TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ
Till dig som är antagen till masterprogrammet i socialt arbete vid Umeå universitet. Jag heter Liv Zetterberg och är studierektor på avancerad nivå vid institutionen för socialt arbete. I det här välkomstbrevet hittar du viktig information, dels om programmet och dels för dig som är ny vid Umeå universitet. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid!
Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.
Fäll ihopProgrammet startar med en introduktion på Zoom (hitta länk nedan) måndag den 28 augusti kl 11:15-12:00. Om du inte har möjlighet att närvara vid det här tillfället måste du meddela oss det, i annat fall riskerar du att förlora din plats på programmet. Skicka ett mail till studieadministratör Jeanette Nilsson, jeanette.nilsson@umu.se om det är så att du inte kan vara med på introduktionen.
Lärplattformen Canvas & Zoom
Under utbildningen använder vi oss av lärplattformen Canvas och det är där du till stora delar kommer att bedriva dina studier och kommunicera med lärare och medstudenter. I Canvas hittar du allt du behöver för kursen och där kommer du även att lämna in arbeten och examinationer samt delta i diskussioner och seminarier.
För att logga in på Canvas måste du ha en aktiverad användaridentitet, se nedan under Aktivera ditt Umu-id.
Förutom Canvas så använder vi oss av e-mötesverktyget Zoom i undervisningen (för att komma igång med Zoom, se instruktion nedan). Det är därför viktigt att du har tillgång till bra uppkoppling, dator och headset. Utöver den undervisning som sker i Canvas och i Zoom, så kommer utbildningen också regelbundet att innehålla obligatoriska inslag (såsom examinationer, seminarier och övningar) som i vissa av kurserna är på campus i Umeå. Schema för varje kurs publiceras senast en månad innan kursstart, därutöver finns kursplanerna som beskriver undervisningens upplägg.
Att komma igång med Zoom:
Zoom är ett verktyg vi använder oss av för undervisning på nätet. Det är också ett bra verktyg för dig som student som vill träffa dina studiekamrater digitalt. Som student kan du både vara deltagare i ett möte och värd för ett möte. Här nedan hittar du en länk till hur du kommer igång med Zoom samt en guide till de vanligaste funktionerna. Du loggar in med ditt Umu-id.
Länk till Zoom för studenter- en guide:
https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/zoom/
Termin 1
Utbildningen inleds med att du läser 15 hp valbara kurser på avancerad nivå inom huvudområdet socialt arbete.
Studieperiod 1 (28 augusti - 27 september) har du möjlighet att välja någon av följande tre kurser:
Barn, unga och familj i socialt arbete, 7,5 hp
Våld i nära relation, 7,5 hp
Barnrätt i samhälle och professionspraktik, 7,5 hp
Studieperiod 2 (28 september - 30 oktober) har du möjlighet att välja någon av följande två kurser:
Migration, integration och etniska relationer i socialt arbete, 7,5 hp
Socialt arbete för delaktighet och medborgarskap-samhällsstöd vid psykisk och intellektuell funktionsnedsättning, 7,5 hp
Skicka ett mail med dina val av två kurser, senast onsdag den 23 augusti till studieadministratör Jeanette Nilsson, jeanette.nilsson@umu.se Eventuella byten av kurs/kurser därefter kan endast ske under första veckan och i mån av plats.
Studieperiod 3 och 4 (31 oktober - 14 januari) ges följande obligoriska kurs:
Vetenskapsteori och teorier för socialt arbete, 15 hp
Oavsett om du väljer att läsa mot en magister- eller masterexamen behöver kursen Vetenskapsteori och teorier i socialt arbete vara avklarad för att du ska vara behörig till uppsatskursen För att skriva magisteruppsats termin 2 behöver du förutom den obligatoriska 15 hp kursen termin 1 även ha minst 7,5 hp avklarad metodkurs med relevans för socialt arbete på avancerad nivå. Väljer du att fortsätta läsa på termin 3 och termin 4 på programmet behöver ytterligare en 7,5 hp metodkurs förutom de båda kurserna Att forska i socialt arbete, 7,5 hp (termin 2) och Fördjupade akademiska färdigheter, 15 hp (termin 3) vara avklarade för att vara behörig till masteruppsatskursen termin 4.
Termin 2
Inför termin 2 behöver du bestämma dig för om du vill läsa mot en magister- eller masterexamen.
Studieperiod 1 (15 januari - 14 februari) och studieperiod 2 (15 februari - 19 mars) läser alla följande två kurser:
Kvantitativ metod för samhällsvetenskaperna 7,5
Kvalitativ metod i socialt arbete, 7,5 hp
Studieperiod 3 (20 mars - 25 april) och studieperiod 4 (26 april - 2 juni) läser du endera kursen:
Magisteruppsats i socialt arbete, 15 hp
eller följande två kurser:
Att forska i socialt arbete, 7,5 hp
Databaser, register, arkiv och myndighetsmaterial, 7,5 hp
På programmets utbildningssida Masterprogram i socialt arbete hittar du ytterligare information, översikt för termin 3 och 4 samt länk till programmets utbildningsplan.
Fäll ihopStudierektor Liv Zetterberg liv.zetterberg@umu.se
Studievägledare Helén Bergström helen.bergstrom@umu.se
Studieadministratör Jeanette Nilsson jeanette.nilsson@umu.se
Fäll ihopAktivera ditt Umu-id
Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Umu-id kommer du behöva när du ska:
• registrera dig på kurser
• lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
• kolla din studentmejl
• skaffa Umu-kort
• använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
Jag vill aktivera mitt Umu-id.
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Fäll ihopBeställ ditt Umu-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Jag ansöker om Umu-kortet på en gång
Fäll ihopSe på digitala studiestartsföreläsningar
Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 22-25 augusti då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:
Se datum och tid för varje föreläsning via länken.
Fäll ihop
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Fäll ihopFråga Infocenter om det krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.
Hitta till Infocenter (Mazemap)
Fäll ihop