Ett öga infattat i pärlram
Bild: Helena Wikström

I det lilla formatet

Konsthögskolans BFA3 i Vita Kuben, Norrlandsoperan

I den här utställningen deltar 18 kandidatstudenter från konsthögskolan i Umeå. De har alla fått i uppgift att göra verk i ett mindre format. De har arbetat i olika material såsom måleri, video, ljud och skulptur och resultatet är en spännande utställning i vilken man kan kika in i deras olika världar och konstnärskap.

Miniatyrer har alltid fascinerat – både den tekniska aspekten och den rent estetiska. Man måste titta nära och noga för att se alla detaljer. Det har också med storleksförändring att göra – när någonting inte har sin ”rätta” storlek blir vi lite ställda. När Michelangelo gjorde sin stora Davidskulptur fick han göra huvudet oproportionerligt stort för att kroppen skulle upplevas rätt när den sågs nedifrån.  På samma sätt går det inte att miniatyrisera verk rakt av då vissa detaljer kanske försvinner – då får man göra dessa detaljer större.

Ordet miniatyr kommer från franskan och handlade ursprungligen om små målningar som var grunderade med mönjefärg. Porträttminiatyrer målades första gången på 1520-talet domstolar i England och Frankrike. Sådana miniatyrporträtt målades i akvarell på veläng (fin djurhud), och skyddades i medaljonger eller lådor med lock, så att de antingen kunde bäras eller bäras i fickor. Victoria & Albert Museum i London har en stor samling med miniatyrer.

Ögonminiatyrer, även känd som älskares ögon, dök upp i Storbritannien runt 1785 och var populära i mindre än ett halvt sekel. De var mestadels beställda som gåvor som uttryckte hängivenhet mellan nära och kära. Alla var intima och oerhört värdefulla: ögon målade på bitar av elfenben som inte var större än en nagel, sedan satta inuti rubinkransade broscher, pärlbeklädda ringar eller utsmyckade gyllene berlocker avsedda att ha i fickorna eller fästas nära hjärtat.

Deltagande konstnärer:
Lisa Bister, Amanda Angeli Blombäck, Tim Bohlin, Clara Diab & Mads Christoffersen, Michaela Frycklund, Emmie Jansson, Albin Limnell, Miriam Lindgren, Jonna Lindahl, Joanne Löfling, Sara Millak, Malin Nygren, Petter Olofsson, David Varhelyi, Amalia Wänman, Fanny Åberg och Tin Åling.
Universitetslektor/handledare:  Edith Pasquier.



Öppettider i Vita Kuben:
10 maj – 1 juni
Måndag – fredag 10.00 – 12.00 samt 13.00 – 15.00

Var finns Vita Kuben?

Vita Kuben finns i anslutning till Norrlandsoperans övre foajé, du ser kuben hänga under taket. Följ den röda trappan upp, eller ta hissen. 
Välkommen!

Evenemanget på Facebook.

Senast uppdaterad: 2024-05-06