TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Hej! Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik, men innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!/Björne Lindberg, Programansvarig
VIKTIGT! För att behålla din plats på programmet MÅSTE du göra två saker:
1) Du måste svara JA på det slutliga antagningsbeskedet.
2) Senast 14 augusti anmäla dig via det anmälningsformulär som finns på www.elkraft.nu att du tänker komma till samlingen i Skellefteå. Avresa måndag 30 augusti från MIUN och UMU. Uppropet för utbildningen sker på plats i Skellefteå måndag em. Se vidare under rubriken Börja programmet, sektionen Startveckan
Måndag 30 augusti 2021
Tid: 13.15
Plats: Forumsalen, Laboratoriegränd 13, Skellefteå Campus
Jag heter Björne Lindberg och är ansvarig för Elkraftutbildningen vid Umeå universitet. Jag vet att du får massor av skriftlig information i samband med studiestarten, men detta brev handlar om den utbildning du har valt – Högskoleingenjör i Elkraftteknik och rör samtliga studenter som är antagna till programmet.
Den första kursen för studenter antagna till Umeå universitet är Introduktion till högskolestudier för högskoleprogram, 1,5 hp. Mer detaljer om denna kurs kommer under samlingsveckan i Skellefteå.
De två första kurserna som läses av alla studenterna gemensamt till hösten kommer att ges av Luleå tekniska universitet i Skellefteå och Mittuniversitetet, se nedan.
Du är även inbjuden att ta del av en preparationskurs i matematik där vi repeterar matematiken från gymnasiet. Kursen, som är på en vecka, ges av Mittuniversitetet och mer information, anmälan mm kommer att finnas på www.elkraft.nu. Se nedan under “Programhemsida”.
De första gemensamma kurserna i årskurs 1
De första gemensamma kurserna är Elkraftteknik, Introduktion 7,5 poäng (W0013T) och Algebra för ingenjörer 7,5 poäng (MA117G). Elkraftteknik, introduktion, i läsperiod 1, arrangeras av Luleå tekniska universitet och bedrivs i huvudsak via lärplattformen Canvas. Under första veckan, v 36, är det samling i Skellefteå för alla elkraftstudenter med obligatoriskt upprop. Där kommer också flera examinerande moment att genomföras vilka är poänggivande och du har möjlighet att träffa dina blivande kurskamrater.
Den andra kursen ges av Mittuniversitetet och heter Algebra för ingenjörer (MA117G) och ges via deras lärplattform Moodle.
Resebidrag och konstnadsfritt boende till samlingar
De företag som medverkar i utbildningen ordnar kostnadsfri resa och boende för samlingarna från det campus (det område där universitetet är beläget) där du är antagen. Du har dock själv ansvar för att ta dig till det campus där du är antagen eller om du hellre vill direkt till campus där samling sker.
Uppropet för elkraftutbildningen sker på plats i Skellefteå måndag eftermiddag den 30 augusti. Om ni inte kan närvara i Skellefteå på uppropet men ändå vill behålla er plats måste ni ansöka om dispens.
Startveckan
Vi startar programmet med en samlingsvecka i Skellefteå. Uppropet för elkraftutbildningen sker i Skellefteå måndag den 30 aug kl 13.15 i Forumsalen, Laboratoriegränd 13, Skellefteå Campus. Där behöver du även en giltig legitimation
Notera att programmet har en senare studiestart än många övriga program.
Företagen som är med och sponsrar utbildningen anordnar en bussresa från Sundsvall till Skellefteå och boende under veckan.
Senast den 14 augusti måste du anmäla dig via det anmälningsformulär som finns på vår programgemensamma websida www.elkraft.nu att du tänker komma till samlingen i Skellefteå. Dessutom måste du anmäla om du tänker utnyttja erbjudandet om resa och boende. På www.elkraft.nu finns även detaljer om avgångstider, påstigningsplatser mm, så håll noggrann koll på den sidan inför studiestart eftersom justeringar kan ske. Om du inte kan närvara i Skellefteå på uppropet men ändå vill behålla din plats måste du ansöka om dispens.
OBS! Om du anmäler att du ska utnyttja erbjudandet om resan och boende och sedan inte dyker upp utan att avanmäla dig kommer de medverkande företagen att debitera de kostnader de har för att anordna resan och boendet, cirka 2 000 kronor. Om du av någon anledning inte avser att påbörja utbildningen är det viktigt att du så snart som möjligt lämnar återbud.
Bra tips från tidigare studenter på programmet:
Utbildningen är på distans och ges gemensamt av tre universitet: Mittuniversitetet, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Utbildningen är i stort sett densamma oavsett vilket universitet du har sökt in på. Under hela studietiden läser du halvfartskurser två och två som går parallellt under tio veckor. Under varje termin är det också två samlingar på mellan två och fem dagar. Dessa sker på det universitet som ger aktuell kurs under den perioden och de varierar mellan Sundsvall, Umeå, Skellefteå och Jokkmokk. Undervisningen består i huvudsak av filmer, föreläsningar, övningar och laborationer som distribueras och hanteras via internet samt laborationer under samlingsveckorna.
Programhemsidan www.elkraft.nu
Programmet har en portal på www.elkraft.nu där du som student hittar all information du kan tänkas behöva. Där finns examensbeskrivningar, datum, blockschema, länkar till kurser osv. och där möts studenter från alla årgångar och från alla tre lärosäten. Där finns också olika kanaler för att vi ska kunna kommunicera, tex forum och nyhetsbrev.
För att komma åt alla delar av sidan måste du genomföra följande steg:
Observera att registrering på programmets websida och registrering som student på programmet är två olika saker!
Registrering på programmets webbsida:
1. Gå till www.elkraft.nu och skapa ett nytt konto om du inte har ett sedan tidigare. Observera att detta inte är samma konto som du fått till universitets studentportal!
2. Välj helst ditt riktiga för- och efternamn. Annars kommer vi inte att kunna särskilja er. Skriv in lite kort information om er själv och infoga ett foto. Det är betydligt trevligare att kommunicera om man har ett ansikte bakom kontonamnet.
3. Klicka på "Registrera mig på denna kurs" på ovanstående adress och använd "Volt" som registreringsnyckel.
Det ställs krav på din tekniska utrustning för att du ska kunna tillgodogöra dig din utbildning på ett bra sätt. Nedan visas de minimikrav som din dator måste uppfylla för att klara detta:
RAM: 4 GB
Operativsystem: Windows 7 professional eller senare
Kamera: USB-ansluten webbkamera eller inbyggd karmera
Headset: Med hörlurar och mikrofon. Datorns inbyggda högtalare och mikrofon kan annars ge problem med dålig ljudkvalitet vid användning av vissa programvaror.
Webbläsare: Windows Explorer/Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller annan webbläsare av nyare version med Adobe Flash Player installerad.
Internetuppkoppling: Fast uppkoppling minst 1 Mbit. Uppkoppling via mobilt bredband brukar inte alltid fungera så bra.
Det går även att köra Windows virtuellt i en annan miljö, till exempel Mac eller Linux. Dock har du då ett eget ansvar att olika programvaror och anslutna enheter fungerar. Bland annat kommer vi att använda oss av ett oscilloscope som ansluts via USB och där använder vi drivrutiner för Windows.
Några veckor innan kursstart så kommer ni att få information om användarkonto vid umu. Det ger access till e-mail konto, studentportalen, biblioteket osv.
Aktivera ditt Umu-id
Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel
När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Så här aktiverar jag mitt Umu-id.
Det här funkar ju inte. Hjälp!
Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.
Fäll ihopSkaffa Umu-kort
När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som
Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.
Fäll ihopDigitala studiestartsföreläsningar 10-13 januari
Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 10-13 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Föreläsningarna är ca en timme lång och ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?
Tillgång till hela Microsoft Office 365
Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.
Office 365 och hur jag installerar det.
Fäll ihopOm något krånglar finns Infocenter
Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå.
Hitta till Infocenter på Campus Umeå (Mazemap).
Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.
Fäll ihop