"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Kandidatprogrammet i matematik

Välkommen till Umeå universitet och Kandidatprogrammet i matematik! På denna sida hittar du viktig information inför starten på programmet. Läs igenom allt och kontakta oss om du har några frågor, se kontaktuppgifter längre ned på sidan. Vi hoppas att du ska få en givande studietid här i Umeå! Hälsningar från oss som jobbar med programmet, genom programansvarig Berit Bengtson.

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på programmet

  Programmet och den inledande kursen startar med upprop och information måndag 29 augusti klockan 8:30. Vid uppropet blir du registrerad på den inledande kursen, och därmed även på programmet.

  Om du inte har möjlighet att närvara vid uppropet ska du anmäla det till programansvarig (berit.bengtson@umu.se) i förväg, annars riskerar du att förlora din studieplats.

  Fäll ihop
 • 3. Börja programmet

  Programmet inleds med kursen Inledande kurs för kandidatprogrammet i matematik. Hur kursen är upplagd framgår av schemat, se länken ovan.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets/kursens upplägg

  Programmet är uppbyggt så att du läser 30 högskolepoäng per termin, vanligtvis fördelat på fyra kurser. Kurserna ges ofta på halvfart, så att du läser två kurser parallellt. De kan också ges på helfart, då läser du en kurs i taget.

  Undervisningen sker vanligen i form av föreläsningar, lektioner och datorlaborationer, och kurserna examineras i huvudsak genom tentamen och labbrapport.

  För de egna studierna, vid sidan av den schemalagda undervisningen, finns det gott om studieplatser runt om på campus – ofta i nära anslutning till lärare.

  För Kandidatprogrammet i matematik erbjuder vi dessutom ett ”hemklassrum”: Sal MIT.A.356 bokas för programmet 15:15–17:00 alla vardagar då ingen annan undervisning pågår där – och så ofta det är möjligt kommer programansvarig eller annan lärare att titta förbi för att stämma av läget.

  Fäll ihop
 • Repetitionskurs i matematik före programstart

  Veckan före terminsstart, inbjuds du att läsa repetitionskursen Basfärdigheter i algebra. Den pågår 22–26 augusti och syftar till att förbereda dig för matematikkurserna inom programmet. Denna kurs har varit väldigt uppskattad av tidigare studenter, och vi rekommenderar starkt att du läser den.

  OBS: För att läsa Basfärdigheter i algebra måste du söka kursen på Antagning.se, anmälningskod UMU-58011.

  Schema för kursen, hur uppropet går till, vilken kurslitteratur som används och annan viktig information hittar du på kurshemsidan. Där finns också material som du med fördel kan börja arbeta med i förväg, till exempel videoföreläsningar och självrättande övningsuppgifter.

  Parallellt med kursen arrangerar äldre studenter sociala mottagningsaktiviteter. I mottagningsschemat är det vanligt att Basfärdigheter i algebra kallas ”Preppmatten”.

  Fäll ihop
 • Kontakta oss

  Programansvarig: Berit Bengtson, berit.bengtson@umu.se

  Biträdande programansvarig: Victor Falgas Ravry,  victor.falgas-ravry@umu.se

  Studievägledare: Lars-Daniel Öhman, lars-daniel.ohman@umu.se

  Vi ber om överseende med att svar ibland kan dröja några dagar.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Så här aktiverar jag mitt Umu-id.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

  Ansök om Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Digitala studiestartsföreläsningar 10-13 januari

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 10-13 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Föreläsningarna är ca en timme lång och ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Office 365 och hur jag installerar det.

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå. 

  Hitta till Infocenter på Campus Umeå (Mazemap).

  Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)