TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ
Vi är glada att du har valt Umeå som studieort och vi tror att du kommer att trivas hos oss. Under 2017 flyttade vi in i nya lokaler i ett tandtekniskt labb som använder väldigt avancerad teknik i sitt arbete. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en trevlig och mycket givande studietid här i Umeå! Vi kommer att göra vårt bästa för att du ska trivas!
Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.
Fäll ihopRegistrering vid programmet sker efter det uppropet av studieadministratören. Tänk på att Det är obligatoriskt att delta i uppropet. Om Du inte har möjlighet att närvara och inte meddelat att du kommer senare, kommer Din kursplats att erbjudas till reserv från reservlistan. Meddela oss snarast om Du inte tänker utnyttja Din plats på programmet via mail eller via www.antagning.se, så att reserv kan kallas så snart som möjligt före uppropet.
Fäll ihopUtbildningen består av en stor del praktiskt arbete varvat med teori. Sista delen av femte terminen och största delen av sjätte terminen utgörs av praktik på kommersiella tandtekniska laboratorier. Många studenter gör idag denna 26-veckors praktik utomlands, bland annat i Spanien, England eller Nya Zeeland.
År 1
Tandanatomi – tändernas form och uppbyggnad
Tandhälsovård – sjukdomarna karies och tandlossning och hur du kan förebygga dem
Kron- och broprotetik inklusive CAD/CAM- teknik – framställning av tandkronor och -broar.
Avtagbar protetik samt implantat – avtagbara helproteser
Anatomi – människokroppen och dess uppbyggnad
Dentala biomaterial – de material vi använder för att ersätta tänder
År 2
Histologi med cellbiologi – kroppens uppbyggnad på cellnivå
Dentala biomaterial – de material vi använder för att ersätta tänder
Kron- och broprotetik inklusive CAD/CAM- teknik samt implantatstödd protetik – framställning av tand- och implantatstödda kronor och broar.
Avtagbar protetik - avtagbara delproteser och individuella karaktäriseringar
Vetenskapliga metoder – de metoder som används, hur man kritiskt läser en vetenskaplig artikel och hur man skriver en vetenskaplig uppsats.
Klinisk oral fysiologi – käkarnas funktion och störningar i funktionen
Ortodonti – tandreglering
År 3
Examensarbete – en uppsats som man skriver under 10 veckor. Kan vara teoretisk men kan även innehålla försök i laboratorium
Vetenskapliga metoder – de metoder som används, hur man kritiskt läser en vetenskaplig artikel och hur man skriver en vetenskaplig uppsats
Samhällsodontologi – hur fungerar vårt tandvårdssystem och tandvårdsförsäkring
Laboratoriepraktik – 26 veckors praktik på ett kommersiellt laboratorium. Görs oftast på laboratorier i Sverige men kan även göras i utlandet.
Avtagbar protetik – avtagbara proteser och anaplastologi
Fäll ihopHälsning från generalerna:
Vi generaler och faddrar som har hand om nollning och välkomstkommittén ser mycket fram emot att få träffa er till hösten. Vi kommer att hålla en så kallad nollning för er där ni får chans att lära känna varandra och oss.
Någon gång under sommaren kommer några av oss faddrar ringa er individuellt och berätta diverse grejer :)
Fäll ihopGå in på Tandteknikerprogrammets hemsida för att ta del av mer information om utbildningen samt läsa om tidigare studenters erfarenheter.
Läs även om programmet på studentwebben, där du hittar information för dig som är student på programmet.
Fäll ihopAktivera ditt Umu-id
Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel
När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Så här aktiverar jag mitt Umu-id.
Det här funkar ju inte. Hjälp!
Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.
Fäll ihopSkaffa Umu-kort
När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som
Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.
Fäll ihopDigitala studiestartsföreläsningar 10-13 januari
Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 10-13 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Föreläsningarna är ca en timme lång och ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?
Tillgång till hela Microsoft Office 365
Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.
Office 365 och hur jag installerar det.
Fäll ihopOm något krånglar finns Infocenter
Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå.
Hitta till Infocenter på Campus Umeå (Mazemap).
Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.
Fäll ihop