"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap

Hjärtligt välkommen till Civilingenjörsprogrammet i Teknisk Datavetenskap! De närmaste fem åren kommer att vara omvälvande och förändra hela ditt liv. Vårt specialområde är mångsidigt och oändligt fascinerande. I allt större utsträckning har datavetenskapen blivit centralt för hur vi gestaltar vår samtid och framtid. Välkommen att följa med på resan! Stefan Johansson, programansvarig

Så här börjar du

  • 2. Registrera dig på kursen

    Det här är ett välkomstbrev med information till dig som ny student, inte ett antagningsbesked. Antagningsbeskedet skickas separat, men jag vill påminna dig om att det är viktigt att du tacka ja till din studieplats innan svarstiden går ut för att du ska behålla din studieplats. Om du inte vill behålla din plats på programmet är vi tacksamma om du meddelar det till någon av oss så att vi kan erbjuda platsen till dem som står på reservlistan. Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta mig eller studievägledaren. Du hittar våra kontaktuppgifter sist i det här brevet.

    Registrera dig på Studentwebben

    För att börja läsa på programmet ska du registrera dig på Studentwebben. För att kunna göra det krävs att du först har aktiverat ditt Umu-id (se nedan). Det är viktigt att du registrerar dig på programmet, annars kan du förlora din studieplats.
    En manual för hur Studentwebben och registreringen går till hittar du på https://www.umu.se/student/mina-studier/sa-funkar-studentwebben/.

    Förutom programmet ska du också registrera dig på de två första kurserna, Metoder och verktyg för datavetare och Imperativ programmering (C) (mer om de nedan).

    OBS! Har du inte möjlighet att närvara vid kursstart måste du anmäla det i förväg till studievägledare eller programansvarig annars kan du förlora din studieplats. (Kontaktinformation finns i slutet av detta brev.)

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    Måndag 29 augusti 2022

    Tid: 15.15

    Plats: Sal Nat.D.470, Naturvetarhuset, Umeå universitet

    Den inledande kursen på programmet är Metoder och verktyg för datavetare. Kursen ger en introduktion till ämnet datavetenskap och yrkesrollen datavetare samt ger färdighetsträning i matematik. Kursen börjar måndagen den 29/8 klockan 15:15-17.00.
    För schemat, se https://www.umu.se/schema/57245ht22/

    Parallellt kommer du även läsa Imperativ programmering (C) som börjar på tisdagen. Det är en inledande kurs där du kommer lära dig grunderna inom programmering, oavsett om du redan har programmerat eller aldrig har skrivit en rad kod. Programspråket ni kommer att använda er av är C. För schemat, se https://www.umu.se/schema/57214ht22/  

    Mer information för båda kurserna kommer att läggas upp på lärplattformen Canvas i augusti. Canvas kommer du åt när du har aktiverat ditt Umu-id.

    Fäll ihop

Om kursen

  • Programmets/kursens upplägg

    En beskrivning av programmet hittar du på programmets hemsida. Där hittar du också en länk till utbildningsplanen, som innehåller ett blockschema för de första tre åren.

    Fäll ihop
  • Repetitionskurs i matematik

    Veckan innan den första programkursen ges en repetitionskurs i matematik, Basfärdigheter i algebra. Repetitionskursen ger dig en chans att fräscha upp matematikkunskaperna och att lära känna de andra studenterna på programmet. Från programmets sida rekommenderar vi starkt att du deltar på introduktionskursen.

    Basfärdigheter i algebra är inte en del av programmen så den behöver sökas separat (anmälningskod UMU-58011). Alla som söker antas till kursen. Undervisningen sker i små lektionsgrupper med handledare som själva är studenter på programmen. Handledarna rekryteras av Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK) som också arrangerar mottagningsaktiviteter i anslutning till kursen.

    Mer information hittar du på
    www.umu.se/student/matematik-och-matematisk-statistik/basfardigheter-i-algebra/

    Fäll ihop
  • Kontakta oss

    Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör programmet.

    Programansvarig: Stefan Johansson
    e-post: stefanj@cs.umu.se (begränsat nåbar under perioden 2 juli till 14 augusti)
    tel. 090-786 56 34 (efter 14 augusti)

    Programstudievägledare: Marie Nordström
    e-post: marie@cs.umu.se, (läses efter 8 augusti)
    tel. 090-786 77 08 (efter 8 augusti)

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)