"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Undervisning och kvalitetsutveckling i förskola respektive fritidshem

Hej! Jag som hälsar dig välkommen heter Anna Olausson och är kursansvarig för denna kurs. Lite längre ner finns mer information om kursinnehållet och vad du behöver göra för att kunna börja dina studier. Om du har funderingar utöver den information som finns här, är du välkommen att höra av dig till oss via kontaktformuläret i slutet på sidan. Tillsammans med övriga medverkande lärare, ser jag fram emot en lärorik och intressant höst tillsammans med er. Vi ses i slutet av augusti!

Så här börjar du

Om kursen

  • Kursens utformning och kursstart

    Kursen genomförs på halvfart under höstterminen 2020 och innehåller föreläsningar, gruppövningar, seminarier och handledning. Tre seminarier i kursen är obligatoriska. Beroende på aktuella corona-direktiv genomförs de antingen på campus i Umeå eller i Zoom. Övrigt arbete görs via lärplattformen Canvas.

    Kursen startar med självstudier v. 36 – 37 och den första träffen sker måndag - tisdag den 14-15/9, i Zoom eller i NA326.

    Inför första träffen:

    Uppgift 1:
    Gå in och orientera dig i Canvas, ta del av litteraturlistan och studieguiden.

    Formulera en presentation av dig själv där du beskriver din professionella bakgrund, varför du sökt kursen, vilka förväntningar du har på kursen och på dina kurskamrater, vilken kunskap du hoppas uppnå.  Lägg in texten i Canvas senast 4/9.

    Uppgift 2: 
    Läs följande texter:

    Skolverket (2018): Undervisning i förskolan - en kunskapssöversikt

    SKL (2016): Fritidshem och fritidspedagogik – en forskningsöversikt

    Skolverket (2019): Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (s 5–17 och 22–25)

    Skolverket (2018): Läroplan för förskolan. Lpfö 18

    Sammanfatta skriftligt, med tydliga hänvisningar till litteratur,  i vilka avseenden texterna beskriver likheter och skillnader i de två verksamheterna med utgångspunkt i samhälls-,  styrnings och innehållsperspektiv. Max 1000 ord plus referenslista.

    Lämna in texten i Canvas senast torsdag 10/9 kl. 08.00

    Fäll ihop
  • Kursen består av två moduler

    I modul 1 studeras och analyseras likheter och skillnader mellan förskola och fritidshem ur samhälls-, styrnings- och utvecklingsperspektiv. Centrala nyckelbegrepp analyseras i relation till teorier om lärande och utveckling och om verksamheters kvalitetsutveckling.

    I modul 2  genomförs en kartläggning av en verksamhet i syfte att identifiera ett utvecklingsområde och planera för ett utvecklingsarbete med utgångspunkt i de fördjupade kunskaper om förskolans respektive fritidshemmets uppdrag som förvärvats i Modul 1.

    Det individuella utvecklingsarbetet presenteras i ett obligatoriskt seminarium som genomförs vid kursens sista träff i januari

    Fäll ihop
  • Övrig info samt kontaktinformation

    Om det skulle vara så att du behöver damma av din studieteknik så tillhandahåller Umeå universitet information om effektivare studievanor. Läs mer om Studieverkstaden här.

    Har du andra frågor eller funderingar kan du också skicka e-post till mig som är kursansvarig: Anna Olausson

    Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till vår studieadministratör Christina Sander Nordin.

    Återigen, varmt välkommen till kursen!
    Vänliga hälsningar
    Anna Olausson

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)