"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Civilingenjörsprogrammet öppen ingång

Välkommen till Civilingenjörsprogrammet öppen ingång vid Umeå universitet. Jag som skriver detta heter Karl Larsson och är programansvarig och du kommer att träffa mig vid registreringen samt under den inledande kursen. Kom ihåg att tacka ja till din studieplats på Antagning.se innan svarstiden går ut om du vill behålla den. Kontakta gärna mig om du har frågor som rör programmet.

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja till din studieplats

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 19 juli 2024.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på programmet

  Programmet och den inledande kursen startar med registrering och introduktion klockan 8.15 måndag den 2 september i sal enligt schema (som kan komma att uppdateras inför kursstarten).

  Har du inte möjlighet att närvara vid registreringen måste du anmäla det i förväg för att inte riskera att förlora din studieplats. Du når mig på karl.larsson@umu.se eller 090-786 78 16.

   

  Fäll ihop
 • 4. Börja programmet

  Måndag 2 september 2024

  Tid: 08.15

  Plats: se schemat, länk nedan

  Programmet inleds sedan med kursen Inledande ingenjörskurs, öppen ingång. Denna kurs startar efter registreringen måndagen den 2 september klockan 10.15. Hur den inledande kursen är upplagd framgår av schemat, se länk ovan.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets upplägg

  Introduktionskursen ger förberedelser för kommande studier i matematik, en introduktion till experimentell metodik, och träning i projektarbete samt muntlig och skriftlig kommunikation.

  Kursens matematikinslag omfattar komplexa tal, förmåga att handskas med algebraiska uttryck samt lösning av ekvationer och olikheter, trigonometri, grafer och koordinatsystem. Till detta moment använder vi boken Introduktion till högre studier i matematik av Robert Johansson och Lars-Daniel Öhman från Liber (ISBN 978-91-47-11336-1). Notera att du själv måste köpa dina kursböcker när du studerar på universitet.

  Kursens övriga inslag är valda för att ge dig en bra grund oavsett vilket teknikområde du väljer att fortsätta inom. För dessa inslag kommer kurslitteratur tillhandahållas i digital form. I inslaget experimentell metodik kommer du både i teori och praktik få lära dig statistiska begrepp och grundläggande mätvärdesbehandling. I projektinslaget kommer du få öva på att strukturera, planera och genomföra ett projekt. För att underlätta ditt val av teknikområde, kommer du även under kursen få tillfällen att lära dig mer om de olika civilingenjörsprogrammen och träffa studenter, lärare och studievägledare.

  Efter introduktionskursen kommer den resterande delen av den första terminen läsas tillsammans med studenter från andra civilingenjörsprogram. Dessa kurser består av en programmeringskurs samt två matematikkurser. Senare under första terminen gör du valet av teknikområde för dina fortsatta civilingenjörsstudier. Från termin 2 förs du stegvis över till det civilingenjörsprogram du sökt och kommit in på.

  Material för dina kommande studier

  För den här kursen använder vi lärplattformen Canvas. Där hittar du bland annat information om kursplan, schema, instruktioner för övningar, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. För att komma in på lärplattformen behöver du vara registrerad på kursen och du loggar in med din Umu-identitet. Länken till lärplattformen är: http://www.canvas.umu.se/

  Fäll ihop
 • Repetitionskurs innan programstart

  Veckan innan den första programkursen börjar har du möjlighet att vara med på sommarkursen Basfärdigheter i algebra. Denna innehåller en repetition av gymnasiematematiken, och är poänggivande och studiemedelsgrundande. Denna kurs har varit väldigt uppskattad av tidigare studenter och vi rekommenderar starkt att ni läser den.

  Under denna vecka arrangeras också flertalet aktiviteter för att lära känna varandra och studenter från högre årskurser. Kursen ges på plats i Umeå och startar måndagen den 26 augusti klockan 9.00.

  Schema för kursen, hur du deltar i uppropet första dagen, med mera, hittar du på kurshemsidan: www.umu.se/student/matematik-och-matematisk-statistik/basfardigheter-i-algebra/

  Kurshemsidan innehåller videoföreläsningar och onlineuppgifter som du kan arbeta med redan innan kursen börjar.

  Obs! Sök kursen i god tid via Antagning.se. Anmälningskoden är UMU-58011.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)