Navigerat till

Kostvetarprogrammet 180 hp

Nyttiga råvaror på bord.
Bild: Mattias Pettersson

Om programmet

Vill du göra skillnad inom mat, hälsa och hållbar utveckling?
Kostvetarprogrammet ger dig verktygen att leda och utveckla måltidsverksamheter med fokus på hållbarhet och livsmedelssäkerhet. Du får kompetens att planera säkra och näringsriktiga måltider, utveckla nya livsmedel och bidra till att maten hanteras ansvarsfullt – från produktion till tallrik. Programmet ges på distans med 100 % studietakt under dagtid. Du möter engagerade lärare och medstudenter via nätet, med 1-2 obligatoriska träffar per termin i Umeå samt digitala möten under terminen.

Person som jobbar vid datorn hemifrån.

Struktur & gemenskap – på distans

Studera var du vill, med schemalagd undervisning, grupparbeten och stöd hela vägen.

Ledarskap som gör skillnad

Lär dig leda team, fatta beslut och kommunicera så att du skapar värde – för hälsa, hållbarhet och arbetslivet.

Lärare som lyfter dig

Engagerade, närvarande och pedagogiska lärare som stöttar dig hela vägen till examen.

Under utbildningen

Matens betydelse för människors hälsa och det hållbara samhället är centralt i utbildningen till kostvetare. Varje dag äter tre miljoner människor måltider serverade inom vård, skola och omsorg – som kostvetare kan du vara med och påverka den maten.

Under utbildningen läser du näringslära, om livsmedels olika egenskaper, om kostvanor och kostens betydelse för folkhälsan. För att skapa bra måltider är det dessutom viktigt att förstå måltidens värde för individen, bland annat genom insikter om matens sociala och kulturella aspekter.

Du läser också om livsmedelssäkerhet där du studerar livsmedelslagen, vanligt förekommande hälsorisker kopplade till livsmedel och hur dessa kan förebyggas. Allt för att få kunskap om hur vi människor ska kunna äta säker mat utan att bli sjuka.

Praktiskt lärande i utbildningsrestaurang

Under utbildningen kommer du tillsammans med dina studiekamrater att driva en egen restaurang. Här får du möjlighet att planera och komponera smakfulla och tilltalande måltider där miljön beaktas och hållbar utveckling säkras. Det ger dig möjlighet att praktiskt träna på de kunskaperna du får under programmets gång.

Ekonomi och ledarskap – med stark koppling till arbetslivet

Som kostvetare utbildas du för att kunna vara chef och ledare inom olika måltidsorganisationer. Därför läser du ledarskapsteori, kommunikation, gruppdynamik och förändringsarbete i organisationer och kopplar detta till olika måltidsverksamheter. Du läser också företagsekonomi där du får grundläggande kunskaper om marknadsföring och ekonomisk styrning.

Under hela utbildningen varvas teori med praktiska moment som livsmedelslaborationer och matlagning. Kopplingen till arbetslivet tycker vi är viktig och därför får du redan på termin tre gå ut på fältstudier i olika verksamheter. Som avslutning på utbildningen ligger en längre praktik där utbildningen vävs samman till en helhet.

Sveriges enda kostvetarutbildning på distans

Vi är det enda kostvetarprogrammet i Sverige som erbjuder ett treårigt program på distans. Programmet ges på distans med två obligatoriska fysiska träffar per termin på campus i Umeå. Distansundervisningen sker genom schemalagda aktiviteter såsom föreläsningar, laborationer och seminarier under dagtid varje vecka via lärplattform. Examinationer sker löpande under kursen, såväl på distans som vid de fysiska träffarna.

Studera utomlands

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap har ett antal avtal med olika universitet i Europa och efter avslutad grundutbildning kan du ansöka om att åka på utbytesstudier till ett av dessa.

Kurser under utbildningen

År 1

Kost- och måltidsvetenskap 1 och 2.

År 2

Kost- och måltidsvetenskap 3 och 4. Företagsekonomi.

År 3

Kost- och måltidsvetenskap 5. Uppsats i kostvetenskap C. Verksamhetsförlagd utbildning för kostvetare.

 

Framtid och karriär

För kostvetare är arbetsmarknaden bred. Du kan ha ledande positioner i olika måltidsverksamheter med befattningar som kostchef, måltidsutvecklare eller måltidssamordnare.

Du kan även arbeta med livsmedelstillsyn som livsmedelsinspektör inom kommun, livsmedelsindustrin eller på Livsmedelsverket. Du kan arbeta med produktutveckling eller inom livsmedelshandeln. Dessutom har du möjlighet att studera på avancerad nivå och i nästa steg möjlighet att fortsätta med forskarutbildning.

Vad gör en livsmedelsinspektör?

Ta del av filmerna nedan, producerade av Stockholm stad, för att få en inblick i yrket som livsmedelsinspektör. 

Linda Engberg, Livsmedelsinspektör på Miljöförvaltningen, Stockholm stad
Mirjana Mitic, Livsmedelsinspektör på Miljöförvaltningen, Stockholm stad

Intresserad av att läsa mer och forska?

Läs mer om magister- och masterutbildning inom kost- och måltidsvetenskap 
Läs mer om forskarutbildning inom kost- och måltidsvetenskap

Anmäl dig

Film om programmet

Röster om utbildningen

Vanliga frågor

När söker man till Kostvetarprogrammet?

Senast den 15 april. Antagning till Kostvetarprogrammet sker till höstterminen.

Hur många platser har Kostvetarprogrammet?

Kostvetarprogrammet har 20 platser.

Vad är det för behörighet till Kostvetarprogrammet?

Grundläggande behörighet.

Hur ser studentgrupperna ut?

På Kostvetarprogrammet består studentgruppen till stora delar av kvinnor. Vi ser gärna att fler män söker programmet!

 

Frågor om utbildningen?

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Nytt meddelande

Liknande program