Forskargrupp Vår transdisciplinära forskning syftar till att utvärdera och förbättra sensorimotorisk kontroll hos individer med olika muskuloskeletala eller neurologiska skador och sjukdomar. Forskargruppen består bl.a. av fysioterapeuter, biomedicinska ingenjörer, statistiker, idrottsmedicinare, biomekaniker, m.fl. i nära samarbete med t.ex. ortopeder, medicinare, neurologer, psykologer etc.
En central resurs för vår forskning är vårt högteknologiska rörelseanalyslaboratorium ”U-motion laboratory”, där utrustningen inkluderar ett avancerat integrerat 3D rörelseanalyssystem bestående av ett höghastighetskamerasystem för att fånga rörelser (kinematik), kraftplattor för att analysera markreaktionskrafter för kraftmoment och kraft runt lederna (kinetik) samt elektromyografi (EMG) för att registrera muskelaktivitet. En ”auto-follow” kamera på löpande spår följer automatiskt en person som rör sig genom rummet (t.ex. under gång) och tillåter på så sätt kontinuerlig videoinspelning av rörelser från sidan. En Ergotrainer finns monterad i taket för viktavlastad gång eller andra rörelser.
Våra forskningsprojekt involverar också metoder såsom muskelstyrkestester med olika dynamometrar, registrering av fysisk aktivitet med mätsensorer, kliniska bedömningar / tester, frågeformulär, kvalitativa studier och undersökningar. Projekten omfattar en rad olika studiepopulationer med muskuloskeletala och / eller neurologiska tillstånd, såsom t.ex. personer med främre korsbandsskada, knäartros, patellofemoral smärta, nacksmärta eller ländryggsmärta, stroke och cerebral pares.
U-motion laboratory
PhotoJonas SellingKlicka här för en videopresentation av vår forskning
Gånganalys med rörelseanalyssystemet som illustrerar positionen av markörer fästa på kroppen (Capture), kroppsmodellen skapad baserat på individuella antropometriska uppgifter (Model) och resulterande kurvor för rörelser i lederna av underkroppen (Analyse). Sådan information är relevant både för detaljerad utvärdering av ledrörelser samt gång för användning i klinik och i forskning. Se till exempel Nedergård, Schelin, Frykberg & Häger 2020.
PhotoJonas SellingVår forskning, särskilt analyser av helkroppsrörelser, genererar stora och komplexa data. Vi arbetar därför också med utveckling av avancerade statistiska analyser för mer omfattande tolkning av mänskliga rörelser och prestanda under friska och patologiska förhållanden..
Ett standardiserat sidohopp utvecklat för kinematisk analys av knäkontroll efter främre korsbandsskada (Markström, Schelin & Häger 2018; Markström, Grip, Schelin & Häger 2019; Markström, Grip, Schelin & Häger 2020)
PhotoJonas SellingI samarbete med Umeå center for Functional Brain Imaging (UFBI) använder vi också deras forskningsmagnetkamera för att undersöka hjärnaktivitet i förhållande till rörelsekontroll med hjälp av ett 3D-rörelseanalyssystem som är särskilt anpassad för MR-miljön. En sådan konfiguration har väldigt få forskargrupper i världen tillgång till och det gör det möjligt att förbättra förståelsen för de centrala processer som är förknippas med sensorimotorisk kontroll.
fMRI-undersökning
PhotoCharlotte HägerKontakta oss om du är intresserad av samarbete eller av att använda U-motion labbet i din forskning eller för kliniska ändamål, som t.ex. gånganalys.
Jonas Selling, forskningsingenjör
Charlotte Häger, professor, verksamhetsansvarig
https://vimeo.com/493293271/eaab9dae54
Forskningsprojekt
Sensorimotorisk kontroll efter främre korsbandsskada – strategier för precisionsmedicin
Korsbandsskada i knät – varför får man det, hur ska det behandlas och hur går det senare i livet?
Charlotte Häger, professor i fysioterapi, tilldelas Iksus Idrottsvetenskapliga pris till Jan Åhmans minne.