"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Malin Grönborg

Hej ny student på campus!

Kul att du ska läsa en utbildning hos oss! Här får du veta vad som händer och det du behöver ha koll på innan kursen eller programmet startar.

Studentwebben

Logga in på studentwebben och se ditt schema, dina registreringar och mer som rör dina kurser.

Kom igång som ny student

Inför terminsstarten höll vi föreläsningar för dig som är ny student. Här finns motsvarande information.

Hitta hem

Bo i lägenhet, studentrum eller kollektiv? Tips om hur du får bostad i Umeå.

Grejen med kåren

Engagera dig i någon av våra studentorganisationer och vi vågar lova ett ännu roligare studentliv.

Vi hjälper dig!

Studera på lika villkor

Vi vill att alla ska kunna studera på lika villkor. Visst vet du att du kan ansöka om stöd om du har en funktionsnedsättning som exempelvis dyslexi, adhd eller nedsatt syn? Det kan vara anteckningsstöd, längre skrivtid eller att du får använda dator vid skriftlig examination.

Tips på studieteknik och akademiskt skrivande

Nu när du studerar kommer du skriva självständiga arbeten, söka information och behöva läsa stora mängder text. Universitetsblioteket är en resurs för dig under hela din studietid. Här kan du plugga, låna kurslitteratur och söka efter artiklar i olika databaser. Du kan också få hjälp med informationssökning, studieteknik, akademiskt skrivande och referenser. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen.

Upptäck mer om bibliotekets tjänster för dig som är student

IT-tjänster – så kommer du igång

Hur hittar jag wifi? Vad är ett Umu-id? Var och hur får jag hjälp? Som student har du tillgång till ett antal olika IT-tjänster som stöd under din studietid – ett Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, e-post och samarbetsverktyg via Office 365 samt andra IT-tjänster. Här hittar du också stöd och hjälp för när någonting i din digitala miljö krånglar.

Tillgång till hela Microsoft Office 365

Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard, Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office 365 behöver du först aktivera ditt Umu-id.

Stöd i frågor som rör din hälsa

Studenthälsan stöttar dig som student i frågor som rör ditt fysiska och psykiska mående. Du kan vända dig till Studenthälsan om du känner dig stressad, orolig, nedstämd eller om du har frågor kring relationer. Det kan också handla om dina alkohol- eller tobaksvanor, att du har svårt att sova eller annat som rör din hälsa. Välj om du vill träffas på plats hos oss, via telefon eller videobesök.

Hos Studenthälsan arbetar kuratorer, sjuksköterskor, fysioterapeut, psykologer och folkhälsovetare. Alla våra tjänster är gratis och vi har tystnadsplikt.

När något krånglar finns Infocenter

Infocenter ger svar och stöd kring allt du egentligen kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Har de inte ett svar direkt så vet de var och hur du kan komma vidare. Här hämtar du ut ditt Umu-kort, får hjälp med Umu-id eller med att hitta rätt i lokalerna. 

Infocenters reception hittar du mitt på campus Umeå, i huset som heter Universum. Här hittar du också drop-in till studievägledare och till Studenthälsans sjuksköterska och samtalsbehandlare.

Vanliga frågor och svar

Är det något du funderar på? Här har vi samlat svar på vanliga frågor som rör studier, antagningsbesked, välkomstbrev, Umu-id och mycket mer.

 

Upptäck universitetet

Tre snabba frågor med rektor Hans Adolfsson

Vad är det bästa med Umeå universitet, hur får man ut det bästa av studenttiden och vad pluggade egentligen rektor Hans Adolfsson?

Följ med Samir – ny på Umeå universitet

Samir Runesson flyttar till Umeå från Katrineholm för att börja på arbetsterapeutprogrammet. Följ med på flytt till Umeå, terminsstarten och första tentaveckan.

Spana in campus Umeå

Se vår rundvandring på 2 minuter och 30 sekunder.

Mer om staden Umeå

Boka in tid till annat än plugg också och upplev staden. Välkommen till Umeå!

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2023-01-16