TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till Ämneslärarprogrammet och den första kursen som heter "Ämneslärare som profession". Innan du kan börja studera måste du göra några saker före själva kursstarten. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
För att påbörja dina studier ska du registrera dig på den första kursen som heter ”Ämneslärare som profession".
Registreringen är öppen från 200824 till och med 200901. Om du inte har registrerat dig senast den 1 september, förlorar du din plats kursen och programmet.
Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period, måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering. Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).
Alla frågor om registrering kan du maila in till administration@pedag.umu.se
så hjälper vi dig.
För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id. Se instruktioner längre ner på denna sida.
Efter programintroduktionen börjar du på din första kurs på programmet. Kursen heter "Ämneslärare som profession". Gunilla Näsström, Pedagogiska institutionen, är kursansvarig för denna kurs. Kursintroduktionen är planerad till eftermiddagen den 31 augusti och du är hjärtligt välkommen.
På grund av Covid-19 finns det osäkerhet kring om kursintroduktionen kan hållas på Campus eller behöver genomföras på annat sätt. Eventuellt kan kursintroduktionen bli digital eller hållas vid två pass under måndagseftermiddagen. Förhoppningen är att vi kan ha så mycket campusbaserad undervisning som möjligt under kursen, men var beredd på att delar av kursen kommer att genomföras digitalt. Av den anledningen kan ändringar ske ganska sent i schemat, mest vad gäller om undervisningstillfällen genomförs på campus eller digitalt. Håll dig uppdaterad på schemat och Canvas så hittar du aktuell information där veckan innan kursstart (24 aug).
Kursplan med litteraturlista: https://www.umu.se/utbildning/kursplan/6pe185/
Lärplattform Canvas: https://login.canvas.umu.se/
Litteratur innan kursstart
Kursen Ämneslärare som Profession börjar i ett högt tempo därför är det bra att redan nu skaffa följande böcker och artiklar:
Aspelin, Jonas (2018). Lärares relationskompetens: Vad är det? Hur kan det utvecklas?. Stockholm: Liber.
Thornberg, Robert (2013). Det sociala livet i skolan: socialpsykologi för lärare. Stockholm: Liber.
Lindqvist, Per (2015). Ödmjuk orubblighet: En avgörande (och rimlig) kvalitet i lärares yrkeskunnande. Nordisk Tidskrift för Allmän Didaktik 1(1), 61-74. http://noad.ub.gu.se/index.php/noad/article/viewFile/16/8
Englund, Tomas & Dyrdal Solbrekke, Tone (2015). Om innebörder i lärarprofessionalism. Pedagogisk forskning i Sverige 20(3-4), 168-194. (googla på titeln så hittar du artikeln).
OBSERVERA:
Redan någon av första dagarna på kursen har vi ett seminarium baserat på kapitel 2 i Thornbergs bok, så se till att du redan har skaffat boken innan kursstart. Var uppmärksam på att det finns ytterligare två böcker i kursplanen.
Beställ senast vid kursstart även ett intyg från belastningsregistret, se nästa flik.
Utdrag ur belastningsregistret
När du påbörjar den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) måste du för ansvarig rektor på skolan visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister. Beställ ett intyg i god tid innan VFU - handläggningstiden är ca två veckor. Eftersom första VFU-kursen redan börjar den 23 september är det viktigt att du senast vid terminsstart beställer intyget. Ansökningsblankett finns på polisens webbplats
Varmt välkommen till studierna!
Gunilla Näsström,
Kursansvarig lärare
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.