Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 juli 2020)

Nyheter från humanistiska fakulteten

En historisk termin – dekanerna sammanfattar
Publicerad: 03 jul, 2020

Coronapandemin har gjort vårterminen speciell, Åsa Karlsson Sjögren och Torkel Molin sammanfattar.

Arkeologen Paul Bahn hedersdoktor i Umeå
Publicerad: 16 jun, 2020

Den brittiske arkeologen Paul Bahn har av humanistiska fakulteten utsetts till hedersdoktor 2020.

"Bergtagen" – examensutställning online
Publicerad: 16 jun, 2020

Kandidateleverna på Konsthögskolan inviger sin examensutställning "Bergtagen" online.

Forskning.se: Umeålaboratorium analyserar spår från forntida klimatkriser
Publicerad: 12 jun, 2020

Hur klarade våra förfäder extrema klimathändelser? Klimatarkeologer söker svar.

Protestvågen behöver ses i ett sammanhang
Publicerad: 05 jun, 2020

Protestvågen bör ses i ett sammanhang av tidigare protester mot rasism och polisbrutalitet, säger Jesper Enbom

En viral världshistoria
Publicerad: 04 jun, 2020

Internationellt samtal om pandemier förr och nu med bl.a. historikerna Janet McCalman och Per Axelsson.

Samisk språkanvändning kan öka bland samiska elever
Publicerad: 01 jun, 2020

Ny avhandling om vilka faktorer som möjliggör eller hindrar samisk språkanvändning i sameskolan.

Funktionsnedsättning hinder för jobb och partner
Publicerad: 27 maj, 2020

Historikern Lotta Vikström om villkoren för personer med funktionsnedsättningar från 1800-talet och framåt.

Skolresor och den framtida medborgaren
Publicerad: 18 maj, 2020

I en ny avhandling granskas hur skolresor i Portugal använts för att forma medborgarna och nationen.

Latency Music – nytt verk av Anders Lind
Publicerad: 12 maj, 2020

Norrbotten Neo uruppför tonsättaren Anders Linds verk Latency Music för nätverksmusicerande ensemble.

Humlab går den extra milen
Publicerad: 29 apr, 2020

Under tiden som campus hållit stängt och allt flyttats online har Humlab tagit på sig en av ledartröjorna.

Tranströmer och det politiska
Publicerad: 29 apr, 2020

I antologin Tranströmer och det politiska undersöks den tranströmerska poesins förhållande till politiken.

Utredare vill göra om fria skolvalet
Publicerad: 27 apr, 2020

Björn Åstrand, Umeå universitet och regeringens särskild utredare, bakom ny utredning om skolsegregationen.

Högt betyg till Humlab
Publicerad: 22 apr, 2020

Vetenskapsrådet ger högsta betyg åt Swedish Humanities Labs där Humlab är en av huvudaktörerna.

Kan naturen skapa litteratur?
Publicerad: 16 apr, 2020

Kan fjärilen och kronbladet själva skriva in sig i dikten? Ny avhandling av Jenny Jarlsdotter Wikström.