Huvudmenyn dold.

Forskningsnyheter

Spädbarn äter mer grönsaker och mår bra av tilläggskost baserad på nordisk mat

Barn som fick en tilläggskost baserad på nordisk mat åt mer av frukt, bär, rotfrukter och grönsaker.

Veckans humanist: Virginia Langum

Hon är professor i engelska med fokus på sambandet mellan litteratur, hälsa och kropp i historien.

Högre hjärnaktivitet efter aktiva lärandemetoder

Vilken typ av lärandemetod som används i skolan påverkar hur elevernas hjärnor aktiveras.

Forskning i Umeå om cellers kraftverk och mekanismer bakom cancer får finansiering säkrad i fem år

Paulina Wanrooij blir ny Wallenberg Academy Fellow och Nasim Sabouri får ytterligare en femårsperiod.

Diabetesmedicin från Umeå kan fungera som träningspiller

Ett läkemedel mot typ 2-diabetes har även visat sig ge samma effekt som fysisk träning hos möss.

Kostvetarprogrammets lunchrestaurang öppnar i december

Restaurang Bamba och håller öppet under perioden 7-17 december.

Senaste reportage

RiseB-porträtt: Karl Johan Bonnedahl

Om stark hållbarhet, social innovation och den existentiella dimensionen av forskningsarbetet.

Tredje gången gillt för VAL-studenten Ingela

Ingela fick tillgodogöra sig både arbetslivserfarenhet och tidigare studier vid antagningen till VAL.

Anna-Carin pluggar till förskollärare inom VAL

Anna-Carin kombinerar jobb inom förskolan och med studier till förskollärare inom VAL.

Musikhandledaren som blev lärare

Det fungerade bra att läsa på distans kombinerat med jobbet som lärare tycker Linus Öhman.

Klimatkrisen i lokala medier

Annika Egan Sjölander forskar om klimatkommunikation och arbetar med olika forskningssamarbeten.

Om svårfunna ämnen i bibliotekets system

Kan bibliotekens söksystem påverka hur vi ser på forskning?