Bild: Mikael Lundgren, MIKAEL LUNDGREN UMEA, Fotograf Mikael Lundgren, Umeå, Sweden. +4690-137550 Bilderna får disponeras av Konsthögskolan i Umeå och konstnärerna i sin egen verksamhet för information och marknadsföring.

Linn Byrkjeland

f. 1991, Korsholm, Finland

 

A Slender Arc of Light, 2023
Installation med akrylmåleri på bomullsduk

Mikrokosmos, 2023
Blyertsteckningar på papper

Linn Byrkjeland arbetar med måleri och teckning för att skapa visuella berättelser i ett mytologiskt laddat universum inspirerat av skogarna i Korsholm i Finland, där hon växte upp. De varelser och scenarier som hon konstruerar rör sig mellan de jordiska elementen, rymden och andra dimensioner. Byrkeland kombinerar det rationella och det absurda för att metodiskt luckra upp våra djupt rotade verklighetsuppfattningar och låta oss omfamnas av en parallell värld.

I verket A Slender Arc of Light undersöker Byrkjeland färg, form och rörelse i både bild och rum. Genom kraftfulla penseldrag och svävande målningar skapar hon fönster till sitt universum – ett sätt att se in och att se ut. Fönster som gränser mellan dimensioner och rum, som genomskinliga förbindelser mellan två världar.

Se intervjun med Linn Byrkjeland.

Senast uppdaterad: 2023-06-20