"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Galenisk farmaci

Välkommen! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information till dig som är antagen till vår kurs Galenisk farmaci inom Farmaciprogrammen HT21. Läs igenom informationen noga så får du svar på många frågor. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Kursansvarig är Anders Öhman. Studieadministratör är Nadia Ferry Yassin. Välkommen till kursen!

Så här börjar du

Om kursen

 • Information från kursansvarig

  Du är antagen till kursen Galenisk farmaci, 10.5hp, vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Anders Öhman och är kursansvarig. Jag vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till kursen samt passa på att skicka med en del information.

  Om du har kommit på andra tankar och inte längre vill läsa denna kurs, var vänlig tacka nej till studieplatsen enligt punkt 1 ovan.

  Kursstart

  Den här kursen ges på distans. Det innebär att du bedriver det mesta av studierna på egen hand och att du har stöd från lärare och hittar kursmaterial på lärplattformen Canvas. Kursen startar den 22 november 2021, och det är först då som själva kurs-sidan blir tillgänglig för er i Canvas. Där hittar du information om kursen bl.a. schema, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Där finns allt lektionsmaterial som t.ex. videoföreläsningar, övningsuppgifter, länkar och artiklar. Canvas används också för informationsutbyte under kursen, här finns t.ex. möjlighet att ställa frågor till kursansvarig. För att komma in på lärplattformen loggar du in med ditt UmU-id (för mer information, se nedan). De första veckorna ägnas åt teori och inkluderar några seminarieträffar med lärare via Zoom. Zoom är det program som vi använder för att ha online-möten med headset och webbkamera (för mer information, se nedan). För att komma till mötesrummet i Zoom används den länk som anges i kommande schema (tillgängligt ca 1 månad före kursstart). Gruppindelning för seminarierna meddelas efter kursstart.

  Träff under kursen

  Träffen i Umeå äger rum vecka 50, 2021. Då har ni en föreläsning, redovisning av grupparbete och laborationer. Ett schema kommer att bli tillgängligt ca en månad före kursstart. För de som kan tillgodoräkna sig laborationerna från annat lärosäte, finns möjlighet att redovisa grupparbetet via Zoom. Därefter följer ytterligare en period med teori och inläsning innan tentamen 14 januari, 2022.

  Obligatoriska moment

  De obligatoriska moment som ingår i kursen genomförs under Umeå-dagarna (vecka 50) och dessa består av laborationer, samt av ett grupparbete där ni fördjupar er inom ett speciellt område inom galenisk farmaci och redovisar detta muntligt. Gruppindelning och fördjupningsämnen, samt redovisningsschema meddelas via Canvas efter kursstart.

  Tentamen

  Tentamen på kursen kommer att hållas 14 januari, 2022, kl. 9-13. Det finns möjlighet att skriva tentamen vid Umeå universitet eller på ett antal lärcentra som vi har avtal med. Det går även bra att skriva på andra universitet/högskolor. En lista med godkända skrivplatser kommer att finnas tillgänglig i samband med kursstart. Anmälan till tentamen sker till studieadministratör Nadia Ferry Yassin (nadia.ferry@umu.se) senast tio dagar innan tentamen. Blankett för tentamensanmälan kommer att finnas tillgänglig i Canvas. I den uppges e-postadress till tentamensstället samt namnet på den kontaktperson som ansvarar för tentamen.

  Covid-19

  Då vi i dagsläget inte vet hur covid-19 situationen ser ut nästa termin så kan förändringar av ovanstående moment bli aktuella. Både vi lärare och ni studenter måste vara förberedda på detta! Förhoppningen är att vi kan ge tydliga besked i och med att ett schema publiceras ca en månad innan kursstart. 

  Kurslitteratur

  Aulton's Pharmaceutics : The Design and Manufacture of Medicines. Michael E. Aulton and Kevin M. G. Taylor, 5th Edition, Elsevier, 936 p. ISBN: 9780702070051
   
  Utformning av läkemedel. Alderborn, G., Björk, E., Castensson, S., Johansson, M.E. och Waltersson, J.O., Apoteket AB. Detta kompendium får ni hemskickat innan kursstart.

  Fäll ihop
 • System, IT-tjänster och hur hittar jag till universitetet

  Som student vid Umeå universitet får du tillgång till ett antal system och IT-tjänster. Ett system är Studentwebben där du bland annat hittar student-e-posten och får tillgång till registreringar och resultat för dina kurser. För att få tillgång till tjänsterna som ny student ska du aktivera ditt användarkonto (UmU-id). Du bör ha uppgifter om tillfällig identitet från Umeå universitet, antingen i ett brev till din folkbokföringsadress eller på annat sätt. Den kan du använda för att aktivera ditt användarkonto. En annan möjlighet är att aktivera kontot genom ditt Antagning.se-konto. Båda sätten att aktivera ditt användarkonto når du via länken www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id. När du aktiverat kontot når du Studentwebben via länken på studentwebben, www.umu.se/student. OBS! Det är viktigt att du har aktiverat ditt konto innan kursstart.

   

  Du som har läst vid Umeå universitet tidigare har redan ett användarkonto och behöver inte aktivera det igen (och får inte heller någon tillfällig identitet skickad till dig) utan kan nå våra system via länkarna på www.umu.se/student. Har du glömt ditt lösenord eller vill byta hittar du information om hur du gör det, via länken ”Glömt lösenordet?” intill inloggnings-länkarna. Om du får problem med att logga in i Studentwebben eller stöter på tekniska fel, skicka ett meddelande (ärende) till www.servicedesk.its.umu.se.

  Canvas når du via Studentwebben eller genom följande direktlänk: https://login.canvas.umu.se. För att kunna delta i Zoom-möten behöver du ladda ner programmet till din dator enligt följande instruktioner: https://manual.its.umu.se/ladda-hem-och-installera-zoom-for-windows/ (för PC) och https://manual.its.umu.se/ladda-hem-och-installera-zoom-pa-mac-os/ (för Mac).

  Hur hittar jag till universitetet?

  På Umeå universitets hemsida finns mycket bra information kring hur du hittar till universitetet och hur du hittar rätt på själva universitetsområdet. Gå in på denna länk och klicka dig vidare: https://www.umu.se/kontakta-oss/kartor/. Under träffen i Umeå kommer vi att vara i KBC-huset, naturvetar- och/eller biologihuset. Laborationslokalerna ligger i KBC-huset på plan 4.

  Tips på boende i Umeå: https://www.visitumea.se/sv/bo.

  Fäll ihop
 • Antagen med villkor och Tillgodoräknanden

  Antagen med villkor

  Om du är antagen med villkor måste du senast vid kursstart kunna visa upp att du är behörig.

  Tillgodoräknanden

  Vissa som läser "Galenisk farmaci" som fristående kurs har godkända laborationer på liknande kurser vid andra lärosäten (exempelvis vid Uppsala universitet). Dessa kan ni tillgodoräkna er! För att ett tillgodoräkna ska kunna ske måste ni dock formellt ansöka om detta via nedanstående länk:

  www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande

  De som kan tillgodoräkna sig tidigare laborationer behöver då inte komma till Umeå för att redovisa grupparbetet, istället går det bra att redovisa det via Zoom.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)