Nyheter från humanistiska fakulteten

Ny bok om konst och fysik
Publicerad: 16 sep, 2019

Entangle: Physics and the Artistic Imagination, en ny bok om hur fysik inspirerar verk av samtida konstnärer.

Vad du kanske inte vet om din smartphone
Publicerad: 05 sep, 2019

Gästprofessor Toby Miller föreläser om vad folk inte vet om sina smartphones.

Är det smärtan som får oss att skrika?
Publicerad: 05 sep, 2019

I en ny doktorsavhandling argumenterar Bram Vaassen för en oortodox lösning på ett problem.

SVT: Läget för journalister i Västerbotten
Publicerad: 04 sep, 2019

Jesper Enbom, lektor vid institutionen för kultur- och medievetenskaper, pratar om vikten av journalister.

Arkeogenetik och genetisk genealogi
Publicerad: 26 aug, 2019

För första gången anordnar Kungliga Skytteanska Samfundet i Umeå en internationell konferens om arkeogenetik.

Ny bok om förändrade kompetensbehov inom museisektorn
Publicerad: 26 aug, 2019

Richard Pettersson, docent i museologi, är medförfattare till en bok som kartlägger museisektorn.

Guideboken från medeltid till 1900-tal
Publicerad: 26 aug, 2019

Guideboken som ett fenomen formades i Rom under medeltiden och under den tidiga renässansen.

Vad gör vi med historien?
Publicerad: 20 jun, 2019

Henrik Åström Elmersjö och Paul Zanazanian vill ta reda på hur lärare iscensätter omdiskuterad historia.

De låter kreativiteten flöda
Publicerad: 20 jun, 2019

Kursen Kulturslöjd har under juni samlat studenter som utforskar sitt konstnärliga uttryck i och genom slöjd.

Ljudkonst av Anders Lind visas i Sydkorea
Publicerad: 17 jun, 2019

Utställningen syftar till att undersöka interaktiv ljudkonst som plattform för musikaliskt samspel.

Utbildningsforskning och lokalhistoria ger hedersdoktorat
Publicerad: 14 jun, 2019

Vuokko Hirvonen och Åke Berggren, har vid humanistisk fakulteten utsetts till hedersdoktorer 2019.

Via kursen i Umeå kom de in på drömutbildningen
Publicerad: 13 jun, 2019

Umeåstudenterna Beatrice Stenmark och Emilia Marklund tog sig in på Modedesignprogrammet i Borås.

Katarina Pierre får Baltics samverkanspris 2019
Publicerad: 12 jun, 2019

Under Katarina Pierres ledning har Bildmuseet utvecklat och fördjupat enhetens signum.

Umeå universitet ger nybörjarkurs i meänkieli hösten 2019
Publicerad: 03 jun, 2019

Viktigt för språkets fortlevnad och utveckling att dessa kurser erbjuds varje år.

Roger Jacobsson får Skytteanskas guldmedalj
Publicerad: 27 maj, 2019

Medaljen delades ut vid Samfundets årshögtid den 24 maj.