Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Personalbild Loïs Vanhée

Loïs Vanhée

Undervisning och forskning inom etisk och ansvarsfull AI, ångestkänslig planering, samhällssimulering i krissituation samt ansvarsfull designpedagogik.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Universitetslektor vid Institutionen för datavetenskap
Plats
MIT-huset, Umeå universitet, MIT.C.439 Umeå universitet, 901 87 Umeå

Mitt främsta forskningsintresse är hur man använder AI för det sociala intresset, under det allmänna spektrumet av etisk och ansvarsfull AI.

Gällande mer konkreta riktningar arbetar jag för närvarande med att utforma AI-system som kan redovisa och agera för att undvika att orsaka ångest hos mänskliga användare. Värt att notera är att jag personligen bidrar till fältet ångestkänslig planering i markoviska miljöer.

Jag är också involverad i att studera hur ansvarsfull design lärs ut för närvarande, samt att utveckla riktlinjer, metoder och verktyg för hur denna disciplin bäst ska läras ut i framtiden.

Slutligen bidrar jag till studien av att använda social simulering i krissituationer. Jag har varit huvuddesigner för ASSOCC-projektet – en av de mest kompletta sociala simuleringarna av covid-19-pandemin, och ett av de största sociala simuleringsprojekt som någonsin skapats.

Tidigare har jag arbetat mycket med social simulering, modellering (mänskliga värden, mänskliga kulturer), Markov-beslutsprocesser och robotteknik. Jag har också jobbat en hel del med multiagent-systemtekniker och arbetat i industrin i ett år.

(Partiell) portfölj

Offentlig kod

Medlem i CRAFT Research Lab

Forskargrupper

Gruppmedlem

Forskningsprojekt

1 mars 2020

Jag undervisar på följande kurser:

Artificiell intelligens - grunderna; MSc

Datavetenskaplig logik; BSc