandling om sexism och rasism i läkarutbildningens vardag
Publicerad: 22 feb, 2021

Små och till synes obetydliga handlingar förmedlar ringaktning och exkludering på läkarutbildningen.

Avhandling: Hjärnblödning ännu ovanligare efter hjärtinfarkt
Publicerad: 18 feb, 2021

Behandling med ballongvidgning har inneburit en minskning av dödlig hjärnblödning vid hjärtinfark.

Dekan, prodekan och en vicedekan Medicinska fakulteten
Publicerad: 16 feb, 2021

Dekan, prodekan och en vicedekan har blivit utsedda för kommande mandatperiod vid Medicinska fakulteten.

Regionaliserat läkarprogram – en lyckad satsning!
Publicerad: 22 jan, 2021

2011 startade Umeå universitet landets första regionaliserade läkarprogram. 10 år senare - hur har det gått?

Sillen på julbordet möjligt skydd mot viss diabetes
Publicerad: 21 dec, 2020

Fet fisk, som exempelvis sill, kan minska risken att utveckla vissa typer av diabetes, visar ny studie.

Andningsbesvär vanligt bland unga skidåkare
Publicerad: 17 dec, 2020

Två av tre unga skidåkare får besvär med andningen vid träning i kyla. Andningsmask kan hjälpa.

Många Umeåforskare i världseliten
Publicerad: 15 dec, 2020

Drygt 60 forskare vid Medicinska fakulteten hör till världens två procent mest inflytelserika.

Ingen immun mot global uppvärmning i ny nedräkning
Publicerad: 03 dec, 2020

Klimatförändringarna slår nya rekord i död och ohälsa, konstateras i The Lancets senaste nedräkning.

Kempemiljoner till Nationella forskarskolan i allmänmedicin
Publicerad: 01 dec, 2020

Tillskott från Kempestiftelsen gör att Nationella forskarskolan i allmänmedicin kan ta emot fler doktorander.

VR-pengar till klinisk behandlingsforskning
Publicerad: 27 nov, 2020

Vetenskapsrådet anslår över 30 miljoner kronor till klinisk behandlingsforskning vid Umeå universitet.

Trendbrott när lungsjukdomen KOL minskar i Sverige
Publicerad: 19 nov, 2020

I takt med att fler fimpar för gott, har antalet fall av lungsjukdomen KOL minskat kraftigt, visar ny studie.

Nytt läkarprogram får grönt ljus
Publicerad: 11 nov, 2020

Umeå universitet har fått klartecken att starta ett nytt 6-årigt läkarprogram nästa höst.

Sjukdomsrisker vid klimatförändringar ska studeras med AI
Publicerad: 10 nov, 2020

Hur vi ska anpassa oss och påverka spridning av sjukdomar när klimatet blir varmare ska studeras med AI.

Möjligt ge patienter snabbare tillgång till nya läkemedel
Publicerad: 29 okt, 2020

Med moderna hjälpmedel kan man systematiskt välja ut patienter för snabbare tillgång till nya läkemedel.

Med målet inställt på att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner
Publicerad: 15 okt, 2020

Forteanslag för projekt med målet att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner.