Huvudmenyn dold.

Historia

Att försöka förklara det förflutna, förstå nuet och få insikter om framtiden är det som driver varje historiker. Förr hade kungar och krig en framskjuten plats inom historieforskningen. Numera intresserar sig historiker mest för de breda folklagrens historia. Arbetarklassens, böndernas, de lägre tjänstemännens, kvinnornas och barnens historia har fått en mer framträdande plats.

Reportage

”Demokratin är inte ett tillstånd – det är en process”

I år har Sverige haft demokrati i 100 år. Hur kan forskning och utbildning upprätthålla och stärka den?

Att möjliggöra forskning - forskningsdata för framtiden

Forskaren Per Ambrosiani samtalar om forskningsdata med bibliotekarien Sanna Isabel Ulfsparre.

Lena Berggren leder ny utbildningssatsning

Lena Berggren leder ny utbildning vid Folkuniversitetet för att främja demokrati och förebygga radikalisering.

Veckans humanist: Peter Sköld

Veckans humanist är Peter Sköld, han är professor i historia, samisk kultur och samhällsutveckling.

Veckans humanist: Svante Norrhem

Veckans humanist är Svante Norrhem, lektor i historia vid Lunds universitet, tidigare verksam vid Umu.

Forskningsprojekt

Ensam är stark? – ensamboendets förändring och konsekvenser i Sverige 1900–2017
Forskningsområde: Demografi, Historia
Tid 30 juni 2020 till 30 juni 2023