Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)
Jessika Wide är universitetslektor och meriterad lärare i statsvetenskap. Hennes forskningsintressen rör kön och politik, brukarinflytande samt äldreomsorg och marknadisering.
Mina forskningsintressen rör (1) kön och politik, (2) brukarinflytande samt (3) äldreomsorg och marknadisering. Därutöver har jag ett allmänt intresse för kommunalpolitik, lokaldemokrati, social representativitet och politiska partier.
(1) Kön och politik
Jag forskar om kvinnors politiska representation med särskilt fokus på den kommunala nivån i Sverige. Mer specifikt är jag intresserad av de politiska partiernas könskvotering och kandidatnominering inför de allmänna valen såväl som kvinnorepresentationen i kommunfullmäktige och kommunala bolagsstyrelser. Jag bidrog med en expertrapport om social representativitet i politiken till 2014 års Demokratiutredning. Jag har även publicerat artiklar om jämställdhet och medborgares politiska deltagande i stadsregioner såväl som (det frånvarande) jämställdhetsperspektivet i 2008 års Grundlagsutredning.
(2) Äldreomsorg och marknadisering
Jag forskar för närvarande inom ramen för projektet ”Med företaget som förebild? Om kommunal hemtjänst i en marknadiserad äldreomsorg” (med David Feltenius). Efter införandet av lagen om valfrihetssystem (LOV) har det inom många kommuner uppstått en marknad av olika typer av utförare inom hemtjänsten: privata, offentliga och ideella. Frågan är hur kommunerna använder strategier för att utveckla verksamheten i denna kontext. Projektets syfte är att beskriva och förklara utformandet, mottagandet och genomförandet av strategier för den kommunala hemtjänsten inom en konkurrensutsatt äldreomsorg. Projektet pågår 2019-2021 och finansieras av Forte.
(3) Brukarinflytande
Jag forskar också om brukares kollektiva inflytande inom vård och omsorg genom brukarorganisationer, som pensionärsorganisationer och patientorganisationer. Fokus ligger på pensionärsråd och patientråd. Detta uttrycktes bland annat inom ramen för forskningsprojektet ”En ren affärsangelägenhet? Om pensionärsorganisationernas deltagande och inflytande i en marknadsanpassad äldreomsorg” (med David Feltenius, finansierades av MUCF). Det projektet syftade till att beskriva och förklara pensionärsorganisationernas möjligheter till deltagande och inflytande kring frågor som berör en marknadsanpassad äldreomsorg inom ramen för dialogprocesser på lokal nivå.
Jag är sedan 2016 inplacerad som meriterad lärare vid Umeå universitet.
Jag undervisar främst på programkurser om offentlig förvaltning (Internationella kris- och konflikthanteringsprogrammet, Socionomprogrammet och Vårdadministrativa programmet). Därutöver handleder jag och examinerar uppsatser på alla nivåer.
Jag är koordinator för statsvetenskap på Vårdadministrativa programmet samt representerar statsvetenskap i Socionomprogrammets programråd.
Jag har anlitats som extern föreläsare i olika sammanhang på teman som anknyter till svensk politik och förvaltning, särskilt på kommunal nivå. Jag kommenterar nyheter och kartläggningar i media rörande offentlig förvaltning, social representativitet och kommunalpolitik.
Ledamot i styrelsen för Företagsforskarskolan samt i universitetets elektorskollegium. Institutionens arbetsplatsombud för SACO. Pro-inspektor för Umeå Studentkår.