Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Jag forskar om marina bakterier och deras inverkan på miljötillståndet i havet, samt är föreståndare för Umeå Marina Forskningscentrum.
Marin mikrobiell ekologi
Min forskning inriktar sig på att förstå vad som kontrollerar Prokaryoter (Bakterier och Arkéer) i havet vad gäller tillväxt, respiration och förekomst i havet. Det har relevans för hur naturligt organiskt material bryts ner, syre konsumeras och olika ämnen omvandlas i biosfären. Speciellt intresserar jag mig för hur organiskt kol och näringsämnen från älvar och vattendrag påverkar bakteriernas aktivitet i havsmiljön. Även hur ett krympande istäcke i Arktis kommer att påverka Prokaryoternas inverkan på kolcykeln. Utveckling av en precis metod för mätning av syrekonsumtion med sensorteknik och Peltier-element har varit avgörande för forskningen. Tidsserier från miljöövervakningsprogram används för att förstå vad som kontrollerar bakteriell förekomst och tillväxt och på stora rums och långa tidskalor. Där ingår också bedömning av klimatförändringars inverkan på bakteriell aktivitet och förekomst.
Som verksamhetsledare för Havsmiljöinstitutets enhet vid Umeå universitet bidrar jag med analys och syntes av tillståndet i havsmiljön. Speciellt avser det miljömålen Ingen övergödning och Begränsad klimatpåverkan, samt det globala miljömålet Hav och marina resurser. Resultaten används för rådgivning till havsförvaltande myndigheter och kommuniceras till allmänhet och beslutsfattare.
Vid Umeå Marina Forskningscentrum, där jag är föreståndare, stöder vi forskning och utbildning med marin forskningsinfrastruktur. Det omfattar fartyg, båtar, laboratorier och analyser av basvariabler. Vi har en mesokosm-anläggning som kan simulera skiktning i vattenpelaren, inkludera sediment och lägga istäcke.
Kontakta mig för examensarbete inom dessa områden.
Läs mer på Umeå Marina Forskningscentrum.