"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Tekniskt-naturvetenskapligt basår

Välkommen till Umeå universitet och Tekniskt-naturvetenskapligt basår. På denna sida hittar du viktig information inför starten på basåret, läs igenom allt och kontakta oss om du har några frågor. Vi på basåret hoppas att du ska få en givande studietid här i Umeå!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja till din studieplats

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 19 juli 2024.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på programmet

  Programmet startar med ett obligatoriskt programupprop måndag 2 september kl. 10:30, se även avsnittet ”Börja programmet”. Programuppropet avslutas med en rundvandring på campus som beräknas vara klar senast kl. 12.30. Under eftermiddagen arrangerar F-Sektionen mottagningsaktiviteter, se avsnittet “Mottagning” nedan.

  OBS! Om du inte har möjlighet att närvara vid programuppropet måste du anmäla det till basårets studieadministratör senast måndag 2 september klockan 8:00, annars förlorar du din studieplats. Kontaktuppgifter hittar du på sidan för basårets studenter:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/

  För att bli registrerad på programmet måste du registreras på någon av de inledande basårskurserna. För att bli registrerad på basårskurserna ska du gå på kursuppropet på respektive kurs. Vilken dag och tid dina kurser börjar beror vilka kurser du ska läsa. Mer detaljerad information om kursstart och kursupprop för respektive kurs kommer du att få i samband med programuppropet.

  Fäll ihop
 • 4. Börja programmet

  Måndag 2 september 2024

  Tid: 10.30

  Det finns flera saker du måste göra innan du börjar på programmet. På basårets webbsida finns en checklista med saker du måste ha gjort innan programuppropet och datum för när du senast ska ha gjort dessa saker.

  Länk till basårets webbsida för nya studenter: 

  https://www.umu.se/student/mina-studier/hitta-program/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/ny-student-ht24/

  Notera att vissa aktiviteter (ej obligatoriska) börjar redan veckan innan programuppropet, se avsnitten “Uppstartsdagar/repetition” och “Mottagning” nedan.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Basårets upplägg

  Basåret är indelat i fyra läsperioder. Innan du börjar basåret måste du välja vilka kurser du ska läsa varje läsperiod. Valet av kurser beror på vilken behörighet du önskar uppnå efter basåret. För att underlätta ditt val finns fyra färdiga “kurspaket” som du kan välja mellan.

  Senast fredag 9 augusti måste du ha gjort ditt kursval.

  Mer information om basårskurserna, kursvalet och annan viktig information du behöver ha tagit del av innan du börjar på basåret finns på basårets webbsida för nya studenter.

  Länk till basårets webbsida för nya studenter: 

  https://www.umu.se/student/mina-studier/hitta-program/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/ny-student-ht24/

  Fäll ihop
 • Uppstartsdagar/repetition

  Veckan innan programuppropet har vi två uppstartsdagar för basåret.

  Dag: torsdag 29 augusti - fredag 30 augusti
  Tid: 12.00
  Plats: Ljusgården i MIT-huset

  Under uppstartsdagarna får du lära känna dina klasskamrater, lyssna på inspirerande föreläsningar och repetera viktiga delar av gymnasiematematiken som du förväntas kunna när du börjar på basåret. Uppstartsdagarna är inte obligatoriska men de ger en “springande start” på dina basårsstudier och rekommenderas mycket varmt. Basåret bjuder på lunch på både torsdagen och fredagen. Tag med penna och anteckningsblock.

  Matematikrepetition under uppstartsdagarna

  När du börjar basåret behöver du ha goda kunskaper från Matematik 1 och Matematik 2 på gymnasiet. Därför erbjuder vi matematikrepetition under uppstartsdagarna. Vi har också skapat repetitionsmaterial som du kan använda för att repetera inför programstarten, oavsett om du kan komma på uppstartsdagarna eller inte.

  Läs mer på webbsidan om uppstartsdagar och repetition:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/hitta-program/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/uppstartsdagar-och-repetition

  Fäll ihop
 • Mottagning

  I samband med programstarten arrangeras mottagningsaktiviteter för er som ska börja på basåret. Syftet med mottagningen är att du ska lära känna dina klasskamrater på basåret och lära dig hitta på Umeå universitet och i staden Umeå. Mottagningen arrangeras av tidigare studenter på basåret, i samarbete med F-Sektionen som är basårets sektion inom Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK).

  Basårets mottagning börjar torsdag 29 augusti kl. 15.00 i direkt anslutning till uppstartsdagarna (se ovan) och pågår i drygt en vecka. Observera att mottagningen alltså börjar veckan innan programuppropet!

  Mer information om mottagningen hittar du i Facebookgruppen "Basåret Umeå 2024" som är en grupp för studenter som ska läsa basåret i Umeå med start hösten 2024:

  https://www.facebook.com/groups/1616605195766672/

  Du kan även hitta mer information om mottagningen på basårets webbsida för nya studenter:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/hitta-program/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/ny-student-ht24/

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)