Bild: Robert Djärv

Masterprogrammet i fri konst

  • Antal högskolepoäng 120 hp
  • Studietid 2 år (heltid)
  • Nivå Avancerad nivå
  • StarttidHösttermin 2024

Som student hos oss får du en god inblick i och förståelse för konstens roll i dagens samhälle och hur den har förändrats över tiden. Vidare övar du din förmåga att kritiskt granska, debattera och skriva om konst. Fokus ligger på det egna individuella konstnärliga uttrycket. På masterprogrammet fördjupar du dessa färdigheter samt ägnar dig än mer åt ditt egna konstnärliga arbete.

Under utbildningen

Många av skolans gästlärare och professorer är internationellt verksamma konstnärer vilket, förutom att en stor del av undervisningen sker på engelska, för internationella influenser till skolan. Varje årskurs har en handledare som följer sin klass studenter under året. Eftersom en stor del av utbildningen består av eget konstnärligt arbete så ligger ett stort ansvar på dig som enskild student att i samråd med din handledare upprätta planer för dina studier. Därutöver är skolans alla lärare tillgängliga och erbjuder ateljésamtal/ handledning för samtliga studenter.

Varje student har en egen ateljéplats och tillgång till skolans välutrustade verkstäder och projektrum för trä, metall, gips, brons, grafik, foto, video och datorbaserat arbete. Förutom eget konstnärligt arbete består studierna av kurser och workshops, seminarier, föreläsningar och fältstudier. Vid sidan av obligatoriska kurser så fastställs schemat utifrån de utbildningsråd som hålls varje termin med studentrepresentanter, professorer, studierektor och studiesamordnare.

Examination under ditt sista läsår sker i form av en soloutställning, en uppsatsskrivning och en med klassen gemensam examensutställning.

Efter utbildningen

Masterprogrammet i fri konst riktar sig till den som vill fördjupa sitt konstnärliga kunnande för att kunna arbeta professionellt som konstnär i Sverige eller utomlands alternativt inom områden där konstnärlig kunskap och forskning är av betydelse.

Examen

Konstnärlig masterexamen i fri konst

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Tack! Ditt ärende/fråga har skickats.

Ladda om sidan om du vill ställa en ny fråga.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Programmet ges av:
Konsthögskolan i Umeå
Kontaktperson för programmet är:
Micael Norberg

Anmälan och behörighet

Bildmuseet

Bildmuseet, en del av konstnärligt campus...

Bra att veta

Hjälp att välja

Vad ska jag läsa och hur planerar jag bäst mina studier? Här finns tips på hur du kan komma vidare.

Läsa på universitet – så funkar det

Vad händer efter ansökan, hur funkar tentor, hinner man annat än att plugga? Svar på en massa bra frågor.

Vad händer nu? Viktiga datum

När kommer antagningsbeskedet? När måste jag svara? Se de datum som gäller för din anmälan och läsåret.

Läsa på distans

Frihet att plugga där du är, med eller utan träffar. Våra kurser och program på distans håller hög kvalitet.

Studentliv

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och utbildning med djup och bredd.

Hitta bostad

Bo i lägenhet, studentrum eller kollektiv? Tips för dig som söker bostad i Umeå.