"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik vid Umeå universitet. Välkommen! Jag som skriver det här brevet heter Florian Schmidt och är programansvarig. Jag och mina kollegor hälsar dig varmt välkommen som student på vårt utbildningsprogram. Vi ser fram emot att få träffa dig och hoppas att du skall få en mycket givande studietid.

Så här börjar du

Om programmet

 • Programmets upplägg

  All undervisning på programmet sker i sal på Umeå universitetscampus. Studierna förutsätter heltidsstudier vilket innebär i genomsnitt 40 timmars arbete med inlärning varje vecka.

  I början av programmet läser du baskurser för att senare ha möjlighet att välja fortsättningskurser inom valbara inriktningar, som till exempel konstruktion. Kurserna läses som hel eller halvfartskurser. Kurser på halvfart betyder att två kurser läses parallellt med varandra.

  I de flesta kurser varvas teori med praktiska övningar och du får även möjlighet att arbeta i projektform. I varje kurs ingår en examination där du ska redovisa dina kunskaper. Formerna för examinationen varierar beroende på kursupplägget.

  För mer information om kurserna på programmet se programhemsidan.

  De allra flesta kurser administreras via lärplattformen Canvas.

  Under utbildningen kommer du att få goda möjligheter till kontakt med företag, till exempel för projekt- och examensarbeten. Vi har en modell för arbetsintegrerat lärande (Co-op), där du kan söka sommarjobb på ett lokalt maskintekniskt företag och göra företagsanknutna projektarbeten på några av kurserna i utbildningen.

  Mer information om utbildningen finns även på programwebben på Canvas, som du får tillgång till när du är registrerad på programmet.

  Fäll ihop
 • Repetitionskurs i matematik

  Institutionen för Matematik och matematisk statistik erbjuder en repetitionskurs i matematik för er som börjar ingenjörsprogram ht-24. Kursen heter Basfärdigheter i algebra och går veckan före ordinarie terminsstart, se inbjudan.

  Kursen innehåller en repetition av gymnasiematematiken, och är poänggivande och studiemedelsgrundande. Denna kurs har varit väldigt uppskattad av tidigare studenter och vi rekommenderar starkt att du läser den.

  Under denna vecka arrangeras också ett flertal aktiviteter där ni kommer att träffa varandra och studenter från högre årskurser, vilket är ett bra tillfälle att lära känna varandra.

  Kursen startar på måndag den 26 augusti kl. 9.00.

  Obs! Du söker kursen via Antagning.se. Anmälningskoden är UMU-58011.

  Läs mer om kursen och ditt schema på: https://www.umu.se/student/matematik-och-matematisk-statistik/basfardigheter-i-algebra/

  Fäll ihop
 • Kontakta oss

  Studievägledare:

  Catharina Åhgren
  E-post: catharina.ahgren@umu.se
  rum TEK.D.302, tfn. 090-786 78 92, nås via mobil 070-660 52 60 samt e-post under sommaren.

  Programansvarig:

  Florian Schmidt
  E-post: florian.schmidt@umu.se
  tfn. 090-786 76 11

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)