TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kursen Programmering i förskola och grundskolans tidigare år! Här hittar du den information som du behöver för att komma igång. Jag som är kursansvarig lärare heter Lars Häll. Om du har frågor eller funderingar får du gärna kontakta mig eller vår studieadministratör Christina Sander Nordin. Du hittar våra kontaktuppgifter under ”Kontakta oss”. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid här på Umeå universitet!
På denna kurs tillämpar vi självregistrering. Det innebär att du själv ska registrera dig innan kursstart. Det kan du göra mellan 23 - 31 aug.
Det är oerhört viktigt att du registrerar dig under dessa dagar. Om du inte har registrerat dig innan den 31 augusti riskerar du att förlora din plats på kursen. Instruktioner för självregistrering hittar du här: https://www.umu.se/student/mina-studier/registrering-pa-kurs/
För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id (användarkonto) först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering!
Jag vill aktivera mitt Umu-id
Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig
Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord eller användarnamn
Fäll ihopKursen startar måndag den 30 augusti i lärplattformen Canvas, och du loggar in där med ditt aktiverade Umu-id (användarkonto).
Om du inte kan se din kurs i Canvas beror det sannolikt på att kurssajten inte är publicerad för er studenter ännu, alternativt att du inte har registrerat dig på kursen än.
Lärande om programmering och datalogiskt tänkande har blivit vanliga inslag i förskolan och i grundskolans tidigare år. I denna kurs studerar vi på vilket sätt dessa ämnen kan behandlas utifrån styrdokument och didaktisk forskning.
Eftersom kursen vänder sig till lärare i förskola och grundskolans tidigare år är det ingen avancerad programmering som vi arbetar med. Istället arbetar vi med så kallad analog programmering där man t ex programmerar barnens rörelser, med blockprogrammering där vi använder programmeringsmiljön Scratch och enkla robotar gjorda för mindre barn som t ex Bee‑bots. Och vi börjar helt från början, det behövs inga förkunskaper om programmering.
Så kursen ger kunskap om grunderna för enklare programmering men fokus är hur vi lär ut kunskaperna om programmering och datalogiskt tänkande så som de beskrivs i styrdokumenten för barnen i förskolan och grundskolans tidigare år.
Fäll ihopKursen går helt på distans utan fysiska träffar och på kvartsfart. Vi har det upplägget för att studenter ska ha möjlighet att studera kursen även med en heltidstjänst som lärare på förskola eller skola. Men det ställer andra krav på dig som student. Kvartsfart innebär tio timmars arbetstid per vecka vilket bör planeras för. Frånvaron av fysiska träffar gör det också viktigare med andra samarbetsformer studenter emellan. Därför kommer vi att uppmana till i stort sett daglig kommunikation i kursens forum och det kan också förekomma videokonferenser där vi träffas och tittar på olika exempel och kan diskutera fenomen.
Vi använder en virtuell lärmiljö som vi kallar Canvas för denna kurs, där kommer all information om kursen finnas och där vill vi även samla all kommunikation.
Fäll ihopHör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör kursen.
Frågor om kursens innehåll eller upplägg kan du ställa till mig som kursansvarig Lars Häll.
Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till vår studieadministratör Christina Sander Nordin.
Återigen, varmt välkommen till kursen!
Med vänlig hälsning
Lars Häll
Aktivera ditt Umu-id
Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Umu-id kommer du behöva när du ska:
• registrera dig på kurser
• lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
• kolla din studentmejl
• skaffa Umu-kort
• använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
Jag vill aktivera mitt Umu-id.
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Fäll ihopBeställ ditt Umu-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Jag ansöker om Umu-kortet på en gång
Fäll ihopSe på digitala studiestartsföreläsningar
Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 22-25 augusti då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?
Läs mer om varje föreläsning via länken.
Fäll ihop
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Fäll ihopFråga Infocenter om det krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.
Hitta till Infocenter (Mazemap)
Fäll ihop