Etnolog och docent i genusvetenskap.
Jag arbetar sedan 2002 inom genusstudier och kulturvetenskap vid Umeå universitet, doktorerade i etnologi med genusvetenskaplig inriktning 2007 och är verksam sedan 2011 som universitetslektor vid Umeå centrum för genusstudier och är docent i ämnet. Min expertis rör i huvudsak genus, kolonialitet och sociala rörelser samt feministiska kulturstudier om medicin och hälsa.
I doktorsavhandlingen InterNacionalistas (H:ström) sökte jag, genom berättelser från svenska solidaritetsarbetare verksamma i Nicaragua, svar på frågor om möjligheter till ömsesidighet och identifikation i en värld djupt präglad av global orättvisa. Det följdes därefter av ett projekt där jag utforskade vidare idéer om utveckling och jagen genom ett helt annat område - svensk självhjälpslitteratur - baserat på teorier om subjektivitet, känslor och emancipation (se exv. The Emotional Engineer, 2012). Med poststrukturalistiska och postkoloniala perspektiv har jag även återkommit till frågor om hur solidaritet förhandlas och praktiseras inom sociala rörelser. Ett annat forskningsområde som länge har intresserat mig är utomparlamentariska rörelser i Centralamerika, med särskilt fokus på kamp för demokrati samt sexuella och reproduktiva rättigheter i Nicaragua. Mitt intresse för postkoloniala studier har resulterat i ansvar för vetenskapliga nätverk och arrangemang samt introduktion och granskning av vetenskapliga arbeten inom fältet.
Inom ramen för ett civilsamhällsprojekt tillsammans med åtta andra forskare (2015–2020, se länk), studerades rollen som kulturella artefakter (t ex slöja och regnbågsflagga) spelar i skapandet av transnationella gemenskaper som reproducerar, förstärker eller förändrar normer avseende kön, nationalitet, kolonialitet och sexualitet. Min forskning fokuserade här särskilt på frågor om religion, sekularitet, kön och politik i relation till slöjor och konst. Se exempelvis boken Pluralistic Struggles in Gender, Sexuality and Coloniality (Palgrave, 2021).
För närvarande leder jag ett projekt om hormonberättelser (2021-2025, finansierat av Vetenskapsrådet). Tillsammans med Anna Sofia Lundgren och Maria Jönsson utforskar vi hur utsagor om hormoner påverkar kvinnors uppfattningar om sina kroppar och sin existens i transitionsfaser som graviditet och menopaus. Det har även lett mig till att undersöka hur endokrina diskurser inverkar på en vidare förståelse av kroppar, kön och normalitet.
Tillsammans med Hanna Bäckström Olofsson, finansierat av Formas, arbetar jag med ett projekt som primärt utforskar civilsamhällets definitioner av och insatser mot segregation.
Se under publikationer för information om aktuella resultat.
Medan forskning utgör en betydande del av mitt arbete, handleder och undervisar jag även i genusstudier på alla nivåer vid UCGS, till exempel om etnografiska metoder, feministiska teorier, (post-, anti-, de)kolonial teori, queer teori, kropp och etik. Jag är bland annat kurskoordinator för masterkurserna Feminist Theories och Gender, Nation and Migration.