TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kandidatprogrammet i industridesign och Designhögskolan
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Registrering sker första dagen på terminen av administratör i samband med Designhögskolans upprop 30 augusti 09.00.
Om du i förväg vet att du av någon anledning inte kan närvara vid uppropet måste du anmäla det till oss i förväg, annars riskerar du att förlora din plats. Kontakta: adrian.lowander@umu.se
Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan närvara vid introduktionstillfället måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).
Schema publiceras 1 månad innan terminsstart.
Allmän information om programmets upplägg och kurser: http://www.uid.umu.se/sv/utbildning/kandidatprogrammet-i-industridesign/
Omständigheter rörande Covid-19
Under hösten planeras Kandidatprogrammet genomföras utifrån de regler och riktlinjer som gäller för undervisning vid Umeå universitet gällande covid-19. Det innebär att all undervisning anpassas utifrån den verksamhet som sker dvs vi tillämpar social distansiering, arbetar i mindre grupper, digitala möten när vi träffas i stora grupper etc. Vi planerar både för undervisning på plats och digitalt. Förutsättningar för undervisning kan komma att förändras och anpassas under kursers gång.
Vi ser i dagsläget att programmet går att genomföras på ett bra sätt, men det innebär att personal och studenter tar ett individuellt ansvar att följa riktlinjer och ramar för undervisning.
För att försäkra dig om att kunna delta i undervisning digitalt kommer du att behöva en dator med web-kamera och internetuppkoppling tillräcklig för att delta i videokonferens.
Introduktion och upprop
Vi börjar terminen med ett gemensamt upprop och introduktionsdag för alla studenter på Designhögskolan. Information om samlingen skickas ut till er under sommaren. Under dagen får du viktig information om programmet och Designhögskolan. Du får även möjlighet att lära känna alla de andra nya studenterna på skolan.
Information till nya studenter
Inför terminstart (under sommaren) kommer du att bli kontaktad av Designhögskolans ”Welcome officer” som bland annat kommer att bjuda in dig till en gemensam Facebook grupp, där kan du komma i kontakt med både nya studenter och alumner, och ställa frågor om Designhögskolan, studentlivet och om Umeå.
På Designhögskolans web hittar du samlad information för nya studenter: https://www.umu.se/en/student/umea-institute-of-design/new-at-uid/
Rundvandring och orienteringskurs
För dig som inte varit i Umeå tidigare kan vi rekommendera att delta i Umeå universitets ”Orientation course” som hålls 25-27 augusti. Kursen riktar sig främst till internationella studenter men alla nya studenter är välkommen att delta i kursen. På grund av Covid-19 kommer kursen genomföras digitalt hösten 2021. Information om anmälan hittar du här: https://www.umu.se/en/education/student-services--support/orientation-course/
Aktivera ditt användarkonto
Det är viktigt att att du aktiverar ditt användarkonto. Det behöver du bland annat för att komma åt datorlabb och nätverk. Det är också en förutsättning för att beställa UmU kortet vilket används som passerkort in i studentstudion. Mer information om aktivering hittar du längre ner i välkomsbrevet.
Kurslitteratur
Eventuell kurslitteratur du behöver får du besked om när du börjat utbildningen. I de flesta fall kan litteratur lånas på universitetsbiblioteket.
Terminstider:
År 1
Hösttermin 2021: 30 augusti 2021 - 16 januari 2022.
Vårtermin 2022: 17 januari 2022 – 5 juni 2022
År 2
Hösttermin 2022: 29 augusti 2022 - 15 januari 2023.
Vårtermin 2023: 16 januari 2023 – 4 juni 2023
År 3
Hösttermin 2023: 28 augusti 2023 - 14 januari 2024.
Vårtermin 2024: 15 januari 2024 – 2 juni 2024
Som det står i början av det här brevet behöver du inte tacka ja via antagning.se. Det är bara om du tänker tacka nej som du behöver göra det via antagning.se.
Däremot behöver vi en bekräftelse från dig att du tänker ta erbjuden studieplats. Det är till stor hjälp i planering inför hösten och möblering av studentstudion som du och dina kurskamrater kommer att sitta i.
Bekräftelse skickas till adrian.lowander@umu.se senast 1 juni.
Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om programmet eller skolan.
Programansvarig för Kandidatprogrammet
Per Sihlen
per.sihlen@umu.se
+46 90 786 70 67
Institutionsadministratör
Adrian Löwander
adrian.lowander@umu.se
+46 90 786 51 60
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för mer information om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.