"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Masterprogrammet i farmaci

Grattis till dig som är antagen till Masterprogrammet i farmaci vid Umeå universitet! Vi hälsar dig varmt välkommen till vårt program och hoppas att du skall få en mycket givande studietid.

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja till din studieplats

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 19 juli 2024.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på programmet

  OBS! För dig som är antagen med villkor gäller att behörigheten måste vara klar innan du får börja på programmet. Vi vill påminna dig om att tacka ja till din studieplats på www.antagning.se innan svarstiden går ut, för att du ska behålla din studieplats.

  Om du inte vill behålla din plats på programmet lägg in ett återbud på www.antagning.se eller meddela det till någon av oss så att vi kan erbjuda platsen till dem som står på reservlistan. Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta programansvarig eller studievägledare. Du hittar kontaktuppgifter sist i det här brevet.

  Registrering och programstart

  Du måste webbregistrera dig på varje kurs som du läser på programmet. Genom att registrera dig vid varje kursstart kommer du med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.  

  Registreringsmanual finns under Mina sidor i studentwebben. Du behöver mellan den 20240826–20240909 webbregistrera dig på första kursen på programmet (Organisk kemi med läkemedelsinriktning 15 hp) och får på så sätt påbörjade programstudier. Webbregistreringen för kommande kurser är öppen en vecka före kursstart och stänger en vecka efter kursstart kl. 24.00.

  Det är viktigt att du registrerar dig på kurserna inom utsatt tid, annars kan du förlora din möjlighet att delta på kursen. Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör för den kurs du läser (kontaktuppgifter finnas i Kursöversikt i Canvas programsajt Farmaciprogrammen och längst ned i välkomstbrevet). Ange alltid namn, personnummer och kursnamn i meddelandet om du skickar e-post.

  Behålla din plats på programmet

  För att behålla din plats på programmet behöver du:

  1)     Delta på uppropet i Umeå den 2/9-24.

  2)    Webbregistrera dig på programmets första kurs Organisk kemi med läkemedelsinriktning innan den 9/9 kl 24:00.

  3)    Logga in i lärplattformen Canvas senast under vecka 36.

  Det är viktigt att du uppfyller ovanstående krav, annars kan du förlora din studieplats.

  Om du av någon anledning inte kan närvara vid programstart måste du kontakta studievägledare Johanna Nilsson, svl.farmaci.chem@umu.se på Kemiska institutionen senast måndag 2/9-24. klockan 10.00 för att behålla din plats på Master i farmaci. Efter denna tidpunkt börjar vi anta studenter som står på reservlistan och du förlorar din studieplats.

  Fäll ihop
 • 4. Börja programmet

  Måndag 2 september

  Tid: Meddelas senare

  Plats: Meddelas senare

  För dig som tackat JA till programmet

  Vi vill påpeka att stora delar av hela utbildningen är nätbaserad och att den går på helfart. Nätbaserad undervisning innebär att föreläsningar, seminarier och lektioner ges via nätet. Obligatoriska moment, varav en del är laborativa, kommer att utföras vid träffar i Umeå. Vissa obligatoriska moment sker även via nätet.

  Första kursen - Organisk kemi med läkemedelsinriktning, 15 hp

  Utbildningen inleds med kursen Organisk kemi med läkemedelsinriktning 15 hp som startar med upprop. Startdatum 2 september 2024.

  Tid och plats för upprop meddelas en månad innan kursstart.

  Under första timman ges en introduktion till hela utbildningen. Därefter följer föreläsningar via i sal, grupparbete och laboration. Någon vecka innan terminen börjar kommer ytterligare information som studiehandledning, schema med sal, se schemalänk.

  Höstterminens kurser

  Den första terminen på masterprogrammet i farmaci innehåller följande kurser:

  1) Organisk kemi med läkemedelsinriktning, 15 hp (240902-241031)

  2) Läkemedelsanalytisk kemi 7,5 hp (241101-250119)*

  3) Biofysikalisk kemi med läkemedelsinriktning 7,5 hp (241101-250119)*

  * kurserna läsas parallellt

  Träffar i Umeå

  Fyra obligatoriska träffar kommer att äga rum i Umeå under höstterminen. Under träffarna i Umeå finns det flera möjligheter till boende, www.umu.se/utbildning/bo/bostad

  Apotekarexamen

  De receptarier med en 180 hp receptarieexamen från Sverige, Norge eller Finland som påbörjar Masterprogrammet i farmaci vid Umeå universitet hösten 2024 kommer att ges möjlighet att ta ut en apotekarexamen vid Umeå universitet genom att läsa de obligatoriska kurserna inom masterprogrammet samt praktikkurs (Tillämpad apoteksfarmaci II 24 hp) (se programöversikt under programinformation) https://www.umu.se/utbildning/program/masterprogrammet-i-farmaci/

  Nätbaserad utbildning

  Studenter inom master i farmaci kommer att läsa samma kurser som apotekarstudenterna under studietiden. Utbildningen förutsätter att du studerar på heltid. Den övervägande delen av utbildningen är nätbaserad. Det innebär att du kommer att bedriva merparten av studierna på hemorten och undervisningsmaterialet kommer att finnas på en lärplattform.

  Undervisningen (föreläsningar, seminarier, frågestunder mm) sker till största delen på svenska, vissa undervisningsmoment kan dock ske på engelska. En stor del av kurslitteraturen är på engelska. Alla studiegrupper träffar lärare för seminarieträffar och frågestunder ca en gång per vecka via e-mötesprogrammet Zoom. En del av dessa träffar innehåller obligatoriska undervisningsmoment. Alla studenter har dessutom tillgång till lärare via internet under hela utbildningen.

  Det krävs ingen större datorvana för att använda det nätburna undervisningsmaterialet. Vi använder oss av lärplattformen Canvas och e-mötesprogrammet Zoom på utbildningen. Din dator kan vara antingen en PC eller en Mac, och du behöver tillgång till fast internetuppkoppling. Mer information om tekniska krav hittar du på https://www.umu.se/student/mina-studier/masterprogrammet-i-farmaci-120-hp/

  System och IT-tjänster för studenter

  Studentwebben

  Som student vid Umeå universitet får du tillgång till ett antal system och IT-tjänster. Ett system är Studentwebben (umu.se). I Meny högst upp till höger finner du bland annat Mina studier här får du tillgång till vår lärplattform, Canvas. I Canvas hittar du bland annat allt kursmaterial, lista över kursdeltagare, meddelande från lärare och information om programmet.

  Välkomstbrev för varje kurs du ska läsa finns i studentwebben under Ny student, du måste vara i inloggat läge för att kunna läsa välkomstbrev för en programkurs. I välkomstbrevet finns detaljschema för din kurs, detaljscheman publiceras 30 dagar innan kursstart, vill du se ett översiktsschema för kommande kurser med datum för träffar i Umeå och tentamensdatum finns dessa publicerade senast v.24 och v.49 varje år i vår gemensamma Canvassajt Farmaciprogrammen. Under Vi hjälper dig i studentwebben finns information om studenthälsan, fusk och plagiat, bibliotekets tjänster och ansökan om tillgodoräknande för dig som tidigare läst kurser inom farmaci.

  Via studentwebben når du även Ladok för studenter Studentwebb (ladok.se) där kan du registrera dig på kurser inom programmet, se dina studieresultat och skapa intyg.

  För att få tillgång till tjänster som ”Ny student” och ”Mina sidor” ska du aktivera ditt användarkonto (UMU-id). Från vecka 34 skickas uppgifter om tillfällig identitet från Umeå universitet, antingen i ett brev till din folkbokföringsadress eller på annat sätt. Den kan du använda för att aktivera ditt användarkonto. En annan möjlighet är att aktivera kontot genom ditt Antagning.se-konto. Det kan du göra från första veckan i augusti.

  Båda sätten att aktivera ditt användarkonto når du via länken www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id När du aktiverat kontot på https://administrationsverktyg.umu.se/KontoAktivering når du studentwebben via högerlänkarna under meny på studentwebben, www.student.umu.se. OBS! Det är viktigt att du har aktiverat ditt konto innan introduktionskursen startar.

  Du som har läst vid Umeå universitet tidigare har redan ett användarkonto och behöver inte aktivera det igen (och får inte heller någon tillfällig identitet skickad till dig) utan kan nå våra system via länkarna till höger på www.student.umu.se. Om det var mer än två år sedan du studerade vid Umeå universitet är ditt konto inaktiverat och du behöver aktivera det på nytt, via aktiveringsguiden.

  Har du glömt ditt lösenord eller vill byta hittar du information om hur du gör det, via länken ”Glömt lösenordet?” intill inloggningslänkarna. Om du får problem med att logga in i studentwebben eller stöter på tekniska fel, skicka ett meddelande (ärende) till www.servicedesk.its.umu.se.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Lärplattformen Canvas

  Canvas programsajt

  Vi har skapat en programsajt för samtliga farmacistudenter (Receptarieprogrammet, Apotekarprogrammet och Master i farmaci) I sajten finns mer utförlig information om de tröskelkrav som finns under utbildningen, kurslitteratur, vanliga frågor och svar och kursöversikt. I kursöversikt kan du se vem du ska kontakta vid frågor, vilka tider som kurserna du ska läsa går, när ordinarie och omtentamen ges samt anmäla dig till tentamen på annan ort, via Forms. För mer information om tentamen se Canvas programsajt Farmaciprogrammen under moduler finns Tentamensrutiner.

  Vi har även delat in programsajten i programår med kursrubriker, under Moduler hittar du tex År 4 & 1 APO/MAF, Organisk kemi med läkemedelsinriktning, här lägger läraren upp ytterligare information som inte stöds i ett välkomstbrev. Det kan även vara meddelanden från studievägledare om att söka kommande terminskurser via antagning.se. Du kan logga in i Canvas programsajten Farmaciprogrammen efter att du har aktiverat ditt UMU-id, och närmare terminsstart kommer du också att få tillgång till kursens Canvassajt.

  Canvas kurssajt

  På kurssajten i Canvas kommer du att se en lista över kursdeltagare, hitta det självstudiematerial du behöver, som exempelvis inspelade föreläsningar, instuderingsfrågor och läsanvisningar. Där sker även vissa schemalagda examinationer och andra aktiviteter. Det mesta av kommunikationen med dina lärare och kursare har du i Canvas kurssajterna. Samtliga antagna studenter ser Canvassajterna för sina kurser senast samma dag som kursen startar, efter två dagar är kurssajten i Canvas endast tillgänglig för registrerade studenter.

  Fäll ihop
 • Litteratur, inte bara böcker på Umeå universitetsbibliotek

  Kurslitteratur för terminens inledande kurs hittar du på  https://www.umu.se/utbildning/program/masterprogrammet-i-farmaci/

  Litteratur för följande kurser i programmet finns i Canvas programsajten, Farmaciprogrammen, kurslitteratur publiceras även i studentwebben där du innan kursstart kan läsa kursens välkomstbrev. Som student har du tillgång till Universitetsbibliotekets alla resurser såsom kurslitteratur, tidskrifter, grupprum och en presentationsstudio för övning och inspelning av egna föreläsningar. Där finns också Studentcentrum som erbjuder online föreläsningar för dig som är ny på universitet.

  Mer information hittar du på: www.ub.umu.se eller via studentwebben.

  Fäll ihop
 • Kontakta oss

  Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör programmet.

  Programansvarig:

  Helena Norberg
  Institutionen för medicinsk och translationell biologi (MTB)
  Umeå universitet
  901 87 Umeå
  helena.norberg@umu.se
  Tel: 090–786 68 21

  Studievägledare:

  Johanna Nilsson
  Kemiska institutionen
  Umeå universitet
  901 87 Umeå
  svl.farmaci.chem@umu.se
  Tel: 090–786 97 61

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)