"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vår forskarutbildning

Har du intresse för kost och måltider och vill förstå mer? Trivs du i universitetsmiljön och med att planera ditt eget arbete? Då är studier på forskarnivå något för dig!

Att vara forskarstuderande inom kost- och måltidsvetenskap innebär att du förvärvar kunskap om och praktisk erfarenhet av att bedriva vetenskapliga studier inom ett spännande och tvärvetenskapligt område. I dagsläget är nio doktorander antagna till forskarutbildning i kost- och måltidsvetenskap.

Forskarstudier pågår under fyra års tid (240 hp) och under forskarstudier kan även undervisning eller annan institutionstjänstgöring ingå i mindre omfattning. Alla doktorander vid institutionen har en doktorandtjänst, vilket innebär att de är anställda och betraktas som en i kollegiet. Som doktorand har du tillgång till en arbetsplats, dator och handleds av någon av institutionens forskare. Alla doktorander har en huvudhandledare och minst en biträdande handledare. Biträdande handledare kommer ofta från något annat ämne, eftersom vi samarbetar med andra forskningsämnen inom samhällsvetenskap, medicin och naturvetenskap.

För mer information se vår allmänna studieplan för forskarutbildning i kost- och måltidsvetenskap, alternativt kontakta forskarutbildningsansvarig vid institutionen.

Behörighet

För att kunna söka till forskarutbildningen i kost- och måltidsvetenskap krävs:

  • avlagd examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper
  • fullgjorda kursfordringar om minst 90 hp i ämnet kost- och måltidsvetenskap, kostvetenskap, dietetik, hem- och konsumentkunskap eller måltids- och restaurangvetenskap. Särskild behörighet har också den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper

Avhandlingar

Kost- och måltidsvetenskap (från 2020)

13. Linda Berggren
Titel: “It’s not really about the food, it’s about everything else”: pupil, teacher and head teacher experiences of school lunch in Sweden
År: 2021

12. Joachim Sunqvist
Titel: Eat, Meet, Fly, Repeat: the contextuality of business travellers’ meals 
År: 2020

Kostvetenskap (1995 - 2019)

11. Ingela Bohm
Titel: "We're made of meat, so why should we eat vegetables?": food discourses in the school subject home and consumer studies
År: 2016

10. Cecilia Lindblom
Titel: Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet: förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
År: 2016

9. Ethel Kautto
Titel: Is it the gluten-free diet that matters the most?: Food, gender and celiac disease
År: 2014 

8. Åsa Svensson
Titel: Assessment of dietary intake in young populations using new approaches and technologies 
År: 2014

7. Maria Waling
Titel: Dietary and metabolic effects of a 2-year lifestyle intervention in overweight and obese children
År: 2011

6. Petra Ryden
Titel: Toward an understanding of the barriers to and facilitators of dietary change
År: 2011

5. Catharina Bäcklund
Titel: Promoting physical activity among overweight and obese children: Effects of a family-based lifestyle intervention on physical activity and metabolic markers
År: 2010

4. Cecilia Olsson
Titel: Celiac disease in Swedish children and adolescents: variations in incidence and essentials of gluten-free eating with a youth perspective
År: 2008

3. Inger Öhlund
Titel: Health implications of dietary intake in infancy and early childhood
År: 2008

2. Linda Hagfors
Titel: A Mediterranean dietary intervention study of patients with rheumatoid arthritis
År: 2003

1. Christel Larsson
Titel: Young vegetarians and omnivores: Dietary habits and other health-related aspects 
År: 2001

 

Forskarutbildningsansvarig

Elisabeth Stoltz Sjöström
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 50 07

Läs mer om våra pågående doktorandprojekt

Savojkålshuvud på ett bord.
Alternativa proteiner för ett hållbart EU

Doktorandprojektet undersöker faktorer som påverkar europeiska konsumenters acceptans av alternativa proteiner för att stödja övergången till ett hållbart livsmedelssystem.

Broccoli på ett bord.
Näringstillstånd och nutritionsproblem hos personer med kronisk njursjukdom

Forskningsprojektet undersöker hur man bäst kan använda GLIM-kriterierna för att diagnostisera undernäring hos patienter med kronisk njursjukdom

Nyttiga råvaror på ett bord och kosttillskott i pillerform i en sked bredvid.
Vegansk gastronomi – Ett kulturanalytiskt perspektiv

Projektet undersöker hur vegansk gastronomi utvecklas och förstås genom sociala och kulturella aspekter.

Kvinna som förbereder matlådor. Vy uppifrån.
Personcentrerad kostutbildning för typ 1-diabetes

Studien utvärderar effekterna av en personcentrerad kostutbildning för vuxna med typ 1-diabetes jämfört med nuvarande praxis.

Händer håller i flera kantareller.
Smak för framtiden

Projektet undersöker hur livsmedel från svenska Arktis kan bidra till biodiversitet och resiliens i livsmedelssystemet genom att rikta sig till ungdomar och uppmuntra deras nyfikenhet på nya smaker.

En skolmåltid för alla

Syftet med projektet är att öka kunskapen om maten och miljön under skollunchen för elever diagnosticerade med ADHD eller autismspektrumtillstånd.

Vårdpersonal diskuterar
Muskelmassa vid sjukdomsrelaterad undernäring

Projektet undersöker och avser förbättra bedömning och diagnostisering av undernäring, med fokus på muskelmassa.

Bild på tidtagarur.
Elitidrottselevers komplexa matvardag

Projektet undersöker hur svenska elitidrottselever på gymnasiet hanterar sina ökade energi- och näringsbehov samt hur skolor och lärare stödjer dem.

Bild på gastronomistudenter
Komplexiteten i hållbar gastronomi

Projektet undersöker kulturens roll i att hantera hållbarhetsutmaningar och möjligheter inom den gastronomiska sektorn i Sverige.

Nortpop
Kostundersökningsmetoder och kost under tidig barndom

Projektet undersöker metoder för att studera barns kostintag och bedöma kostdata, samt vad småbarn äter och dess påverkan på hälsa och utveckling.

Dietist på distans – en utvärdering av internetbaserad dietistbehandling inom hälso- och sjukvård

Genom projektet uppmärksammas särskilt upplevda erfarenheter av behandling via videomöten ur både dietisters och patienters perspektiv.

Måltidsverksamheten på sjukhus

Doktorandprojektet ska studera en omorganisation av måltidsverksamheten vid en region i Sverige.

Senast uppdaterad: 2025-05-09