Bild: Mikael Lundgren, MIKAEL LUNDGREN UMEA, Fotograf Mikael Lundgren, Umeå, Sweden. +4690-137550 Bilderna får disponeras av Konsthögskolan i Umeå och konstnärerna i sin egen verksamhet för information och marknadsföring.

Therése Hurtig

f. 1987, Norrköping

 

Bo Peep? Ah ha ha ha!, 2023
Serie av fyra oljemålningar på linneduk

Therése Hurtig arbetar främst med måleri och teckning, ofta förankrat i nostalgi och populärkultur. Hon intresserar sig för det primitiva, instinktiva och irrationella hos människan och ser skapandet som ett sätt att bena ut och försöka förstå de psykologiska motstridigheter som ligger i människans natur.

Verket Bo Peep? Ah ha ha ha! består av en serie målningar baserade på scener ur Walt Disney’s De tre små grisarna. Nakna gris-rumpor i flykt från den stora stygga vargen väckte främmande känslor av lust och äckel hos Hurtig som barn. Senare skulle hon förstå att det handlade om ett slags sexuellt uppvaknande. Under processen har hon fokuserat på begrepp som ”tabu” och ”samtid” och hur omvärldens påverkan formar en människa under uppväxten. Frågan hon ställer är: När sammanflätas, eller rentav erövrar samhällets sociala strukturer och normer våra medfödda, instinktiva begär och drifter?

Se intervjun med Therése Hurtig.

Senast uppdaterad: 2023-06-20