Nyheter från humanistiska fakulteten

Historisk chans att påverka Svenska akademiens ordbok
Publicerad: 19 nov, 2019

Första gången på nära 140 år som SAOB kommer att genomgå en revidering där utomstående kan påverka.

Fokus på läsupplevelsen kan ha betydelse för svenskundervisningen
Publicerad: 18 nov, 2019

Ny studie från Umeå universitet undersöker gymnasielärares syn på litteraturundervisning inom svenskämnet.

Framstående historiker och funktionshinderforskare är gästprofessor vid Umeå universitet 11 november till 10 december
Publicerad: 14 nov, 2019

Catherine J. Kudlick med omfattande erfarenheter av att bygga broar mellan akademi och samhälle gästar Umeå.

Hur personnumret kan utgöra hinder för fri rörlighet
Publicerad: 12 nov, 2019

Kathy Burrell är kulturgeograf och forskar om migration, med ett särskilt fokus på fri rörlighet.

Nordiskt nätverk i skolmusikal
Publicerad: 11 nov, 2019

Umeå universitet inleder ett samarbete med Åbo Akademi för att utveckla ett nordiskt nätverk i skolmusikal.

24 miljoner till humaniora och samhällsvetenskap
Publicerad: 05 nov, 2019

Sex forskningsprojekt vid Umeå universitet delar på knappt 24 miljoner från Vetenskapsrådet.

40 miljoner beviljade till utbildningsvetenskaplig forskning
Publicerad: 04 nov, 2019

Åtta sökande har beviljats medel från Vetenskapsrådet, Riksbankens jubileumsfond och Skolforskningsinstitutet

800 lärare till Umeå universitet på höstlovet
Publicerad: 25 okt, 2019

Den 29-30 oktober är det dags för Kunskapsveckan, konferens för skolans personal.

Design Matters på Bildmuseet
Publicerad: 25 okt, 2019

Bildmuseets kommande utställning presenterar internationell design som utmanar våra förväntningar.

Ann Edholm / Tungan på ordet
Publicerad: 25 okt, 2019

Paintings, sketches and collages; Bildmuseet opens a solo exhibition by Swedish artist Ann Edholm.

Ny historisk studie av pedagogik i Sverige från 1940-talet och framåt
Publicerad: 23 okt, 2019

I ett nytt forskningsprojekt utforskas pedagogikens utmärkande drag och samhälleliga roll de senaste 80 åren.

15 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond
Publicerad: 18 okt, 2019

Tre forskningsprojekt vid Umeå universitet tilldelas totalt 15 miljoner kronor av RJ.

En pionjär har gått ur tiden
Publicerad: 14 okt, 2019

En av Umeå universitets pionjärer, professor Sverker R. Ek, har gått bort.

Hon gör forskning mer tillgänglig genom film
Publicerad: 11 okt, 2019

Jarita Holbrook verkar för att göra forskning mer inbjudande och inkluderande.

Folkloristisk skatt blir fritt tillgänglig
Publicerad: 09 okt, 2019

Publikationen "Finlands svenska folkdiktning" blir tillgänglig för forskare, musiker och alla intresserade.