"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Läkemedelsepidemiologi och hälsoekonomi

Välkommen till kursen! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information till dig som är antagen till vår programkurs Läkemedelsepidemiologi och hälsoekonomi vid Umeå universitet, HT-2023. Läs igenom informationen noga så får du svar på många frågor. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Kursansvarig är Linda Rankin.  Studieadministratör är Nadia Ferry Yassin. Välkommen!

Så här börjar du

 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  Du måste registrera dig på varje kurs som du läser på universitetet. Genom att registrera dig vid varje kursstart kommer du med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.

  Vi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger en vecka efter kursstart. Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du här: https://www.umu.se/student/mina-studier/registrering-pa-kurs/

  På antagningsbeskedet framgår det om du har blivit antagen med villkor. Du blir antagen med villkor till samtliga kurser som har behörighetskrav, uppfyller du kravet kommer studieadministratören för kursen att lyfta ditt villkor ca 1 vecka innan kursen startar, därefter kan du registrera dig via Ladok för studenter: https://www.student.ladok.se/student/app/studentwebb/

  Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör för den kurs du läser (kontaktuppgifter finnas i Kursöversikt i Canvas programsajten Farmaciprogrammen). Ange alltid namn, personnummer och kursnamn i meddelandet om du skickar e-post. För denna kurs är studieadministratören Nadia Ferry Yassin (nadia.ferry@umu.se).

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  2023-08-28

  Tid: Se välkomstbrev

  Plats: Se välkomstbrev

  Fäll ihop

Om kursen

 • Välkomstbrev och information från kursansvarig

  Du är antagen till kursen Läkemedelsepidemiologi och hälsoekonomi 6hp vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Linda Rankin och är kursansvarig. Jag vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till kursen samt passa på att skicka med en del information. Om du inte planerar att läsa kursen hör då av dig till mig snarast (kontaktuppgifter se nedan).


  Kursstart
  Kursen startar måndag den 28 augusti och pågår till och med torsdag den 21 september 2023. Under kursen används Zoom för både seminarier och muntlig examination. Skriftlig examination sker i form av en hemtentamen. Lärplattformen Canvas används, och kurssidan blir tillgänglig i samband med kursstart.

  Träffar under kursen
  Det är ingen träff i Umeå under denna kurs.

  Obligatoriska moment
  Obligatoriska moment under kursen är hemtentamen samt ett grupparbete med muntlig
  examination.
  - Hemtentamen: Skriftlig hemtentamen äger rum under den fjärde och sista kursveckan på torsdag den 21 september kl. 9.00-17.00 (motsvarar ca 6 h arbete).


  - Gruppuppgift: Ni kommer att genomföra ett grupparbete där er uppgift är att skapa ett slags studieprotokoll/en planering inkl. syfte/motivering för en studie inom ett förbestämt ämne (ni anmäler er själva till något av de ämnen som finns i Canvas och bildar därigenom grupper). Ni måste vara minst 3 studenter i varje grupp. Ni ska alltså designa en fiktiv studie som undersöker en (eller flera) utfallsmått inom ett ämne ni valt, samt beskriva och diskutera varför och hur man skulle kunna utvärdera kostnaderna för det/de utfallsmått ni väljer att studera. Som vägledning kommer ni få tillgång till ett par exempelarbeten från tidigare år.

  Observera att grupparbetet pågår under en relativt kort tid varför det är viktigt att ni kommer i gång snabbt, därför får ni redan under första kursdagen en introduktion till arbetet i Zoom och under kursvecka 2 lämnar ni in ett abstract för den studie ni planerat inför den gemensamma handledningen som sker tisdag 5 september i Zoom. Observera att introduktionen till grupparbetet den 28 augusti kl. 9.00 är obligatorisk.

  Under den tredje kursveckan (onsdag 13 september, senast kl. 17.00) sker inlämningen av grupparbetet i Canvas. Redovisning, opponering och diskussion sker i Zoom fredag den 15 september.

  Fäll ihop
 • Kurslitteratur

  - Strom Brian L, Kimmel E Stephen, Hennessey Sean. Textbook of pharmacoepidemiology. Tredje upplagan, Wiley-Blackwell, 2022. Boken finns tillgängliga elektroniskt via UB.


  För den som undrar så är det ok att använda den andra upplagan av boken, men jag rekommenderar att istället använda den elektroniska versionen av upplaga 3 då den finns tillgänglig för er utan kostnad via universitetsbiblioteket. Det kommer bara finnas hänvisningar till den tredje upplagan.


  - Adrian Towse, Michael Drummond and Corinna Sorenson. Measuring Value: Pharmacoeconomics in Theory and Practice. OHE Occasional Paper, 2011. Tillgänglig via Canvas vid kursstart.


  Referenslitteratur:
  Mikael Svensson. Hälsoekonomisk utvärdering. Metod och tillämpningar. Studentlitteratur 2019, ISBN: 9789144124605

  Ejlertsson, G. Statistik för hälsovetenskaperna. Studentlitteratur, 2012. ISBN 9789144070483 eller 2019 ISBN 9789144122694

  Fäll ihop
 • Kontakta oss

  Kontakta oss
  Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör kursen.

  Kursansvarig
  Linda Rankin
  Tel. 090-786 78 97 
  E-post: linda.rankin@umu.se
  Institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi (IMB)
  Umeå universitet
  901 87 Umeå

  Studieadministratör
  Nadia Ferry Yassin
  Tel. 090-786 95 10
  E-post: nadia.ferry@umu.se
  Institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi (IMB)
  Umeå universitet
  901 87 Umeå

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)