Hoppa direkt till innehållet
printicon

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2019

Som maskiningenjör arbetar du med utveckling av tekniska produkter. Robotar, bilmotorer, hissar och självgående skogsmaskiner är exempel på produkter som utvecklas och konstrueras av kreativa maskiningenjörer. Många produkter behöver också förbättras, göras mer miljövänliga och hållbara. För att möta dessa utmaningar är kunskaper inom maskinteknik av stor betydelse. Du kan arbeta med hela utvecklingsprocessen eller specialisera dig på något led. Många maskiningenjörer arbetar som arbetsledare.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.

Under utbildningen

Under dina tre år på programmet får du både teoretiska kunskaper och utvecklar praktisk erfarenhet i allt från datorstödd maskinritning till styr- och reglerteknik. Utbildningen täcker hela tillverkningsprocessen från ritning till färdig produkt.

Film: Vi utbildar teknikutvecklare!
Vi utbildar teknikutvecklare!

Är du intresserad av naturvetenskap och teknik? Hos oss lär du dig utveckla ny teknik för framtiden.

Praktiska övningar ingår i de flesta kurser, och du får även möjlighet att arbeta i projektform. Du får lära dig att bearbeta olika material genom svarvning och fräsning. Du får kunskap i att skapa fina detaljer med hjälp av CNC-styrda maskiner – och med en dator visualisera hur den färdiga komponenten ska se ut och beräkna dess hållfasthet. I andra övningar får du till exempel mäta vibrationer i en elmotor och räkna ut hur man kan förbättra dess konstruktion för att minska buller.

Täta kontakter med företag

Under tio veckor har du möjlighet att bredda din utbildning med kurser i till exempel projektledning, företagsekonomi eller engelska. Under utbildningen ges goda möjligheter till kontakt med företag, till exempel för projekt och examensarbeten. Vi har infört en modell för arbetsintegrerat lärande där du kan söka sommarjobb på ett maskintekniskt företag och göra företagsanknutna projektarbeten på några av kurserna i utbildningen.

Programöversikt

Efter utbildningen

Maskiningenjörer kommer alltid att behövas inom företag som utvecklar och tillverkar till exempel fordon, papper, stål och energi. Allt fler tekniskt avancerade produkter kräver en effektiv tillverkningsprocess och ingenjörer med rätt kompetens. Många maskiningenjörer arbetar som arbetsledare och chefer. Maskiningenjörer med kunskaper utöver de rent tekniska är eftertraktade på arbetsmarknaden.

Som maskiningenjör inom tillverkningsindustrin kan du få ta ansvar för val av material, produktionssätt och vilken utrustning som används i tillverkningsprocessen. De val du gör måste anpassas till miljön, företagets ekonomiska resurser och vilken kompetens som finns.

Vanliga yrken

  • Produktionstekniker
  • Konstruktör
  • Försäljare/marknadsförare inom verkstadsindustrin

Läsa vidare?

Du kan bygga på din utbildning med ytterligare ett års studier och ta en magisterexamen i maskinteknik.

Examen

Högskoleingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2019 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2019

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

35 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Fysik B, Kemi A, Matematik D. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet 8/A8)

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Anmälningskod

UMU-P1560

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2019. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Florian Schmidt, programansvarig