Nyheter från humanistiska fakulteten

Han vill verka för att Vaartoe växer
Publicerad: 08 feb, 2019

I januari 2019 utsågs Krister Stoor till ny föreståndare på Vaartoe – Centrum för samisk forskning.

Fantasieggande och vackert om fysik på Bildmuseet
Publicerad: 07 feb, 2019

Till Bildmuseets utställning Entangle/Konst och fysik ges korta populärvetenskapliga föreläsningar av fysiker.

Samiska nationaldagen firas på Umeå universitet
Publicerad: 06 feb, 2019

I dag firas den samiska nationaldagen. Vaartoe och dess föreståndare Krister Stoor ledde firandet.

Samhällsinformationen
Publicerad: 31 jan, 2019

Ny avhandling om 1960- och 1970-talets motsvarighet till "nudging": samhällsinformationen.

Kan man skriva ”kram” i ett veckobrev?
Publicerad: 29 jan, 2019

I en ny avhandling har Linn Eckeskog studerat hur förskolepersonal kommunicerar med föräldrar.

Umeåforskare bidrar till renare vatten i världen
Publicerad: 29 jan, 2019

4,3 miljoner kronor till ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om återanvändning av avloppsvatten.

Umeåetnolog föreläser under Kunskapsnoden den 24 januari
Publicerad: 23 jan, 2019

Helena Pettersson, docent i etnologi vid Umeå universitet, föreläser under Kunskapsnoden den 24 januari.

Med rätt belysning börjar stenarna berätta
Publicerad: 21 jan, 2019

Ny avhandling i arkeologi beskriver upp hur stenar och berg kan berätta om forna tiders civilisationer.

Lena Berggren ny bloggare i Curie
Publicerad: 16 jan, 2019

Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, är ny bloggare i Vetenskapsrådets tidning Curie.

Nytt program om civil arbete
Publicerad: 15 jan, 2019

Vill du arbeta med organisationer i det civila samhället? Då ska du söka till Programmet för civilt arbete!

”Det handlar om att slå på trumman för AI”
Publicerad: 15 jan, 2019

Per Holm om hur man vid Humlab ska arbeta vidare med humanistiska perspektiv på AI.

Företagsforskarskolan firar tio år och fortsätter sikta uppåt
Publicerad: 14 jan, 2019

Tio framgångsrika år firar Företagsforskarskolan med en stor workshop den 16 januari med över 50 deltagare.

Musiklärare eller socialarbetare?
Publicerad: 11 jan, 2019

Trots stort yrkesengagemang upplever musiklärare frustration och osäkerhet framkommer i en ny avhandling.

Verk av Anders Lind uruppförs i Riga
Publicerad: 10 jan, 2019

Anders Lind har komponerat ett verk för sinfonietta och mobiltelefonorkester som nu uruppförs i Riga.

Europa i fokus på vårens livesända vetenskapsluncher
Publicerad: 10 jan, 2019

Kring temat Europa föreläser våra forskare på Umeå universitets vetenskapsluncher under våren.