"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Digitala bilder

Hej och välkommen till kursen. Jag som skriver det här heter Andreas Olsson och är kursansvarig lärare på kursen. Jag vill genom detta välkomstbrev informera dig om några viktiga saker som du måste känna till innan kursen startar. Avsätt därför några minuter redan nu och läs nedanstående information så att du inte missar något viktigt. Vi ses i augusti.

Så här börjar du

 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  På denna kurs tillämpar vi självregistrering, vilket innebär att du själv ska logga in och registrera dig via studentwebben. Det kan du göra mellan 22-29 augusti.

  Det är oerhört viktigt att du registrerar dig under dessa dagar! Om du inte har registrerat dig senast den 29 augusti förlorar du din plats på kursen. 

  För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering!

  1. Jag vill aktivera mitt Umu-id
  2. Jag har aktiverat mitt Umu-id och vill registrera mig

  Om du får problem med att skapa ditt Umu-id eller har glömt dina inloggningsuppgifter måste du kontakta IT-supporten.
  Hjälp hittar du här.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  29 augusti 2022

  Tid: Se schemat

  Kursen startar måndag den 29 augusti. Den lärplattform som kommer att användas är Canvas, och du loggar in där med ditt aktiverade Umu-id (användarkonto). Vi kan även komma att använda oss av Zoom för digitala videomöten.

  Jag vill logga in i Canvas

  Guide till de vanligaste funktionerna i Zoom

  Om du inte kan se din kurs i Canvas beror det sannolikt på att kurssajten inte är publicerad för er studenter ännu, alternativt att du inte har registrerat dig på kursen än.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens innehåll och kontaktuppgifter

  Kursen består av totalt 7 deluppgifter. I den inledande delen tittar vi på manipulerade bilder ur ett historiskt perspektiv och diskuterar dessa. Vidare innehåller kursen moment av praktiskt arbete där programmen Photoshop CC samt SketchUp Free används. Juridiska frågor i relation till ämnet bild samt grundläggande bildsemiotiska begrepp ingår också.

  Begreppet digital bild behandlas alltså i ett brett perspektiv i kursen. Genom att blanda praktiskt arbete med teoretiska infallsvinklar tror vi att du som student både ska utveckla kompetenser i hur vi ser på och förstår bilder samt givetvis hur dessa bilder praktiskt framställs. Det är med andra ord inte frågan om en renodlad kurs i Photoshop, även om arbetet i det programmet sker relativt frekvent och ingår i ungefär hälften av kursens inlämningsuppgifter.

  Viktigt att notera är att kursen främst riktar sig till lärare och pedagoger som arbetar med digital bild, exempelvis i gymnasiets kurser om digitalt skapande.

  Kontaktuppgifter
  Har du fortfarande frågor kring kursens innehåll är du varmt välkommen att kontakta mig som kursansvarig lärare Andreas Olsson.

  Har du studieadministrativa frågor (exempelvis om din antagning) så kontaktar du vår studieadministratör Christina Sander Nordin.

  Fäll ihop
 • Kursens upplägg

  Kursen Digitala bilder ges på kvartsfart (25% studietakt). Att läsa en kurs med 25% studietakt innebär ca 10 timmar studier per vecka eller drygt en full arbetsdag per arbetsvecka. Dessa timmar är relativt jämnt fördelade på terminens 20 veckor (vilket innebär totalt ca 200 timmars tidsinvestering i kursen).

  Som du säkert redan vet ges kursen på distans helt utan fysiska träffar. Det innebär att du bedriver det mesta av studierna på egen hand genom de resurser du kommer att finna i lärplattformen "Canvas". Resurserna består bland annat av inspelade instruktionsfilmer, övningskompendium och diskussionsforum. Att vara aktiv i diskussionsforumen är något jag redan nu vill lyfta som en mycket viktig del för en lyckad distansutbildning. Under kursens 20 veckor kommer du säkert ha en hel del frågor och då är det väldigt viktigt att vi lärare får möjlighet att hjälpa dig. Däri ligger ett stort ansvar att du som student vågar fråga om hjälp när det dyker upp något du inte förstår. Vår erfarenhet säger oss också att det är viktigt att ni studenter hjälper varandra när så är möjligt. Tyvärr är verkligheten den att vi lärare i kursen inte kommer att ha möjlighet att dagligen gå in i forumen för att besvara eventuella frågor, och då blir hjälp och support mellan er studenter extra viktig. Det är också centralt att frågor behandlas i de för kursen avsedda forumen och inte via mailkonversation direkt till någon av kursens lärare. Genom att använda kursens forum kan flera lärare men också ni studenter hjälpas åt att besvara det som efterfrågas. Dessutom kan forumen användas som en kunskapsdatabas under hela terminen. Kanske är din fråga redan ställd och besvarad av någon annan student?

  Fäll ihop
 • Kurslitteratur och programvaror

  Under kursen kommer vi att jobba en hel del med Photoshop CC. 3D programmet SketchUp Free behandlas även i ett av kursens avsnitt. Vi förutsätter att alla som läser kursen har tillgång till den programvara som kursen behandlar. Vi som utbildningsanordnare har tyvärr ingen möjlighet att bistå med licenser för de aktuella programvarorna.

  SketchUp Free är ett gratisprogram som körs direkt i din webbläsare (inte att förväxlas med Sketchup Pro som kostar ca 700 USD). Då programmet körs direkt i din webbläsare så krävs en stabil och varaktig internetanslutning för att du ska kunna använda det. Photoshop CC kan i vissa fall köpas till kraftigt reducerat studentpris.

  Mer information om regler och villkor för Adobes studentlicenser finner du här. 

  Om du redan nu är intresserad av att införskaffa kursens litteratur så finns det en länk till litteraturen under punkt 3 "Börja kursen". Det kommer ofta frågor om man istället kan använda någon annan bok inom ämnet och visst är det möjligt. Inom ämnet digital bild finns det 1000-tals boktitlar ute i handeln. Många är väldigt bra medan andra enligt oss har brister. Vi som jobbar i kursen har självfallet inte koll på alla titlar och vi kan därför inte svara på frågor av karaktären "kan jag använda mig av boken XXX istället för den kursbok ni rekommenderar". I vissa fall går det säkert bra, men de hänvisningar vi kommer att göra refereras till den officiella kurslitteraturen.

  Återigen, varmt välkommen till kursen!
  Med vänlig hälsning
  Andreas Olsson

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)