"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Tekniskt-naturvetenskapligt basår

Välkommen till Umeå universitet och Tekniskt-naturvetenskapligt basår. På denna sida hittar du viktig information inför starten på basåret, läs igenom allt och kontakta oss om du har några frågor. Vi på basåret hoppas att du ska få en givande studietid här i Umeå!

Så här börjar du

 • 1. Andra antagningsbeskedet

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på programmet

  Programmet startar med ett obligatoriskt programupprop måndag 28 augusti kl. 10:30, se även avsnittet ”Börja programmet”. Programuppropet avslutas med en rundvandring på campus som beräknas vara klar senast kl. 12.30. Under eftermiddagen arrangerar F-Sektionen mottagningsaktiviteter, se avsnittet “Mottagning” nedan.

  Om du inte har möjlighet att närvara vid programuppropet måste du anmäla det till basårets studieadministratör senast måndag 28 augusti klockan 8:00, annars förlorar du din studieplats. Kontaktuppgifter hittar du på sidan för basårets studenter:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/

  För att bli registrerad på programmet måste du registreras på någon av de inledande basårskurserna. För att bli registrerad på basårskurserna ska du gå på kursuppropet på respektive kurs. Vilken dag och tid dina kurser börjar beror vilka kurser du ska läsa. Mer detaljerad information om kursstart och kursupprop för respektive kurs kommer du att få i samband med programuppropet.

  Fäll ihop
 • 3. Börja programmet

  Det finns flera saker du måste göra innan du börjar på programmet. På basårets webbsida finns en checklista med saker du måste ha gjort innan programuppropet och datum för när du senast ska ha gjort dessa saker.

  Länk till basårets webbsida för nya studenter: 

  https://www.umu.se/student/mina-studier/hitta-program/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/ny-student-ht23/

  Notera att vissa aktiviteter (ej obligatoriska) börjar redan veckan innan programuppropet, se avsnitten “Uppstartsdagar/repetition” och “Mottagning” nedan.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets upplägg

  Basåret är indelat i fyra läsperioder. Innan du börjar basåret måste du välja vilka kurser du ska läsa varje läsperiod. Valet beror på vilken behörighet du önskar uppnå efter basåret. För att underlätta ditt val finns fyra färdiga “kurspaket” som du kan välja mellan.

  Mer information om basårets kurser, hur du väljer kurser och annan viktig information du behöver ha tagit del av innan du börjar på basåret finns på basårets webbsida för nya studenter.

  Länk till basårets webbsida för nya studenter: 

  https://www.umu.se/student/mina-studier/hitta-program/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/ny-student-ht23/

  Fäll ihop
 • Uppstartsdagar/repetition

  Veckan innan programuppropet har vi två uppstartsdagar för basåret.

  Dag: torsdag 24 augusti - fredag 25 augusti

  Tid: 12.00

  Plats: Ljusgården i MIT-huset, Umeå universitet

  Under uppstartsdagarna får du lära känna dina klasskamrater, lyssna på inspirerande föreläsningar och repetera viktiga delar av gymnasiematematiken som du förväntas kunna när du börjar på basåret. Uppstartsdagarna är inte obligatoriska men de ger en “springande start” på dina basårsstudier och rekommenderas mycket varmt. Basåret bjuder på lunch på både torsdagen och fredagen. Tag med penna och anteckningsblock.

  Läs mer på webbsidan om uppstartsdagar och repetition:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/hitta-program/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/uppstartsdagar-och-repetition

  Fäll ihop
 • Mottagning

  Under de två första veckorna på höstterminen arrangeras mottagningsaktiviteter för er som ska börja på basåret. Syftet med mottagningen är att du ska lära känna dina klasskamrater på basåret och lära dig hitta på Umeå universitet och i staden Umeå. Mottagningen arrangeras av studenter från F-Sektionen som är basårets sektion inom Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK).

  Basårets mottagning börjar torsdag 24 augusti kl. 15.00 i direkt anslutning till uppstartsdagarna (se ovan). Observera att mottagningen alltså börjar veckan innan programuppropet!

  Läs mer på F-Sektionens websida för basårets mottagning:

  https://basar.f-sek.se/

  Gå även med i Facebookgruppen “Basåret 23/24 Umeå” för studenter som läser basåret 2023/2024:

  https://www.facebook.com/groups/715571747242708/

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 9-12 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Se datum och tid för varje föreläsning via länken

   

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)