TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Du är antagen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet, REGULJÄR. Här får du information om vad du måste göra, hur och när. Du kan även här läsa mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!
Du måste delta vid uppropet och registrera dig på den första kursen.
a. Upprop
När du har tackat ja till din plats, måste du delta vid uppropet för att få behålla din plats på programmet. För den här kursen gör du det i samband med programstarten, MÅNDAG den 31 AUGUSTI. Obs! Om du inte kan vara med på uppropet pga exempelvis sjukdom måste du meddela Infocenter i förväg, annars förlorar du din plats och vi kommer därmed att lägga ett tidigt avbrott på dig.
b. Registrering på din första kurs
På programmets första kurs ska du själv registrera dig via studentwebben innan kursstart. Det kan du göra mellan 24-31 augusti. Om du inte har registrerat dig senast den 31 augusti förlorar du din plats på kursen. Instruktioner för självregistrering hittar du här.
Obs! För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id (användarkonto).
Jag vill aktivera mitt Umu-id
Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig
Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord eller användarnamn
Mer information:
Vi ses på Umeå universitet kl 10.30 den 31 augusti för upprop och kursstart. Se detaljerat schema för uppstartsdagen i informationsbrevet nedan.
Informationsbrev ny student med info om uppstart
Dagen inleds med upprop och information, därefter påbörjar du din första kurs på programmet.
Programstart 31 augusti
Dagen inleds med programstart kl 10.30 i Aula Nordica.
Kursstart 31 augusti och 1 september
13.00-17.00 Kursstart fördelat på två dagar i två olika grupper, gruppindelning och salar framgår av schemat nedan.
Schema till din första kurs hittar du här:
Datorvänlig version
Mobilvänlig version
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (TUV) är kursansvarig för den första kursen på programmet - "Studie- och yrkesvägledningens grunder, 15 hp ". Kursens upplägg och uppgifter kommer att finnas på kurssajten i Canvas i god tid innan kursstart.
Kursplan med litteraturlista finner du här: Kursplan 6SY003
Kursansvarig lärare är Ulrika Engfors Holmbom.
Lärplattformen Canvas
Den lärplattform som kommer att användas under programmets första kurs heter Canvas. Där hittar du allt du behöver för kursen, som till exempel information om kursen och dess uppgifter, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Det är också på Canvas du lämnar in dina uppgifter.
OBS - Efter den 31 aug kommer endast de som har registrerat sig att ha behörighet till kurssajten. Som nämnts inledningsvis måste du själv se till att du blir registrerad på kursen enligt givna instruktioner. För att kunna logga in på Canvas behöver du aktivera ditt UMU-id.
Fäll ihopNär du påbörjar din praktik termin 3 måste du för ansvarig rektor visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister. Beställ ett intyg i god tid innan din praktik - handläggningstiden är ca två veckor. Obs! Tänk på att intyget är giltigt endast 1 år från beställningsdatumet. Ansökningsblankett finns på polisens webbplats
Fäll ihopUmePedagogerna (UmPe) är kårsektionen för studenter som läser ett lärarprogram eller studie- och yrkesvägledarprogrammet. Vi på UmPe vill hälsa alla nya studenter välkomna till Umeå universitet och lärar-/studie- och yrkesvägledarprogrammet! Ni har en spännande tid framför er innan ni en dag förhoppningsvis tar er examen.
Mer information om UmPe och livet som student hittar du på vår hemsida www.umpe.se. Gilla även vår facebooksida "UmePedagogerna"
UmPe har tre underföreningar som kommer anordna mottagning, evenemang och gemenskap. Er underförening är:
Hectos - Studenter som läser till studie- och yrkesvägledare, ämneslärare med inriktning 7-9 och gymnasiet, yrkeslärarprogrammet, speciallärar- och specialpedagogprogrammet samt KPU.
Samtliga tre föreningar kommer anordna mottagning för sina nya studenter som du är varmt välkommen att delta på, mer information om respektive mottagning hittar du i facebookgruppen "UmPes evenemangsgrupp"
Återigen välkommen till UmPe och vi ses på programstarten!
Fäll ihopVälkommen till Umeå universitet
Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!
Ny student på Umeå universitet
Fäll ihopAktivera ditt Umu-id
Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel
När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.
Det här funkar ju inte. Hjälp!
Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.
Fäll ihopSkaffa Umu-kort
När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som
Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.
Fäll ihopTillgång till hela Microsoft Office 365
Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.
Läs om Office 365 och hur du installera det till din dator.
Fäll ihopGå med i en studentkår
Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.
Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?
Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.
På Umeå universitet har vi tre studentkårer
Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.
Fäll ihop
Om något krånglar finns Infocenter
Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter ger svar, hjälp och vägledning
Fäll ihop