"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Malin Grönborg

Hej ny student på campus!

Så kul att du ska läsa en utbildning hos oss! Här finns det du behöver göra innan utbildningen börjar. Tipset är att du läser ditt välkomstbrev där du får veta vad som gäller för just din utbildning.

Saker att fixa innan terminen

1. Läs ditt välkomstbrev

Det är bra att börja med välkomstbrevet. Här står till exempel hur du registrerar dig för att få behålla din plats, när din utbildning börjar och var du då ska vara. Här hittar du även ditt schema för de första veckorna och vilken kurslitteratur du kanske behöver fixa till att börja med. Och andra bra tips som institutionen vill ge dig.

Läs välkomstbrevet från din utbildning

2. Aktivera ditt Umu-id

Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

Umu-id kommer du behöva när du ska:
• registrera dig på kurser
• lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
• kolla din studentmejl
• skaffa Umu-kort
• använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

Jag vill aktivera mitt Umu-id

Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

3. Registrera dig på din utbildning

Behåll din plats och registrera dig i tid. Förutom att tacka ja på antagning.se behöver du alltså även registrera dig på den utbildning du är antagen till. Om du inte registrerar dig i tid så förlorar du tyvärr din plats. Utan en registrering kan du inte heller få ut dina studiemedel.

Det är lite olika hur det går till. På en del utbildningar registrerar du dig på plats när det är upprop. På andra registrerar du dig via webben redan innan kursen börjar, och då behöver du vanligtvis ha aktiverat ditt användarkonto (Umu-id). Kolla extra vad som gäller för just din utbildning. Allt står i ditt välkomstbrev.

Så här går registreringen till

4. Skaffa Umu-kort

När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som ditt passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. Du får inte kortet automatiskt utan måste själv beställa det och ha klart med ditt Umu-id innan.

Så här beställer du Umu-kortet

5. Hitta bostad

Om du bor kring Umeå kanske du redan har löst bostadsfrågan, annars är det hög tid att söka nu. I Umeå finns det en hel del studentbostäder och vanliga lägenheter i närheten av campus, samtidigt som det byggs nya bostäder runt om i staden.

Tips om bostad i och nära Umeå

6. Ordna med kurslitteratur

Till nästan varje utbildning följer en lista med litteratur som ingår. Låna kurslitteratur på universitetsbiblioteket och är boken utlånad kan du ställa dig i kö. Det ordnar du enkelt via webben med ditt Umu-kort.

Låna kurslitteratur på universitetsbiblioteket

 
Studenten Hugo pluggar med dator och anteckningsblock.
Sent antagen

För dig som kommit in på en utbildning som redan börjat. Så kommer du igång!

Varmt välkommen till oss!

Vår rektor Hans Adolfsson berättar kort om Umeå universitet och hur det är att läsa här.

Kolla in studentkåren

Engagera dig i en kår, nation eller studentförening och vi vågar lova ett ännu härligare studentliv.

Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår och Umeå medicinska studentkår jobbar alla för tryggare studier och roligare studentliv – både i och utanför föreläsningssalarna.

Kolla in studentkåren.

Vi hjälper dig under studietiden

Studera med funktionsnedsättning

Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

Lär dig mer om stödet hur du ansöker

Tips på studieteknik och skrivande

Nu när du pluggar kommer du skriva självständiga arbeten. Du kommer söka information och behöva läsa stora mängder text. Universitetsbiblioteket stöttar dig under hela studietiden. På biblioteket kan du förstås låna böcker, plugga och söka efter artiklar i databaser, men du kan också få lära dig studieteknik, akademiskt skrivande, informationssökning och boka grupprum. Och få tillgång till läs- och skrivstöd. Det är bra.

Upptäck hur du kan använda universitetsbiblioteket

Microsoft Office 365, wifi och Zoom

När du pluggar på Umeå universitet har du tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, e-post, Microsoft office 365, Zoom och andra bra att ha tjänster. Här hittar du också stöd och hjälp för när någonting i din digitala miljö krånglar.

IT-tjänster - här kommer du i gång

Studenthälsan – sköt om dig

Vi vill att du ska må bra under studietiden. Både fysiskt och psykiskt. Du är alltid välkommen att höra av dig till Studenthälsan om du känner dig stressad, orolig eller nedstämd. Kanske har du frågor kring relationer, svårt att sova eller upplever att du prokrastinerar så att du får problem?

Kontakta Studenthälsan när det behövs och välj själv om du vill träffas på plats, via telefon eller videobesök. På Studenthälsan arbetar kuratorer, sjuksköterskor, fysioterapeut, psykologer och folkhälsovetare. Alla har de tystnadsplikt och det är gratis.

Studenthälsans tips för att må bra under studietiden

Om något krånglar hjälper Infocenter

Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Här hämtar du ut ditt Umu-kort, får hjälp med Umu-id eller med att hitta rätt i lokalerna. Kanske behöver du snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de kan vägleda dig vidare. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. 

Perfekt, jag besöker Infocenter direkt

Mer om vad Infocenter hjälper till med

Vanliga frågor och svar

Är det något annat du funderar på? Här har vi samlat vanliga frågor och svar som rör studier, antagningsbesked, välkomstbrev, Umu-id och en hel del annat.

Svar på frågor som rör studier på ett eller annat sätt

 

Fler tips för en finfin studiestart

studievägledningen
Ta hjälp av en studievägledare

Diskutera dina tankar med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

Studentwebben

Logga in på studentwebben och se ditt schema, dina registreringar och mer som rör din utbildning.

Campus Umeå

Undrar du hur det ser ut på campus Umeå? Häng med på en rundtur!

Samir – ny på universitet

Samir Runesson flyttar till Umeå från Katrineholm för att börja på arbetsterapeutprogrammet. Följ med på flytt, terminsstart och första tentaveckan.

Mer om staden Umeå

Boka in tid till annat än plugg också och upplev staden. Välkommen till Umeå!

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2024-04-17