Nyheter från humanistiska fakulteten

Bildning som motstånd
Publicerad: 14 maj, 2019

Tenderar diskussionen om bildning att vidmakthålla en patriarkal och konservativ tradition?

Lärmiljöers betydelse för studenters kreativa utveckling
Publicerad: 09 maj, 2019

I en ny avhandling undersöks lärmiljöer som stödjer studenters utveckling av kreativitet som kompetens.

De tar en snabbare väg till skolans värld
Publicerad: 26 apr, 2019

God stämning vid avslutningen för årets studenter som gått Snabbspåret för lärare och förskollärare.

Tidiga bilder av urfolk och antika reseskildringar i Grekland
Publicerad: 09 apr, 2019

Hur skildrades urfolk i Arktis och vad går att utläsa visuellt av antikens reseskildrare?

”Blow Up the Humanities”
Publicerad: 09 apr, 2019

Gästprofessor Toby Miller medverkade nyligen på ett seminarium om humanioras framtid.

Skytteanska samfundet prisar Glenn Sandström
Publicerad: 04 apr, 2019

Skytteanska Samfundet har tilldelat Glenn Sandström samfundets pris till en yngre välförtjänt forskare.

Tredje gruppen nyanlända lärare har fullföljt Snabbspåret
Publicerad: 03 apr, 2019

Avslutning för nyanlända lärare och förskollärare på utbildningen Snabbspåret vid Umeå universitet.

SVT: Svenska författare vill inte längre förändra samhället
Publicerad: 29 mar, 2019

Författarambitionerna förändras. Sofia Pulls har undersökt handböcker i litterärt skrivande från 1979 - 2015.

Olika skolämnen innebär olika förutsättningar för meningsskapande
Publicerad: 27 mar, 2019

I en ny avhandling visar Monica Egelström att det varierar i vilka resurser för meningsskapande elever möter.

Spår av kalla kriget i Umeå
Publicerad: 27 mar, 2019

Idéhistorikern Christer Nordlund om ett okänt och högintressant försvarspolitiskt spår i Umeå.

Historieprofessor Lotta Vikström utsedd till Wallenberg Scholar
Publicerad: 26 mar, 2019

Lotta Vikström, professor i historia vid Umeå universitet, är en av 22 nya Wallenberg Scholars.

Vrede, rättvisa, sanning och konspiration
Publicerad: 26 mar, 2019

Historikern Lena Berggren aktuell med essä i Västerbottens-Kuriren och medverkan vid årets Littfest.

Två forskare vid Umeå universitet utses till Wallenberg Scholars
Publicerad: 25 mar, 2019

Lotta Vikström och Markus Schmid tilldelas 18 miljoner vardera av Wallenbergstiftelserna för fri forskning.

Ny musikstudio klar till hösten
Publicerad: 20 mar, 2019

Nya kurser och ny musikstudio väntar studenterna till höstterminen.

SVT: Historiska perspektiv om skogsbränder och den Svenska skogen
Publicerad: 15 mar, 2019

Historikern Anna Sténs om skogsbränder och den svenska skogen i Vetenskapens värld.