Hav och klimat – förståelsen bygger på långa mätserier
Publicerad: 30 sep, 2019

FN:s rapport om hav och klimat bygger på långsiktiga mätningar. Umeå universitet bidrar med viktiga mätserier.

Forskare söker deltagare till enkät om stadsnära dammar
Publicerad: 27 sep, 2019

Dammar är viktiga för stadsmiljön. Med en enkät undersöker forskare hur allmänheten upplever urbana dammar.

Den 29 juli tog jordens resurser slut för i år
Publicerad: 19 aug, 2019

Jorden lever över dess tillgångar. Alla kan bidra till minskat ekologiskt fotavtryck menar Natuschka Lee.

Forskare lyssnar hur bäckar andas och mår
Publicerad: 19 jun, 2019

Umeåforskare har utvecklat ljudinspelningsmetod för att uppskatta hur snabbt gaser släpps in och ut i bäckar.

Vill få öring, röding och lax att trivas som fisken i vattnet
Publicerad: 14 jun, 2019

Företagsskolans Johan Leander och Sven Norman samlar in experimentella data under den intensiva fältperioden.

Hedersdoktorer vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet
Publicerad: 13 jun, 2019

Professor John Anderson och industridesigner Anne Asensio - årets hedersdoktorer vid teknat fakultet.

Amerikanska doktorander studerar globala klimatproblem i Abisko
Publicerad: 11 jun, 2019

USA-doktorander besöker i sommar CIRC i Abisko för forskning kring arktiska vatten och deras roll i kolcykeln.

Biologiska processer påverkar hur arktiska vatten avger koldioxid
Publicerad: 09 jun, 2019

Arktiska vatten är en stor koldioxidutsläppskälla och vi behöver öka förståelsen för hur koldioxid frigörs.

Arktiska vattendrag kan förlora mångfalden av sötvattensarter
Publicerad: 22 maj, 2019

Förändringar till följd av varmare klimat beskrivs i en ny rapport om vattenmiljöer i Arktis som publicerats.

Aktion rädda bin och andra insekter i Norrland!
Publicerad: 17 maj, 2019

Universitet uppmärksammar insekternas krisläge med ny forskning och informationsaktioner.