Huvudmenyn dold.

Historia

Att försöka förklara det förflutna, förstå nuet och få insikter om framtiden är det som driver varje historiker. Förr hade kungar och krig en framskjuten plats inom historieforskningen. Numera intresserar sig historiker mest för de breda folklagrens historia. Arbetarklassens, böndernas, de lägre tjänstemännens, kvinnornas och barnens historia har fått en mer framträdande plats.

Reportage

”Demokratin är inte ett tillstånd – det är en process”

I år har Sverige haft demokrati i 100 år. Hur kan forskning och utbildning upprätthålla och stärka den?

Att möjliggöra forskning - forskningsdata för framtiden

Forskaren Per Ambrosiani samtalar om forskningsdata med bibliotekarien Sanna Isabel Ulfsparre.

Lärdomshistoriska samfundet har 2022-2024 sitt säte i Umeå

Lärdomshistoriska samfundet grundades 1935 för att främja den idé- och lärdomshistoriska forskningen.

Veckans humanist: Anna Sténs

Hon är chef för Folkrörelsearkivet och verksam som historiker vid Humanistiska fakulteten.

Militärhistoriepodden: "Vikingarnas tunga infanteri"

Nytt avsnitt av Militärhistoriepodden med Peter Bennesved och Martin Hårdstedt behandlar Vikingarnas historia.

Forskningsprojekt

Dela land: samisk resursförvaltning i äldre tid
Forskningsområde: Historia, Samisk forskning
Tid 17 januari 2022 till 31 december 2024