"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Förskollärarprogrammet

Du är antagen till Förskollärarprogrammet DISTANS och är varmt välkommen till Umeå universitet! Här får du information om vad du måste göra inför kursstarten. Du kan även läsa lite mer om Förskollärarprogrammet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i vår!

Så här börjar du

 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  Du måste registrera dig på den första kursen och sedan delta vid uppropet och programstarten för att behålla din plats på programmet.

  Registrering på din första kurs

  På programmets första kurs ska du själv registrera dig via studentwebben innan kursstart. Det kan du göra under perioden 8/1-15/1 2024. Om du inte har registrerat dig senast 15/1 förlorar du din plats på kursen.

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt UMU-id.

  Jag vill aktivera mitt UMU-id.

  Jag har ett aktiverat UMU-id och vill registrera mig.

  Jag har ett aktiverat UMU-id men glömt mitt lösenord

  Upprop

  När du har tackat ja till din plats på antagning.se, registrerat dig på första kursen via studentwebben, måste du delta på det digitala uppropet och programstarten 15/1 2024. Om du inte kan vara med på uppropet och programstarten måste du meddela kursansvarig lärare Helena Rosqvist detta i förväg, annars förlorar du din plats.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  2024-01-15

  Tid: Kl. 8.30 - 12.00

  Programstart och upprop 15 januari

  Dagen inleds med ett digitalt upprop och information från Lärarhögskolan, därefter påbörjar du din första kurs på programmet med en kursintroduktion. Välkommen!

  Fäll ihop

Om kursen

 • Information

  Programmet ges på distans med 100% studietakt. Undervisningen och studier genomförs digitalt via Umeå universitets lärplattform Canvas och Zoom. Förskollärarpprogrammet på distans innebär också träffar på Umeå universitet med inslag som är viktiga för att kunna utveckla kunskaper och kompetenser för det kommande yrket.

  Fysisk närvaro och/eller deltagande vid schemalagda digitala träffar vid obligatoriska moment fordras för godkänt resultat på kurserna, om inte annat anges i kurstillfällets gällande schema och information i lärplattform.

  Första kursen

  Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (TUV) är kursansvarig för den första kursen i förskollärarprogrammet.

  Efter programintroduktionen börjar du på din första kurs:
  6PE183 Förskollärare som profession (UK)
  Kursens upplägg och uppgifter presenteras på kursintroduktionen och kommer finnas på kurssajten i Canvas i samband med kursstarten.

  I första kursen ingår en obligatorisk träff på campus som innefattar två halvdagar och en heldag, från lunch till lunch 29/1-31/1. I kursen ingår även schemalagda obligatoriska digitala träffar via internet. Tillgång till dator med bredbandsuppkoppling krävs för att delta i kursen och fullgöra de uppgifter som ingår. Vid digitala examinerande tillfällen krävs kamera och headset för att säkerställa rättssäker examination.

  Läs mer om din första kurs i kursplanen
  Kursansvarig lärare: Helena Rosqvist

  Lärplattformen Canvas

  På Canvas hittar du allt du behöver för kursen, bland annat länkar till kursplan, studentwebben, medverkande lärare och schema. Det är också på lärplattformen som du hittar studieguide, skickar meddelanden till lärarna och lämnar in dina uppgifter.

  Det är bra att du innan kursstarten börjar bekantar dig med kurssajten.
  För att logga in på Canvas måste du ha ett aktiverat användarkonto (UMU-id). Logga in på Canvas

  Zoom

  Zoom för studenter - en guide

  Fäll ihop
 • Information gällande andra kursen och  verksamhetsförlagd utbildning (VFU), praktik

  Andra kursen

  6PE184 Att vara förskollärare (VFU)
  Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (TUV) är kursansvarig för den andra kursen som är en verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på en förskola. Den pågår under perioden 8/2-14/2 (5 dagar)

  Läs mer om din andra kurs i kursplanen
  Kursansvarig lärare: Helena Rosqvist

  Viktig information om din VFU-placering

  Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU), sammanlagt 30 hp, ska tillsammans med den universitetsförlagda delen skapa en helhet. Under VFU får du i stigande grad praktisera dina teoretiska kunskaper och utveckla din förmåga att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera undervisning med stöd av VFU-handledare.

  Redan under den första terminen får du under fem dagar följa en handledare och delta i verksamheten på en förskola. Du får inblick i vad det innebär att vara förskollärare och du får även möjlighet att pröva på att hålla i enskilda moment.

  Lärarhögskolan vid Umeå universitet har VFU-avtal med följande kommuner, Piteå, Arjeplog, Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors, Härnösand, samt alla kommuner i Västerbottens län.

  Lärarhögskolan ordnar VFU-platser för studenter med folkbokföringsadresser inom avtalsområdet. 

  Studenter med folkbokföringsadress utanför avtalsområdet, ordnar egen VFU-plats. Förutsättningar för dessa VFU-platser är att:

  • VFU-handledaren är en legitimerad förskollärare
  • VFU genomförs på en förskola där studenten inte har arbetat
  • VFU genomförs på en förskola där studenten inte har sina egna barn placerade

  Du får gärna börja söka efter en VFU-plats redan nu. Du kommer att få en blankett som du ska fylla i och mer information om VFU när väl programmet har startat.

  Har du frågor om VFU kan du kontakta Lärarhögskolans kansli på vfu.lh@umu.se

  Fäll ihop
 • Övrigt

  Frågor, vänligen kontakta

  För allmänna frågor hänvisas till Infocenter 

  Specifika frågor som rör t.ex. behörigheter och liknande vänligen kontakta Lärarhögskolans studievägledare Magdalena Hagelin.
  Du når henne på magdalena.hagelin@umu.se eller 090-786 68 76.

  Information från Umepedagogerna - din blivande kårsektion

  UmePedagogerna (UmPe) är kårsektionen för studenter som läser ett lärarprogram eller studie- och yrkesvägledarprogrammet. Vi på UmPe vill hälsa alla nya studenter välkomna till Umeå universitet och lärar-/studie- och yrkesvägledarprogrammet! Ni har en spännande tid framför er innan ni en dag förhoppningsvis tar er examen.

  Mer information om UmPe och livet som student hittar du på vår hemsida www.umpe.se. Gilla även vår facebooksida "UmePedagogerna" 

  UmPe har två underföreningar som kommer anordna mottagning, evenemang och gemenskap.

  Tuff - Studenter som läser till lärare inom förskolan, fritidshem, grundskolan F-3 och 4-6. http://tuffumu.se/

  Hectos - Studenter som läser till ämneslärare med inriktning 7-9 och gymnasiet, yrkeslärarprogrammet, speciallärar- och specialpedagogprogrammet samt KPU. http://hectos.nu 

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)