"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Yrkeslärarprogrammet

Du är antagen till YRKESLÄRARPROGRAMMET, 50%,  distans med närträffar. Varmt välkommen till Yrkeslärarprogrammet på Skellefteå Campus, Umeå universitet! Innan du kan börja måste du göra några saker innan programstart. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i vår!

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på programmets första kurs, då blir du också registrerad på programmet i sin helhet.

    På det här programmet ska du själv registrera dig på studentwebben  innan programstart. Det kan du göra från och med 9/1 till och med 23/1. Om du inte har registrerat dig i studentwebben senast den 23 januari annars förlorar du din plats på kursen och programmet.

    Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering. Meddela infocenter

    För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id

    Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig

    Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord

  • 4. Börja kursen

    230118

    Tid: 10.00 (kaffe från 930)

    Schemalänk publiceras här senast 30 dagar innan kursstart.

Om kursen

  • Varmt välkommen till yrkeslärarprogrammet!

    Programstart

    Den 18 januari startar med en invigningsceremoni kl. 10.00, lokal Arenan (Hus M, se länk karta), adress Laboratorgränd 14, där ni bjuds på en presentation om den unika samhällsomvandling som sker i norra Sverige och hur den kan kopplas till att Umeå universitet nu startar upp ett yrkeslärarprogram i Skellefteå. Efter ceremoni och kaffe får ni en ingående information om yrkeslärarprogrammet, akademiska studier och den service som ni kan ta del av via Studentcentrum Campus Skellefteå i samarbete med Umeå universitet samt grön omställning i relation till pågående samhällsomvandling.

    Den 19 januari fortsätter kursen Kunskap, undervisning och Lärande (KUL I), se särskilt schema i canvas.

    Resa, parkeringar och boende 

    Täta bussförbindelser går mellan Umeå och Skellefteå. Du som kommer med egen bil, se befintliga parkeringar här: karta Campusområdet.

    Kom ihåg att det kan vara högt tryck på hotellrum i Skellefteå, boka därför Ditt boende i god tid. Via länken finns hotellen inom Skellefteå kommun (centrum och utanför). Vi rekommenderar att du är observant på att det ska stå SKELLEFTEÅ (inget annat ortsnamn) under hotellets namn om du vill boka boende i de centrala delarna.

    Om du är folkbokförd i Skellefteå kommun under hela studieperioden kan du vara berättigad till Resebidrag.

    Undervisningslokalen som vi ofta kommer att använda är C103 och ligger i bottenplanet, Hus C.

    Lunch, finns att köpa i restaurang Din Fest och här finns även ett café, Hus L.

    Campusbiblioteket och Studentcentrum finns i Hus M och här finns även studierum och fler välutrustade studierum hittar du i E-huset. 

    Ett passerkort ger dig tillträde till många extra studietimmar via Meröppet. Läs mer och ansök här.

    Övrigt som kan vara bra att känna till 

    Skellefteå Science Park, har lokaler på Campusområdet, kan utgöra ett intressant besök (finns i Hus K).

    Erbjudanden till dig som student

    Pendlingsbidrag
    Stöd via Studentcentrum
    Boka lokal
    Ordna passerkort
    Studentföreningen

    www.campus.skelleftea.se

     

     

     

     

     

     

  • Din första kurs

    Din första kurs på programmet heter Kunskap, undervisning och lärande (KUL1).

    Kursansvarig: Marcel Quarfood, Institutionen för idé- och samhällsstudier.

    Du loggar in i Canvas med ditt aktiverade Umu-id.
    Kom ihåg! För att kunna börja kursen måste du först ha registrerat dig.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.
    Jag vill logga in i Canvas.

  • Utdrag ur belastningsregistret

    För att du ska få göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) som ingår i programmet måste du för rektor på skolan kunna visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister. Handläggningstiden är cirka två veckor, så beställ ditt intyg i god tid innan din VFU, helst så snart du kan. Intyget är kostnadsfritt och är i normalfallet giltigt i ett år.

    Ansökningsblanketten hittar du på Polisens webbplats.

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)