Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 maj 2020)

Landskapet bestämmer hur vattendrag bör restaureras
Publicerad: 27 maj, 2020

Restaureringar i vattendrag som planeras på landskapsnivå leder till de bästa resultaten.

Geologistudenter skickades ut på virtuell glaciärexkursion
Publicerad: 20 maj, 2020

Universitetslektor Lina Polvi Sjöberg skickade sina studenter på VR-exkursion i bergslandskap.

Gäddor orsakar artbildning i norrländska sjöar
Publicerad: 19 maj, 2020

Studie i Evolution Letters tyder på att gäddor gör att sikbestånden i våra stora sjöar börjar dela upp sig.

Antalet verksamma vid Umeå universitet tredubblas över en natt
Publicerad: 19 maj, 2020

På internationella bidagen 20 maj inviger Umeå universitet i samarbete med Akademiska Hus tre bikupor.

Inte enbart temperatur styr nedbrytning i Arktis
Publicerad: 14 apr, 2020

Nature Communications: Frånvaron av daggmask kan förklara varför kväve är en bristvara för växter i Arktis.

Tre forskare om hur man blir mer klimatsmart
Publicerad: 27 mar, 2020

Världens största klimatmanifestation på lördag: Earth Hour. Vad kan vi göra för att bli mer klimatsmarta?

Klimatforskare får Umeå kommuns vetenskapliga pris
Publicerad: 17 mar, 2020

Dominic Vachon får priset för sin forskning om växthusgaser i inlandsvatten.

Ekolog får pedagogiskt pris
Publicerad: 27 feb, 2020

Ulla Carlsson-Granér, universitetslektor, får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris.

Genusforskarskolan utlyser doktorandtjänster
Publicerad: 07 feb, 2020

Genusforskarskolan utlyser fem samfinansierade doktorandtjänster. Välkommen att göra en ansökan, senast 28/2.

Internationellt forskarteam larmar om ökande växtlighet i Arktis
Publicerad: 07 feb, 2020

Forskare tar sig an drönar- och satellitteknik för att studera hur klimatförändringar gör Arktis grönare.

Nature hyllar Greta
Publicerad: 07 jan, 2020

Klimataktivist Greta Thunberg finns med när Nature listar personer som haft betydelse för vetenskapen 2019.

Arter dör ut i mycket högre takt än tidigare känt
Publicerad: 18 dec, 2019

Utdöendet av fågelarter sker fem gånger snabbare än tidigare beräkningar visar. Ny studie i Biology Letters.

Student prisas för bästa examensarbete
Publicerad: 16 dec, 2019

Stipendium för bästa examensarbete 2019 till Jenny Olsson.

Hav och klimat – förståelsen bygger på långa mätserier
Publicerad: 30 sep, 2019

Umeå universitet bidrar med viktiga mätserier om hav och klimat.

Forskare söker deltagare till enkät om stadsnära dammar
Publicerad: 27 sep, 2019

Dammar är viktiga för stadsmiljön. Med en enkät undersöker forskare hur allmänheten upplever urbana dammar.

Den 29 juli tog jordens resurser slut för i år
Publicerad: 19 aug, 2019

Jorden lever över dess tillgångar. Alla kan bidra till minskat ekologiskt fotavtryck menar Natuschka Lee.

Forskare lyssnar hur bäckar andas och mår
Publicerad: 19 jun, 2019

Umeåforskare har utvecklat ljudinspelningsmetod för att uppskatta hur snabbt gaser släpps in och ut i bäckar.

Vill få öring, röding och lax att trivas som fisken i vattnet
Publicerad: 14 jun, 2019

Företagsskolans Johan Leander och Sven Norman samlar in experimentella data under den intensiva fältperioden.

Hedersdoktorer vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet
Publicerad: 13 jun, 2019

Professor John Anderson och industridesigner Anne Asensio - årets hedersdoktorer vid teknat fakultet.

Amerikanska doktorander studerar globala klimatproblem i Abisko
Publicerad: 11 jun, 2019

USA-doktorander besöker i sommar CIRC i Abisko för forskning kring arktiska vatten och deras roll i kolcykeln.

Biologiska processer påverkar hur arktiska vatten avger koldioxid
Publicerad: 09 jun, 2019

Arktiska vatten är en stor koldioxidutsläppskälla och vi behöver öka förståelsen för hur koldioxid frigörs.

Arktiska vattendrag kan förlora mångfalden av sötvattensarter
Publicerad: 22 maj, 2019

Förändringar till följd av varmare klimat beskrivs i en ny rapport om vattenmiljöer i Arktis som publicerats.

Aktion rädda bin och andra insekter i Norrland!
Publicerad: 17 maj, 2019

Universitet uppmärksammar insekternas krisläge med ny forskning och informationsaktioner.

Endast en tredjedel av jordens längsta floder strömmar ännu fritt
Publicerad: 08 maj, 2019

Ny studie i Nature visar den globala bedömningen av fritt strömmande vattendrag och en allvarlig utarmning.

Utsläppen av växthusgaser från Sibiriska sjöar är höga
Publicerad: 08 apr, 2019

Forskare vid CIRC skriver i Nature Communications att utsläpp av växthusgaser från sjöar i Sibirien är höga.

Kan liv från jorden överleva på Mars?
Publicerad: 02 apr, 2019

Ett internationellt team med bland annat Natuschka Lee har gjort biologiska experiment under rymdbetingelser.

Judith Sarneel skriver på universitetets forskarblogg
Publicerad: 27 mar, 2019

Gräset är alltid grönare... men stämmer det?

Ekolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019
Publicerad: 14 mar, 2019

CIRC-forskaren David Seekell får Umeå kommuns vetenskapliga pris till unga forskare inom miljöområdet.

Kan skogsbrukets klimatnytta öka genom smartare bäckkantzoner?
Publicerad: 13 mar, 2019

Marcus Klaus forskar på hur skogsbruksrelaterade kolutsläpp kan minska genom utformning av bäckkantzoner.

Växtsamhällen tar inte samma väg från A till B som från B till A
Publicerad: 25 feb, 2019

Ekologer visar att växtsamhällen förändras längs olika utvecklingsbanor beroende på tidigare historik.