Forskargrupp GAP anlägger psykosociala, sociokulturella och genusteoretiska perspektiv på kropp, hälsa och rörelse. Vi studerar hur dessa perspektiv kan utvecklas och integreras inom fysioterapeutisk teori, metod och praxis
Genusforskare intervjuas
I samarbete med Umeå centrum för genusstudier intervjuar Pia Diaz Bergner, journalist och programledare i programmet Förmiddag i P4 Västerbotten, genusforskare vid Umeå universitet. Intervjuerna sänds varje tisdag kl 11.00 under våren 2018. Från nätverket GAP berättar två genusforskare om sin forskning, Maria Strömbäck och Gunilla Stenberg
Dilemma med klädsel i elrullstol. Läs intervju
Studie visar att produktionen ökar vid träning på arbetstid. Lyssna på intervjun
Det tvärvetenskapliga projektet Umeå SHY syftar till att öka och bredda förståelsen av barns och ungas kroppslighet, stress och psykiska hälsa, samt att utveckla och utvärdera hälsofrämjande och genusmedvetna interventioner inom verksamheter som tex skolhälsovård, elevhälsa, ungdomsmottagningar och psykiatrisk öppenvård.
Projekt syftar till ökad kunskap om ungdomars hälsa i relation till att spela och sjunga och att förebygga belastningsbesvär bland unga musiker. Vi arbetar med att utveckla och integrera genuskunskap med en hälsopromotion för musikelever. Vi vill sprida kunskap om Musikmedicin till hälsoprofessioner som kommer i kontakt med musiker. I samarbete med Genusforskarskolan.
ArbetsplatsDialog vid Arbetsåtergång (ADA+) är en evidensbaserad dialogmodell som ger stöd vid återgång i arbete. ADA+ ger ett konkret stöd för dig som inom hälso- och sjukvård eller företagshälsa arbetar som rehabiliteringskoordinator eller med förebyggande insatser, rehabilitering och/eller koordinering för återgång i arbete.
Problem med minne och koncentration är ett av huvudsymtomen vid utmattningssyndrom. Besvären är ofta långvariga och kan försvåra återgång i arbete. Detta projekt har visat att fysisk aktivitet på måttlig-hög intensitet kan förbättra det episodiska minnet för personer med utmattningssyndrom.
ArbetsplatsDialog för Arbetsgivare (AD-A), är ett evidensbaserat och strukturerat verktyg för chefer, som vill stärka dialogen med sina medarbetare och genomföra konkreta anpassningar av arbete vid ohälsa och/eller nedsatt arbetsförmåga. Metodstödet kan med fördel användas vid tidiga tecken på ohälsa för att förhindra sjukfrånvaro, men kan även användas i en rehabiliteringsprocess.