Bild: Mikael Lundgren, MIKAEL LUNDGREN UMEA, Fotograf Mikael Lundgren, Umeå, Sweden. +4690-137550 Bilderna får disponeras av Konsthögskolan i Umeå och konstnärerna i sin egen verksamhet för information och marknadsföring.

Gideon Eillert

f. 1993, Hengelo, Nederländerna

 

To Meet You on Your Own Terms, 2023
Olja på linneduk

To Have no Need for Answers, 2023
Olja på linneduk

To Welcome It Back, 2023
Olja på linneduk

Gideon Eillerts måleriprocess är intuitiv och har inget definitivt slut. Den utgår alltid från en idé, men djupare lager avslöjar sig genom oväntade vändningar under arbetets gång. För honom är den här processen aldrig helt avslutad och ett verks betydelse aldrig slutgiltig. Hans koncept utgår från det absurda och hur människor kan möta det i sitt sökande efter mening och förståelse för världen och varandra. För Eillert framstår det absurda som ett missförstånd mellan människan och verkligheten.

Målningarna är föreställande men vi kan också se dem som ren färg på en duk, låta dem pendla i friktionen mellan att vara och att inte vara. I Sverige har Eillert börjat att uteslutande måla objekt från naturen, men han behandlar dem som individer i ett porträttlikt format. Isolerade från sin naturliga miljö finner de här sin plats i en annan kontext och möter dig som betraktare på dina villkor.

Se intervjun med Gideon Eillert.

Senast uppdaterad: 2023-06-20