Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 maj 2020)

Alkoholmissbruk ökar risken för våld mot gravida
Publicerad: 08 jan, 2019

Risken för våld i nära relation under graviditeten ökar om partnern dricker för mycket alkohol.

Arbetslöshet ger stor försämring i hälsorelaterad livskvalitet
Publicerad: 26 jun, 2019

En arbetslös förlorar hälsorelaterad livskvalitet motsvarande ett år vart tionde år jämfört med en arbetande.

Att se ultraljud av halskärl minskar sjukdomsrisk
Publicerad: 04 dec, 2018

Personer som ser ultraljud på sina åderförkalkade halskärl får minskade riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom.

Barn i fokus i nedräkning om klimatet
Publicerad: 14 nov, 2019

Barnen kommer att drabbas särskilt hårt om inte klimatförändringarna begränsas visar ny rapport.

Brister i hälsoundersökning av asylsökande
Publicerad: 29 maj, 2019

Många asylsökande genomgår inte någon hälsokontroll i Sverige. Det saknas ett enhetligt system.

Brister i vården skapar ökad ohälsa hos transpersoner
Publicerad: 19 nov, 2018

Transvården behöver mer resurser och höjd kunskapsnivå. Det visar Ida Linanders avhandling.

Bukfetma vanligt bland kvinnor på Indonesiens landsbygd
Publicerad: 24 okt, 2018

Bukfetma är sju gånger vanligare bland kvinnor än bland män på den indonesiska landsbygden.

EU lyfter fram Zika-samarbete som enastående
Publicerad: 11 nov, 2019

Enastående exempel på internationellt forskningssamarbete, anser EU om ZikaPLAN där Umeå har nyckelroll.

Extrem värme hotar att överbelasta sjukvården i hela världen
Publicerad: 29 nov, 2018

Ny rapport visar att extrem värme skadar vår hälsa och hotar att överbelasta sjukvården i hela världen.

Extremväder kommer påverka folkhälsan
Publicerad: 16 aug, 2018

“Extremväder kommer påverka folkhälsan”

Forskare efterlyser ny strategi mot coronaviruset
Publicerad: 09 mar, 2020

Sverige borde lärt av andra länder och agerat mer aktivt tidigt mot coronaviruset, argumenterade forskare.

Forskningsprogram om sociala medier, sociala nätverk och beteendeförändringar
Publicerad: 28 aug, 2019

Hur hälsa och träning kan stärkas med sociala medier är frågan för forskningsprogrammet STAR-C.

Forte beviljar drygt 50 miljoner till Umeåforskare
Publicerad: 03 okt, 2018

Nio forskningsprojekt delar på drygt 35 miljoner kronor från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Fyra forskare om klimathotet
Publicerad: 14 feb, 2019

Lyssna på fyra föreläsningar om klimathotet och därefter även lyssna – och delta! – i en paneldebatt.

Generöst stöd från Familjen Erling-Persson Stiftelse
Publicerad: 20 dec, 2019

Donationen täcker stipendier för upp till åtta tredjelandsstudenter årligen i fem år.