Nyheter

Framstående historiker och funktionshinderforskare är gästprofessor vid Umeå universitet 11 november till 10 december
Publicerad: 14 nov, 2019

Catherine J. Kudlick med omfattande erfarenheter av att bygga broar mellan akademi och samhälle gästar Umeå.

Umeåforskare guidade Kate Winslet
Publicerad: 20 aug, 2019

Elisabeth Engberg, föreståndare på Cedar, är en av experterna i BBC:s tv-succé om släktforskning.

CEDAR lanserar nya versioner av befolkningsdatabaser
Publicerad: 16 jun, 2019

I april lanserade CEDAR de nya versionerna av POPUM och POPLINK efter närmare tre års intensivt arbete.

5 miljoner till forskning om våld mot funktionshindrade
Publicerad: 12 apr, 2019

Forskningen belyser också vilken beredskap samhället har för att stötta de som utsätts.

Skytteanska samfundet prisar Glenn Sandström
Publicerad: 04 apr, 2019

Skytteanska Samfundet har tilldelat Glenn Sandström samfundets pris till en yngre välförtjänt forskare.

Historieprofessor Lotta Vikström utsedd till Wallenberg Scholar
Publicerad: 26 mar, 2019

Lotta Vikström, professor i historia vid Umeå universitet, är en av 22 nya Wallenberg Scholars.

Umeåforskare ger råd om fysisk aktivitet och åldrande
Publicerad: 05 mar, 2019

Rekommendationerna riktas bland annat till världens regeringar.

Nya postdoktorer på CEDAR
Publicerad: 01 okt, 2018

Under hösten 2018 har nya postdoktorer börjat sina anställningar vid CEDAR.

CEDAR tilldelas medel från Familjen Kamprads stiftelse
Publicerad: 25 apr, 2018

CEDAR tilldelas medel från Familjen Kamprads stiftelse för studier om förbättrad hjärnhälsa hos äldre.

Forte beviljar drygt 50 miljoner till Umeåforskare
Publicerad: 03 okt, 2018

Nio forskningsprojekt delar på drygt 35 miljoner kronor från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Högt betyg till åldrandeforskning
Publicerad: 15 jun, 2012

Umeå universitets framstående åldrandeforskning får fortsatt starkt stöd av internationella utvärderare.

Umeåforskare del i unikt projekt gör folkräkningar tillgängliga
Publicerad: 15 nov, 2012

Vetenskapsrådet har beviljat 5 626 000 kr till forskningsprojektet SweCens II.

Lyckad invigning av CEDAR
Publicerad: 28 maj, 2015

Den 20 maj 2015 invigdes universitets senaste enhet, Enheten för demografi och åldrandeforskning (CEDAR).

Ytterligare 9 miljoner till forskningsprogram vid CEDAR
Publicerad: 29 okt, 2015

Forte ger 9 miljoner till forskningsprogrammet "Vägar till ett aktivt och hälsosamt åldrande".

Ny bok lanseras på Släktforskardagarna: Ska göra det enklare att forska på samiska rötter
Publicerad: 19 aug, 2016

En ny handbok som lanseras på Släktforskardagarna i Umeå ska underlätta att släktforska på samiska rötter.