Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 maj 2020)

Nyheter från humanistiska fakulteten

Samisk språkanvändning kan öka bland samiska elever
Publicerad: 01 jun, 2020

Ny avhandling om vilka faktorer som möjliggör eller hindrar samisk språkanvändning i sameskolan.

Funktionsnedsättning hinder för jobb och partner
Publicerad: 27 maj, 2020

Historikern Lotta Vikström om villkoren för personer med funktionsnedsättningar från 1800-talet och framåt.

Skolresor och den framtida medborgaren
Publicerad: 18 maj, 2020

I en ny avhandling granskas hur skolresor i Portugal använts för att forma medborgarna och nationen.

Latency Music – nytt verk av Anders Lind
Publicerad: 12 maj, 2020

Norrbotten Neo uruppför tonsättaren Anders Linds verk Latency Music för nätverksmusicerande ensemble.

Humlab går den extra milen
Publicerad: 29 apr, 2020

Under tiden som campus hållit stängt och allt flyttats online har Humlab tagit på sig en av ledartröjorna.

Tranströmer och det politiska
Publicerad: 29 apr, 2020

I antologin Tranströmer och det politiska undersöks den tranströmerska poesins förhållande till politiken.

Utredare vill göra om fria skolvalet
Publicerad: 27 apr, 2020

Björn Åstrand, Umeå universitet och regeringens särskild utredare, bakom ny utredning om skolsegregationen.

Högt betyg till Humlab
Publicerad: 22 apr, 2020

Vetenskapsrådet ger högsta betyg åt Swedish Humanities Labs där Humlab är en av huvudaktörerna.

Kan naturen skapa litteratur?
Publicerad: 16 apr, 2020

Kan fjärilen och kronbladet själva skriva in sig i dikten? Ny avhandling av Jenny Jarlsdotter Wikström.

Undervisning i tider av pandemi
Publicerad: 09 apr, 2020

Linn Eckeskog berättar om hur det är att ställa om sin undervisning på grund av Corona-pandemin.

Forskarvardag i skuggan av pandemin
Publicerad: 08 apr, 2020

Hur har forskarvardagen förändrats efter närmare fyra veckor av mer eller mindre isolerad tillvaro?

Tips på bra ”påskekrim”
Publicerad: 06 apr, 2020

Katarina Gregersdotter, litteraturforskare och ledamot i Svenska deckarakademin, bjuder på lästips i påsk.

Queera digitala förbindelser i fokus
Publicerad: 07 apr, 2020

Internet har förändrat människors sätt att få kontakt. Det är inte minst tydligt i hbtq-personers liv.

Viktigt att forskare deltar i samhällsdebatten
Publicerad: 27 mar, 2020

Hans Adolfsson klargör vikten av att forskare hörs i samhällsdebatten, och universitetets roll i sammanhanget.

Bildmuseet stänger tillfälligt
Publicerad: 20 mar, 2020

Bildmuseet följer andra statliga konstmuseer och stänger med anledning av coronasituationen.