Nyheter från humanistiska fakulteten

Vad gör vi med historien?
Publicerad: 20 jun, 2019

Henrik Åström Elmersjö och Paul Zanazanian vill ta reda på hur lärare iscensätter omdiskuterad historia.

De låter kreativiteten flöda
Publicerad: 20 jun, 2019

Kursen Kulturslöjd har under juni samlat studenter som utforskar sitt konstnärliga uttryck i och genom slöjd.

Ljudkonst av Anders Lind visas i Sydkorea
Publicerad: 17 jun, 2019

Utställningen syftar till att undersöka interaktiv ljudkonst som plattform för musikaliskt samspel.

Utbildningsforskning och lokalhistoria ger hedersdoktorat
Publicerad: 14 jun, 2019

Vuokko Hirvonen och Åke Berggren, har vid humanistisk fakulteten utsetts till hedersdoktorer 2019.

Via kursen i Umeå kom de in på drömutbildningen
Publicerad: 13 jun, 2019

Umeåstudenterna Beatrice Stenmark och Emilia Marklund tog sig in på Modedesignprogrammet i Borås.

Katarina Pierre får Baltics samverkanspris 2019
Publicerad: 12 jun, 2019

Under Katarina Pierres ledning har Bildmuseet utvecklat och fördjupat enhetens signum.

Umeå universitet ger nybörjarkurs i meänkieli hösten 2019
Publicerad: 03 jun, 2019

Viktigt för språkets fortlevnad och utveckling att dessa kurser erbjuds varje år.

Roger Jacobsson får Skytteanskas guldmedalj
Publicerad: 27 maj, 2019

Medaljen delades ut vid Samfundets årshögtid den 24 maj.

Bildning som motstånd
Publicerad: 14 maj, 2019

Tenderar diskussionen om bildning att vidmakthålla en patriarkal och konservativ tradition?

Lärmiljöers betydelse för studenters kreativa utveckling
Publicerad: 09 maj, 2019

I en ny avhandling undersöks lärmiljöer som stödjer studenters utveckling av kreativitet som kompetens.

De tar en snabbare väg till skolans värld
Publicerad: 26 apr, 2019

God stämning vid avslutningen för årets studenter som gått Snabbspåret för lärare och förskollärare.

Tidiga bilder av urfolk och antika reseskildringar i Grekland
Publicerad: 09 apr, 2019

Hur skildrades urfolk i Arktis och vad går att utläsa visuellt av antikens reseskildrare?

”Blow Up the Humanities”
Publicerad: 09 apr, 2019

Gästprofessor Toby Miller medverkade nyligen på ett seminarium om humanioras framtid.

Skytteanska samfundet prisar Glenn Sandström
Publicerad: 04 apr, 2019

Skytteanska Samfundet har tilldelat Glenn Sandström samfundets pris till en yngre välförtjänt forskare.

Tredje gruppen nyanlända lärare har fullföljt Snabbspåret
Publicerad: 03 apr, 2019

Avslutning för nyanlända lärare och förskollärare på utbildningen Snabbspåret vid Umeå universitet.