Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 17 september 2020)

Nyheter från humanistiska fakulteten

Journaliststudenter tog hem guldspade
Publicerad: 22 sep, 2020

Journaliststudenterna Stina Bergström och Jenny Kejerhag mottog en guldspade för sitt examensarbete.

Två verk av Anders Lind vid klassisk musikfestival i Slovenien
Publicerad: 16 sep, 2020

Anders Lind, tonsättare och konstnärlig lektor vid Umeå universitet, medverkar vid Festival Maribor 2020.

Hur har egentligen elektriskt ljus producerats?
Publicerad: 09 sep, 2020

Idéhistorikern Hanna Vikström skriver i "Technology and Culture" om utvecklingen av glödlampor.

Inte bara rättstavning, det handlar om att delta i samhället
Publicerad: 07 sep, 2020

Forskare vid Umeå universitet undersöker vilket skrivande som behövs för att delta i samhället.

Ny bok om rituella rum och heliga platser
Publicerad: 21 aug, 2020

Forskare vid Humanistiska fakulteten medverkar i en ny antologi om rituella rum och heliga platser.

Bildmuseet öppnar igen
Publicerad: 05 aug, 2020

Efter en tid med stängt pga coronasituationen öppnar Bildmuseet 27 augusti med nya konstutställningar.

Ringgold, Sansour och Cyrén när Bildmuseet slår upp dörrarna
Publicerad: 10 aug, 2020

Tre nya utställningar när Bildmuseet öppnar igen: Faith Ringgold, Larissa Sansour och Årets svenska bilderbok.

En historisk termin – dekanerna sammanfattar
Publicerad: 03 jul, 2020

Coronapandemin har gjort vårterminen speciell, Åsa Karlsson Sjögren och Torkel Molin sammanfattar.

Arkeologen Paul Bahn hedersdoktor i Umeå
Publicerad: 16 jun, 2020

Den brittiske arkeologen Paul Bahn har av humanistiska fakulteten utsetts till hedersdoktor 2020.

"Bergtagen" – examensutställning online
Publicerad: 16 jun, 2020

Kandidateleverna på Konsthögskolan inviger sin examensutställning "Bergtagen" online.

Forskning.se: Umeålaboratorium analyserar spår från forntida klimatkriser
Publicerad: 12 jun, 2020

Hur klarade våra förfäder extrema klimathändelser? Klimatarkeologer söker svar.

Protestvågen behöver ses i ett sammanhang
Publicerad: 05 jun, 2020

Protestvågen bör ses i ett sammanhang av tidigare protester mot rasism och polisbrutalitet, säger Jesper Enbom

En viral världshistoria
Publicerad: 04 jun, 2020

Internationellt samtal om pandemier förr och nu med bl.a. historikerna Janet McCalman och Per Axelsson.

Samisk språkanvändning kan öka bland samiska elever
Publicerad: 01 jun, 2020

Ny avhandling om vilka faktorer som möjliggör eller hindrar samisk språkanvändning i sameskolan.

Funktionsnedsättning hinder för jobb och partner
Publicerad: 27 maj, 2020

Historikern Lotta Vikström om villkoren för personer med funktionsnedsättningar från 1800-talet och framåt.