Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi får om att registrera och publicera i universitetets Digitala vetenskapliga arkiv (DiVA).
Samtliga publikationer författade av forskare anställda vid Umeå universitet ska registreras i DIVA för att ge en samlad bild över utgivningen. Även recensioner och artiklar i dagstidningar och populärvetenskapliga tidskrifter, populärvetenskapliga monografier samt nya upplagor av tidigare publicerat material ska registreras.
Förutom spridning av forskningsresultat och arkivering används resultaten för utvärdering och medelstilldelning för fakulteterna.
Grundregeln för registrering i DiVA är att posten hänvisar till ett publicerat material. Projekt och arbetsuppgifter som saknar publikationer samt opublicerat material, läromedel eller kompendier ska därför inte registreras.
Allt material som publiceras i DiVA ska publiceras på ett sätt som följer upphovsrätten och är tillåtet enligt lag. Detta innebär att den som publicerar i DiVA har ansvar för att se till att material som används inom publikationerna men som har andra upphovspersoner används på ett lagligt sätt, antingen med upphovspersonens direkta och dokumenterade medgivande eller med en licens som tillåter användningen i publikationen.
Ja. Det är möjligt för forskare som varit verksamma vid andra lärosäten att lägga in även dessa publikationer i DiVA. På så vis kommer även dessa publikationer med i forskarens publikationslista.
Det är lärosätet som anges i publikationen som ska anges vid registreringen, inte den nuvarande institutionstillhörigheten. Biblioteket kvalitetsgranskar inte bibliografiska poster för publikationer utan direkt anknytning till Umeå universitet. Publikationen ligger med andra ord med i databasen, men det är du själv som ansvarar för postens kvalitet.
För att säkerställa att publikationen knyts till dig som författare kan du med fördel använda dig av permanenta identifikatorer (Umu-id och ORCID) vid registreringen.
Permanenta identifikatorer för forskare och författare
Instruktioner för hur du registrerar respektive importerar dina publikationer i DiVA:
Ja. Om upphovsrätten tillåter det kan det även vara aktuellt att digitisera din publikation och lägga in den i DiVA i fulltext.
Digitisera din vetenskapliga publikation
De krav som ställs för att man i DiVA ska registrera sig som författare till en artikel är detsamma som gäller generellt vid vetenskaplig publicering.
Ur riktlinjer för vetenskaplig publicering fastställda av Medicinska fakultetsnämnden vid Umeå universitet den 23 april 2008:
Meriterad till författarskap är den som:
Punkterna 1, 2 och 3 ska samtliga vara uppfyllda. Den som uppfyller kvalifikationerna enligt punkterna 1–3 ovan skall vara medförfattare.
En forskare som nämns i en artikel som "collaborator" eller gett underlag till en artikel via en "study group" ska följaktligen inte registreras som artikelförfattare.
Riktlinjer för vetenskaplig publicering fastställda av fakultetsnämnden den 23 april 2008
Kontrollera tidskriftens villkor för parallellpublicering innan du laddar upp en fulltext i DiVA.
Ladda upp den publicerade förlagsversionen om villkoren medger detta. I annat fall, ladda upp den accepterade författarversionen. Den accepterade författarversionen har genomgått peer review, blivit reviderat utifrån referenternas kommentarer och är accepterat för publicering, men saknar slutlig sättning och paginering. Innehållet är detsamma som den publicerade versionen.
För mer information om parallellpublicering, se Publicera open access
Kanske.
För att se om du kan göra ändringar på en post:
Du kan inte själv göra ändringar när:
Om det rör sig om en bibliografiskt granskad post, eller en post med uppladdad fulltext (inklusive studentuppsatser), kan ändringar göras antingen av DiVA-administratör på din lokala institution eller av bibliotekets personal.
Redigeringar av avhandlingsposter på licentiat- och doktorsnivå kan endast göras av bibliotekets personal.
Boka rådgivning och utbildning kring vetenskaplig publicering, forskningsdatahantering och DiVA.
Välkommen med alla slags frågor som rör biblioteket.
Direktlänk för publicering eller administration av poster i databasen DiVA.
Sök i Umeå universitets lokala publiceringsdatabas DiVA.
Gemensam söktjänst och öppet arkiv för 49 lärosäten och forskningsinstitutioner.