Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vanliga frågor och svar om studier och studentliv

Svar på vanliga frågor som rör antagningsbesked, välkomstbrev, Umu-id och mycket mer. Hittar du inte svar på din fråga så hör bara av dig. Vi hjälper dig gärna! Telefonnummer 090-786 50 00 eller via kontaktformuläret här på sidan.

Antagningsbesked och välkomstbrev

 • När kommer antagningsbeskedet?

  I början av juli respektive mitten av december kommer första antagningsbeskedet inför nästa termin. Och du, kom ihåg att du måste tacka ja i tid för att behålla din plats.

  Har du sökt en sommarkurs kommer antagningsbeskedet i början av maj. Läs i ditt välkomstbrev vad du behöver göra och när.

  Här ser du vilka datum som gäller för antagningsbeskedet

  Hitta ditt välkomstbrev

  Fäll ihop
 • Hur svarar jag på mitt antagningsbesked?

  Alla som gjort en anmälan kommer att få ett antagningsbesked.

  Du som anmält dig på Antagning.se får en notifiering, vanligtvis via mejl eller sms, om att du har fått ditt antagningsbesked och att det finns att läsa genom att logga in på Antagning.se. När du är inloggad på Antagning.se ser du om du blivit antagen eller fått en reservplats. Du måste tacka ja till din plats som antagen eller reserv för att behålla den.

  Har du i stället gjort din anmälan på papper och skickat in den med post så skickas antagningsbeskedet till din adress. Då får du fylla i och skicka in ditt svar till den adress som anges på blanketten.

  Läs mer om hur det går till kring anmälan.

  Fäll ihop
 • När får jag mitt välkomstbrev?

  I välkomstbrevet från din utbildning står vad, hur och när du måste göra saker innan kursstart. Det kan exempelvis vara obligatoriskt att närvara vid upprop, logga in i lärplattformar eller att registrera dig via andra system för att du ska få behålla din plats.

  Ditt välkomstbrev hittar du i första hand på studentwebben men i vissa fall kan institutionen skicka informationen till dig via e-post eller som ett brev.

  Hör gärna av dig till oss om du inte hittar ditt välkomstbrev så hjälper vi dig! Använd gärna kontaktformuläret till Infocenter på denna sida, eller ring oss på 090-786 50 00.

  Här hittar du ditt välkomstbrev

  Fäll ihop

Umu-id och Umu-kortet

Reservplats och sen anmälan

Stöd och hjälp

Hitta bostad

 • Hur får jag tag på en bostad?

  Någon nöjer sig med sovsal och dusch i korridoren, en annan vill ha ett eget rum men kan tänka sig att dela kök, medan en tredje vill ha balkong och öppen spis. I Umeå finns bostäder för alla, men precis som i andra stora universitetsstäder måste du kanske lägga lite mer tid på att leta än du egentligen skulle vilja.

  Oavsett om du vill bo i korridorsrum, studentlägenhet, hyresrätt eller större lägenhet för att starta ett kollektiv så är ett säkert tips att ställa dig i kö hos Umeå kommuns bostadsbolag Bostaden.

  Hitta hem – tips för att hitta boende i och kring Umeå

  Fäll ihop
 • Vad finns i ett studentrum?

  När du bor i studentkorridor får du ett socialt boende med möjligheten att lära känna nya vänner, samtidigt som du också kan stänga dörren till ditt rum och vara ifred om du hellre vill det.

  Enkelrum i studentkorridor är möblerade med ett basmöblemang. Möbleringen kan se lite olika ut beroende på område, men generellt ingår sängram (madrass ingår inte), skrivbord med hurts, stol och en bokhylla.

  Ta reda på mer om studentboende

  Fäll ihop

Studentstad och sociala aktiviteter

 • Vad är och hur går "inspark, nolle-p, phösare" till?

  På de flesta program arrangerar tidigare programstudenter en mottagning vid terminsstarten för nybörjarna på programmet. Mottagningen går under olika namn, som "inspark", "nolleperiod" eller "phösare". Den innebär en rad olika aktiviteter för teambuilding, lära känna varandra och lära känna studentstaden Umeå och campus. Allt är frivilligt och aktiviteterna är väldigt populära att delta i. Om ditt program brukar ordna med mottagning för nya studenter så får du veta mer om det under första veckan.

  Fäll ihop
 • Hur är Umeå som studentstad?

  Här i Umeå finns alla nyanser. Från snörika vintrar till soliga sommardagar, från kust och hav till djupa skogar, från pulserande stadsliv till knäpptysta norrskensnätter. Men framförallt ryms här drygt 130 000 människor som tillsammans sätter färg på staden. Umeå universitet har ett samlat campus och här finns Europas största sportcenter, Iksu.

  Därför Umeå!

  Besök visitumea.se och se vad som är på gång i Umeåregionen

  Fäll ihop

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den person som ärendet berör. Just nu har vi längre svarstider än normalt men vi svarar så snart vi kan.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.