"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Trygga lärmiljöer, identitet och intersektionalitet

Hej! Jag som hälsar dig välkommen heter Carina Granberg och är kursansvarig för denna kurs. Lite längre ner finns mer information om kursinnehållet och vad du behöver göra för att kunna börja dina studier. Om du har funderingar utöver den information som finns här, är du välkommen att höra av dig till oss. Tillsammans med övriga medverkande lärare, ser jag fram emot en lärorik och intressant höst tillsammans med er. Vi ses i slutet av september!

Så här börjar du

Om kursen

 • Kursens innehåll

  Den här kursen handlar om trygghet och lärande. Kursen handlar också om identitet, intersektionalitet och om hur trygga lärmiljöer kan skapas.

  En betydande utgångspunkt i kursen är att trygghet är en viktig förutsättning för utveckling och lärande. I kursen antas också ett kritiskt och utforskande förhållningssätt. Vad är trygghet? Vad är trygghet för dig personligen? Och som professionell pedagog? Hur kan trygga lärmiljöer skapas? Vad är trygghet för elever? Har någon mer rätt till trygghet än någon annan?

  Barn- och ungdomsperspektivet är centralt för kursen. I kursen får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper om relationen mellan lärande, identitetsskapande och upplevelsen av social trygghet. I kursen behandlas också sociala arenor på nätet.

  I arbetet med kursuppgifterna får du möjlighet att stärka förmågan till professionellt och pedagogiskt arbete. Vad behöver just din lärmiljö för att den ska fungera tryggt för alla? Vilka vetenskapligt förankrade arbets- och förhållningssätt är relevanta för enskilda lärmiljöers förutsättningar? Vilka utmaningar och möjligheter finns i arbetet med inkludering, trygghet, identitetsskapande och lika förutsättningar för lärande?

  Fäll ihop
 • Kursens moment

  Kursen är indelad i följande tre moment:

  Moment 1: Perspektiv på trygghet och identitet i samtidens lärmiljöer, 5 hp

  Moment 2: Professionellt förhållningssätt till trygghet, identitet och lärande, 5 hp

  Moment 3: Vetenskaplig studie och rapport, 5 hp

  Vi tänker oss att lärandet i kursen sker lite som en trestegsraket. I första kursmomentet tas utgångspunkterna i det personliga och beskrivande. I moment två lyfts blicken från det personliga och beskrivande till det mer generella. Här beaktas miljöer, situationer och förhållningssätt utifrån kritiska och vetenskaplig perspektiv. Innehåll i myndighetsskrifter och styrdokument ingår också.

  I det tredje och sista kursmomentet tillämpas och fördjupas dina kunskaper från de två första momenten. Detta görs genom att du väljer att studera något som är intressant för just dig och din lärmiljö. Kanske har du ett speciellt område inom kursen som intresserar dig särskilt? Kanske har någon situation eller något fenomen väckt frågor hos dig under kursen? Det du väljer att studera skriver du också kort rapport om. Du kommer alltså att genomföra en mindre vetenskaplig studie som på något vis handlar om trygghet, identitet och intersektionalitet i samtidens lärmiljöer.

  Fäll ihop
 • Kursens upplägg och kontaktuppgifter

  Denna kurs ges helt på distans utan fysiska träffar. Detta innebär att de flesta av oss endast kommer att träffas via nätet. Kommunikationen mellan er studenter och oss lärare sker främst i lärplattformen Canvas. Där får du tillgång till kursens uppgifter, information om kurslitteratur och stöd i form av resurser, exempelvis föreläsningar och diskussionsforum.

  Under kursens gång ansvarar du själv för att ta del av kurslitteraturen och utföra kursens uppgifter. Genomförandet av studierna bygger alltså i mycket hög grad på ditt aktiva engagemang. 

  Om det skulle vara så att du behöver damma av din studieteknik så tillhandahåller Umeå universitet information om effektivare studievanor. Läs mer om Studieverkstaden här.

  Har du andra frågor eller funderingar kan du också skicka e-post till mig som är kursansvarig: Carina Granberg

  Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till studieadministrationen på studadm.edusci@umu.se

  Återigen, varmt välkommen till kursen!
  Med vänlig hälsning
  Carina Granberg

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)