Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik

Hej! Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik, men innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!/Björne Lindberg, Programansvarig

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Men om du inte längre är intresserad av din plats är det bra att du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på programmet

  VIKTIGT! För att behålla din plats på programmet MÅSTE du göra två saker:
  1) Du måste svara JA på det slutliga antagningsbeskedet.
  2) Senast 14 augusti anmäla dig via det anmälningsformulär som finns på www.elkraft.nu att du tänker komma till samlingen i Skellefteå. Avresa måndag 30 augusti från MIUN och UMU. Uppropet för utbildningen sker på plats i Skellefteå måndag em. Se vidare under rubriken Börja programmet, sektionen Startveckan

  Fäll ihop
 • 3. Börja programmet

  Måndag 30 augusti 2021

  Tid: 13.15

  Plats: Forumsalen, Laboratoriegränd 13, Skellefteå Campus

  Schemalänk publiceras här senast 30 dagar innan kursstart.

  Jag heter Björne Lindberg och är ansvarig för Elkraftutbildningen vid Umeå universitet. Jag vet att du får massor av skriftlig information i samband med studiestarten, men detta brev handlar om den utbildning du har valt – Högskoleingenjör i Elkraftteknik och rör samtliga studenter som är antagna till programmet.

  Den första kursen för studenter antagna till Umeå universitet är Introduktion till högskolestudier för högskoleprogram, 1,5 hp. Mer detaljer om denna kurs kommer under samlingsveckan i Skellefteå.

  De två första kurserna som läses av alla studenterna gemensamt till hösten kommer att ges av Luleå tekniska universitet i Skellefteå och Mittuniversitetet, se nedan.

  Du är även inbjuden att ta del av en preparationskurs i matematik där vi repeterar matematiken från gymnasiet. Kursen, som är på en vecka, ges av Mittuniversitetet och mer information, anmälan mm kommer att finnas på www.elkraft.nu. Se nedan under “Programhemsida”.

  De första gemensamma kurserna i årskurs 1

  De första gemensamma kurserna är Elkraftteknik, Introduktion 7,5 poäng (W0013T) och Algebra för ingenjörer 7,5 poäng (MA117G). Elkraftteknik, introduktion, i läsperiod 1, arrangeras av Luleå tekniska universitet och bedrivs i huvudsak via lärplattformen Canvas. Under första veckan, v 36, är det samling i Skellefteå för alla elkraftstudenter med obligatoriskt upprop. Där kommer också flera examinerande moment att genomföras vilka är poänggivande och du har möjlighet att träffa dina blivande kurskamrater.
  Den andra kursen ges av Mittuniversitetet och heter Algebra för ingenjörer (MA117G) och ges via deras lärplattform Moodle.

  Resebidrag och konstnadsfritt boende till samlingar

  De företag som medverkar i utbildningen ordnar kostnadsfri resa och boende för samlingarna från det campus (det område där universitetet är beläget) där du är antagen. Du har dock själv ansvar för att ta dig till det campus där du är antagen eller om du hellre vill direkt till campus där samling sker.
  Uppropet för elkraftutbildningen sker på plats i Skellefteå måndag eftermiddag den 30 augusti. Om ni inte kan närvara i Skellefteå på uppropet men ändå vill behålla er plats måste ni ansöka om dispens.

  Startveckan

  Vi startar programmet med en samlingsvecka i Skellefteå. Uppropet för elkraftutbildningen sker i Skellefteå måndag den 30 aug kl 13.15 i Forumsalen, Laboratoriegränd 13, Skellefteå Campus. Där behöver du även en giltig legitimation

  Notera att programmet har en senare studiestart än många övriga program.
  Företagen som är med och sponsrar utbildningen anordnar en bussresa från Sundsvall till Skellefteå och boende under veckan.
  Senast den 14 augusti måste du anmäla dig via det anmälningsformulär som finns på vår programgemensamma websida www.elkraft.nu att du tänker komma till samlingen i Skellefteå. Dessutom måste du anmäla om du tänker utnyttja erbjudandet om resa och boende. På www.elkraft.nu finns även detaljer om avgångstider, påstigningsplatser mm, så håll noggrann koll på den sidan inför studiestart eftersom justeringar kan ske. Om du inte kan närvara i Skellefteå på uppropet men ändå vill behålla din plats måste du ansöka om dispens.

  OBS! Om du anmäler att du ska utnyttja erbjudandet om resan och boende och sedan inte dyker upp utan att avanmäla dig kommer de medverkande företagen att debitera de kostnader de har för att anordna resan och boendet, cirka 2 000 kronor. Om du av någon anledning inte avser att påbörja utbildningen är det viktigt att du så snart som möjligt lämnar återbud.

  Bra tips från tidigare studenter på programmet:

  Lathund för återkommande situationer

  Lifehacks för elkraftare

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets/kursens upplägg

  Utbildningen är på distans och ges gemensamt av tre universitet: Mittuniversitetet, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Utbildningen är i stort sett densamma oavsett vilket universitet du har sökt in på. Under hela studietiden läser du halvfartskurser två och två som går parallellt under tio veckor. Under varje termin är det också två samlingar på mellan två och fem dagar. Dessa sker på det universitet som ger aktuell kurs under den perioden och de varierar mellan Sundsvall, Umeå, Skellefteå och Jokkmokk. Undervisningen består i huvudsak av filmer, föreläsningar, övningar och laborationer som distribueras och hanteras via internet samt laborationer under samlingsveckorna.

  Programhemsidan www.elkraft.nu

  Programmet har en portal på www.elkraft.nu där du som student hittar all information du kan tänkas behöva. Där finns examensbeskrivningar, datum, blockschema, länkar till kurser osv. och där möts studenter från alla årgångar och från alla tre lärosäten. Där finns också olika kanaler för att vi ska kunna kommunicera, tex forum och nyhetsbrev.

  För att komma åt alla delar av sidan måste du genomföra följande steg:

  Observera att registrering på programmets websida och registrering som student på programmet är två olika saker!

  Registrering på programmets webbsida:
  1. Gå till www.elkraft.nu och skapa ett nytt konto om du inte har ett sedan tidigare. Observera att detta inte är samma konto som du fått till universitets studentportal!
  2. Välj helst ditt riktiga för- och efternamn. Annars kommer vi inte att kunna särskilja er. Skriv in lite kort information om er själv och infoga ett foto. Det är betydligt trevligare att kommunicera om man har ett ansikte bakom kontonamnet.
  3. Klicka på "Registrera mig på denna kurs" på ovanstående adress och använd "Volt" som registreringsnyckel.

  Fäll ihop
 • Utrustningskrav

  Det ställs krav på din tekniska utrustning för att du ska kunna tillgodogöra dig din utbildning på ett bra sätt. Nedan visas de minimikrav som din dator måste uppfylla för att klara detta:
  RAM: 4 GB
  Operativsystem: Windows 7 professional eller senare
  Kamera: USB-ansluten webbkamera eller inbyggd karmera
  Headset: Med hörlurar och mikrofon. Datorns inbyggda högtalare och mikrofon kan annars ge problem med dålig ljudkvalitet vid användning av vissa programvaror.
  Webbläsare: Windows Explorer/Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller annan webbläsare av nyare version med Adobe Flash Player installerad.
  Internetuppkoppling: Fast uppkoppling minst 1 Mbit. Uppkoppling via mobilt bredband brukar inte alltid fungera så bra.

  Det går även att köra Windows virtuellt i en annan miljö, till exempel Mac eller Linux. Dock har du då ett eget ansvar att olika programvaror och anslutna enheter fungerar. Bland annat kommer vi att använda oss av ett oscilloscope som ansluts via USB och där använder vi drivrutiner för Windows.
  Några veckor innan kursstart så kommer ni att få information om användarkonto vid umu. Det ger access till e-mail konto, studentportalen, biblioteket osv.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Välkommen till Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Läs om Office 365 och hur du installera det till din dator.

  Fäll ihop
 • Ny på universitetet – introduktionsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till digitala studiestartsföreläsningar 11-14 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – en överblick 
  • Varför finns studentkåren? 
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera 
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden 
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför ber vi dig att i första hand mejla, ringa eller chatta med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)