"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vanliga frågor och svar om studier

Svar på vanliga frågor som rör antagningsbesked, välkomstbrev, Umu-id och mycket mer.

Antagningsbesked och välkomstbrev 

När kommer antagningsbeskedet? 

I början av juli respektive mitten av december kommer första antagningsbeskedet inför nästa termin. Har du sökt en sommarkurs kommer antagningsbeskedet i början av maj. Och du, kom ihåg att du måste tacka ja i tid för att behålla din plats.

Viktiga datum som gäller för olika terminer

Hur svarar jag på mitt antagningsbesked?

Alla som gjort en anmälan kommer att få ett antagningsbesked.

Du som anmält dig på Antagning.se får en notifiering via mejl eller sms om att du har fått ditt antagningsbesked, och att det finns att läsa genom att logga in på Antagning.se. När du är inloggad på Antagning.se ser du om du blivit antagen eller fått en reservplats. Du måste tacka ja till din plats som antagen eller reserv för att behålla den.

Har du i stället gjort din anmälan på papper och skickat in den med post så skickas antagningsbeskedet till din adress. Då får du fylla i och skicka in ditt svar till den adress som anges på blanketten.

Läs mer om hur anmälan fungerar

När får jag mitt välkomstbrev?

I välkomstbrevet från din utbildning står vad, hur och när du måste göra saker innan kursstart. Det kan exempelvis vara obligatoriskt att närvara vid upprop, logga in i lärplattformar eller att registrera dig via andra system för att du ska få behålla din plats.

Ditt välkomstbrev hittar du i första hand på studentwebben men i vissa fall kan institutionen skicka informationen till dig via e-post eller som ett brev.

Hör gärna av dig till oss om du inte hittar ditt välkomstbrev så hjälper vi dig! Använd gärna kontaktformuläret till Infocenter på denna sida, eller ring oss på 090-786 50 00.

Här hittar du ditt välkomstbrev

Umu-id och Umu-kort

Vad är Umu-id?

Umu-id är ditt användarkonto. Det krävs att du har aktiverat ditt Umu-id för att du ska kunna registrera dig på utbildningen du antagits till.

Du tillgång till ditt Umu-id när du blivit antagen som student vid Umeå universitet, men du måste själv aktivera det. Du kan aktivera ditt Umu-id en vecka innan terminsstart, men det kan gå att göra tidigare än så.

Ditt Umu-id behöver du för att till exempel kunna använda:

  • olika lärplattformar och program
  • trådlösa nätverket på campus
  • personliga tjänster om dina studier på studentwebben.

Umu-id kan ibland även kallas för användarnamn, användarkonto eller CAS-id.

Mer information om Umu-id och hur du aktiverar det

Vad är Umu-kortet?

Umu-kortet är ett kort som fungerar som ditt passerkort, lånekort och kopieringskort. Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

Såhär ansöker du om ett Umu-kort

Behöver jag som läser på distans ett Umu-kort? 

Det beror på. Du behöver skaffa kortet om du behöver:

  • tillträde till universitetets lokaler under kvällar och helger,
  • använda skrivare på universitetet, eller
  • låna böcker från Umeå universitets bibliotek.

Kom ihåg att ansöka om ett Umu-kort i god tid innan du kommer att behöva det. Hämta sedan ut kortet i Infocenter nästa gång du är på plats i Umeå.

Reservplats och sen anmälan

Reserv efter första antagningsbeskedet. Kommer jag in?

Tyvärr går det inte att säga vilka chanser du har att bli antagen utan du måste vänta tills det andra urvalet är klart. När det andra antagningsbeskedet kommer får du besked om du blivit antagen eller fortfarande är reserv.

Så här går anmälan till

Reserv efter andra urvalet. Kommer jag in?

Om det blir lediga platser på kursen eller programmet du blivit reservplacerad på efter utbildningen börjat så kallar ansvarig institution reserver i turordning enligt reservlistan. Glöm inte att tacka ja efter första urvalet om du vill behålla din reservplats.

Så här går anmälan till

Hjälp! Jag har glömt att tacka ja. Vad gör jag?

På Antagning.se kan du göra en återanmälan till utbildningen om utbildningen fortfarande är öppen för sen anmälan.

Så här anmäler du dig igen

Hur gör jag en sen anmälan?

Många program stänger för anmälan efter sista ansökningsdag, men kan öppnas senare så att det går att göra en sen anmälan. Även om det går att anmäla sig är det ingen garanti för att du kommer få en plats.

Gör en sen anmälan

Kan jag skjuta fram studiestarten?

Kan du inte börja den utbildning du tackat ja till den här terminen kan du i vissa fall få skjuta upp studierna en tid. Om du har giltiga skäl kan du söka anstånd om att skjuta på din studiestart.

Ansök om anstånd med studiestart

Vad innebär överintag på utbildningar?

Alla som har blivit antagna till en utbildning dyker inte alltid upp. Därför antas det på en del utbildningar fler sökande än vad det finns platser. Det innebär att man inte behöver kalla reserver så fort någon hoppar av. Det här kallas att göra ett överintag.

I de fall där det görs ett överintag betyder det att reserv 1 i en urvalsgrupp inte automatiskt kommer att antas när en person i samma urvalsgrupp hoppar av. Det är institutionerna som sköter reservantagningen. Vänd dig därför dit om du har frågor.

Hur överklagar jag beslutet att jag är obehörig?

I antagningsbeskedet meddelas beslut om din behörighet, alltså om du bedöms ha rätt förkunskaper eller inte. Om du tycker att beslutet är felaktigt har du rätt att överklaga. Detta gäller även beslut om dispens/undantag.

Om att överklaga och hur det går till

Stöd och hjälp 

Vilket stöd kan jag som har en funktionsnedsättning få?

Du som är student vid Umeå universitet kan få stöd om du har en funktionsnedsättning, som exempelvis dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Syftet med stödet är att du ska kunna studera på lika villkor.

Här hittar du information om hur du ansöker om stöd, vilka typer av stöd du kan få och saker du själv bör tänka på. Vissa stöd kan ta tid att ordna, så det är bra om du ansöker om stöd så snart som möjligt när du blivit antagen.

Studera med funktionsnedsättning 

Hur funkar studiemedel egentligen?

Vanliga frågor och svar om studiemedel och högskolestudier hittar du på CSN:s webbplats. Där gör du även din ansökan om studiemedel.

Läs om studiemedel på CSN

Kan jag få hjälp att planera mina studier?

Är du osäker på vad du ska läsa eller hur du ska planera dina fortsatta studier kan du prata med en av våra studievägledare. I Infocenter kan du få svar på dina allmänna frågor om högskolestudier och stöd för att hitta utbildningsvägar vid Umeå universitet.

Studievägledning på Umeå universitet hjälper dig gärna 

Vart vänder jag mig om jag har frågor eller behöver hjälp? 

Till Infocenter kan du alltid vända dig till för att få svar på frågor om utbildningar, hjälp och vägledning. Och har de inte ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare så att du får svar på din fråga.

Infocenter hjälper dig med dina funderingar

Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som student?

När du studerar har du rättigheter och skyldigheter som är bra att känna till. Här hittar du några av de regler som både du som studerar vid och vi som arbetar på Umeå universitet ska följa och förhålla oss till.

Håll koll på dina rättigheter och skyldigheter

Hitta bostad

Hur hittar jag en bostad? 

I Umeå finns bostäder för alla, men precis som i andra stora universitetsstäder måste du kanske lägga lite mer tid på att leta än du egentligen skulle vilja. Oavsett om du vill bo i korridorsrum, studentlägenhet, hyresrätt eller större lägenhet för att starta ett kollektiv så har vi tips på hur du kan hitta ett boende. 

Hitta hem – bostad när du ska plugga

Vad finns i ett studentrum? 

När du bor i studentkorridor får du ett socialt boende med möjligheten att lära känna nya vänner, samtidigt som du också kan stänga dörren till ditt rum och vara ifred om du hellre vill det.

Enkelrum i studentkorridor är möblerade med ett basmöblemang. Möbleringen kan se lite olika ut beroende på område, men generellt ingår sängram (madrass ingår inte), skrivbord med hurts, stol och en bokhylla.

Mer om studentrum och studentboenden på Bostaden

Student i Umeå

Hur går mottagningen till?

På de flesta program arrangerar tidigare programstudenter en mottagning vid terminsstarten för nybörjarna på programmet. Mottagningen innebär en rad olika aktiviteter för teambuilding, lära känna varandra, studentstaden Umeå och campus. Allt är frivilligt och aktiviteterna är väldigt populära att delta i. Om ditt program brukar ordna med mottagning för nya studenter så får du veta mer om det under första veckan.

Hur är Umeå som stad?

I Umeå finns alla nyanser. Från snörika vintrar till soliga sommardagar, från kust och hav till djupa skogar, från pulserande stadsliv till knäpptysta norrskensnätter. Många beskriver Umeå som en liten storstad. 

Studentliv – därför Umeå

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2023-06-01