"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Barnmorskeprogrammet

Varmt välkommen till utbildning vid Umeå universitet, Institutionen för Omvårdnad! Vi önskar dig en givande studietid!

Så här börjar du

 • 1. Viktigt om antagningsbeskedet

  Det görs bara ett urval. Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara. Om du däremot inte längre är intresserad av din studieplats, är det väldigt bra att du så snart som möjligt lämnar återbud så att nästa sökande på tur kan få ett tidigt besked. Återbud gör du enklast via Mina sidor på Antagning.se

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

   

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på programmet

  Kursregistrering sker efter kursstart och sköts av personal på institutionen.

  Fäll ihop
 • 4. Börja programmet

  Digitalt upprop 28 augusti 2024

  Tid: kl 08,00

  Plats: Lärplattformen Canvas

  Utbildningsplan

  Preliminärt schema för första delkursen i programmet publiceras senast 30 dagar innan kursstart i Canvasrummet för kursen samt på Time Edit.

  På kurssidan i Canvas hittar du också mer information om programmet och dess delkurser.

  Obligatorisk anmälan om deltagande i programmet via lärplattformen Canvas i samband med kursstart/upprop gäller. Den som inte aktivt gör en deltagaranmälan inom angiven tid förlorar sin utbildningsplats om inte särskilda skäl meddelats. Reserv kallas omedelbart.

  Logga in på lärplattformen Canvas på följande sätt:

  • Länk till kursplattformen: https://canvas.umu.se
  • Klicka på knappen Logga in med ditt Umu-id
  • Du omdirigeras nu till en central inloggning för Umeå universitet adfs.umu.se Här anger du ditt Umu-id och ditt lösenord (se information om Umu-id under "Aktivera Umu-id (användarkonto)" längre ned på sidan)
  • Du kommer nu till en kursöversikt där alla kurser som du är antagen till presenteras med varsitt kurskort
  • Klicka på kurskortet för aktuell kurs
  • Via frågetecknet och Hjälp längst ner till vänster i det blå fältet hittar du mer info om hur Canvas fungerar https://www.canvas.umu.se/courses/37

  Om du antagits till utbildningsplatsen men inte längre har för avsikt att studera ska du snarast registrera återbud på www.antagning.se/mina sidor. Meddelande om ditt återbud är viktigt och möjliggör att vi kan kalla reserv och någon annan person kan antas till utbildningsplatsen.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets/kursens upplägg

  Programmet är upplagt som distansstudier på heltid (40tim/v) där en stor del av den teoretiska undervisningen sker via nätet och med vissa kursträffar på kursorten, dvs. Campus, Umeå (totalt ca 20 – 25 dagar under programmets tre terminer). Vissa obligatoriska moment som t.ex. färdighetsträning genomförs på Campus, Umeå. Närmare uppgifter om obligatorisk närvaro på Campus, Umeå finns i respektive kursschema som publiceras fyra veckor inför respektive kursstart.

  Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) omfattar ca 50% av barnmorskeutbildningen och genomförs inom ramen för de avtal som finns för hälso-och sjukvårdens verksamheter i de fyra nordligaste regionerna (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland). VFU inom andra regioner kan ordnas endast undantagsvis.

  Som student behöver du ha vetskap om vilka vaccinationer du tidigare genomfört samt ta del av det hälso- och vaccinationsprogram du omfattas av som student inom Medicinska fakulteten, se information via länk nedan.

  https://www.umu.se/medicinsk-fakultet/utbildning/vil---vfuklinisk-praktik/vaccination-ny/

  Fäll ihop
 • Decentraliserad utbildning

  Decentraliserad barnmorskeutbildning innebär att du har en unik möjlighet att i mån av plats genomföra stora delar av utbildningen utifrån lokala studieorter i norra regionerna. Specifik information om vad decentraliserad utbildning betyder för dig finner du här.

  Umeå universitet ansvarar för utbildningen och praktikperioderna genomförs så långt som möjligt på eller i närheten av din lokala studieort eller sjukhus inom respektive region. All VFU kan inte genomföras på din lokala studieort eftersom du behöver erfarenhet av verksamheterna på större och mindre sjukhus för att nå kursmålen. Dock genomförs VFU så långt det är möjligt inom samma region som din lokala studieort. Ett exempel är att du är t.ex. antagen med studieort Skellefteå och kan göra huvudparten av din VFU i Skellefteå med omnejd, men du behöver viss VFU-period i Umeå för att få erfarenheter av de mer komplexa tillstånden som inte handläggs på ett mindre sjukhus. Likaså kan student som har studieort där det finns ett större sjukhus behöva viss VFU-period på ett mindre sjukhus för att få de erfarenheter som kan uppnås på mindre enheter.  

  Du väljer lokal studieort efter att du antagits till programmet i Umeå och du kan välja mellan följande studieorter: Gällivare, Sunderbyn, Skellefteå, Lycksele, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund. Urvalet till respektive studieort sker enligt förtursregler i Umeå universitets regelverk och i mån av plats för respektive studieort. Länk till val av studieort får du i ett separat mail. OBS! Kontrollera även din skräppost.

  Fäll ihop
 • Övrig information/Kontaktinformation

  För nätburet program eller kurs krävs tillgång till dator med internetuppkoppling via bredband eller till ett lärcentrum där motsvarande teknik kan nyttjas. För att du ska kunna delta i E–möten krävs att du har en webbkamera och ett headset. 

  Hör gärna av dig om du har funderingar kring något som rör programmet/kurserna. Du använder då kontaktformuläret längst ned på sidan.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)